Δημήτρης Ξενάκης στον Prisma 91,6: “Πρέπει να ξαναδούμε συνολικά την Τουρκία και τις πολιτικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναδιοργανώσουμε τα δικά μας όπλα αντιμετώπισης.

Το πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σχολίασε στον Prisma 91,6 ο καθηγητής πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Δημήτρης Ξενάκης.

“Η Τουρκία είναι σε μία φάση που εντείνει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις  απέναντι στη χώρα μας την τελευταία διετία και τώρα βρισκόμαστε σε μία πιο έντονη φάση κλιμάκωσης. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στο εσωτερικό της και η στρατηγική η οποία ακολουθεί απέναντι στην Ευρώπη είναι ένα τρίτο στοιχείο που έχει αλλάξει κάπως τα δεδομένα σε σχέση με τη χώρα μας.

Παλιότερα η Τουρκία ενδιαφερόταν περισσότερο για την Ευρωπαϊκή της προοπτική, αυτό φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχει αλλάξει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο και αυτό αποδυναμώνει τους δικούς μας παραδοσιακούς μοχλούς πίεσης απέναντι στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά έχουμε και μία διεθνή πραγματικότητα μέσα στην οποία συμβαίνουν αυτά, καθώς κατά κάποιο τρόπο το διεθνές περιβάλλον ευνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατά συρροήν και προκαλεί την Ελλάδα σε μία σειρά θεμάτων, κάτι το οποίο σίγουρα θα διατηρηθεί μέχρι το Νοέμβριο που διεξάγονται οι επόμενες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, για αυτό και κάνουμε λόγο για ένα σπιράλ κρίσης μέχρι τότε. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας οργανισμός αμυντικού χαρακτήρα και κατ’ επέκταση δεν μπορεί η ίδια από τη φύση της να παίξει έναν τέτοιο ρόλο απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Αυτό που απομένει είναι το τι πράττουν τα κράτη έθνη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και πού εκεί έχουμε διαφορετικές τάσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και Γερμανία.

Η Γερμανία προσπαθεί να ισορροπήσει τα οικονομικά της συμφέροντα με το ρόλο που διαδραματίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αφήνει αρκετά περιθώρια στην Τουρκία να λειτουργεί με διάφορους τρόπους.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η διπλωματία δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η Τουρκική προκλητικότητα.”

Σύμφωνα με τον κύριο Ξενάκη η επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αφορά το εσωτερικό της σε πολύ μικρό βαθμό, καθώς το γενικότερο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας ανέκαθεν είχε διεκδικήσεις Απέναντι στην Ελλάδα και δεν είναι μόνο ο κύριος Ερντογάν που το πράττει, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις οι οποίες έχουν ακόμα μεγαλύτερες βλέψεις για το Αιγαίο και για τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται εκεί.

Η Τουρκία είναι μία ενεργοβόρος χώρα, χρειάζεται ενέργεια για να μπορεί να έχει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και να βγήκε από το σπιράλ της υπανάπτυξης πού μπαίνει γιατί μέσα σε ένα χρόνο το νόμισμα της έχει διολισθήσει 20% και έχουμε όχι καλά οικονομικά δεδομένα για την Τουρκία η οποία δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Η άλλη πλευρά έχει να κάνει και με ένα ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας και του κυρίου Ερντογάν να ηγεμονεύσει στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των περιοχών που παλιότερα κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο αυτήν την λαμπρή εποχή για την Τουρκία, αυτό πρέπει να το κρατήσουμε και μάλιστα το γεγονός πως η Αγία Σοφία μετετράπη σε τζαμί δείχνει ότι στοχεύει να αναδείξει την Τουρκία σε κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου και με αυτή την έννοια πρέπει να ξαναδούμε συνολικά την Τουρκία και τις πολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή και να αναδιοργανώσουμε τα δικά μας όπλα αντιμετώπισης.

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23961 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.