Δημήτρης Κώτσης: Με στόχο… την αύξηση της απασχόλησης και όραμα την ανάπτυξη

Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που φροντίζει, για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών με στόχο   την ηθική και υλική ικανοποίηση του πληθυσμού.

Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα στην εργασία .

Ως ανεργία ορίζεται η κατάσταση ενός ατόμου, που ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία. Η συγκεκριμένη κατάσταση  και η έντασή του αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους δείκτες ισορροπίας και ευημερίας μιας κοινωνίας.

Συνεπώς, η ανεργία δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο και φυσικά, δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο.

Σωστά σχεδιασμένες ενέργειες,  θα δώσουν την ευκαιρία για αύξηση θέσεων εργασίας και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αναλύοντας τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Μάρτιο του 2019 βλέπουμε ότι έχουμε 202.157 προσλήψεις και 158.784 αποχωρήσεις. Δημιουργία 43.373 νέων θέσεις εργασίας κυρίως στον τουρισμό. Άρα, παρατηρούμε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τη δεύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα.

 Η ανεργία των νέων είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 18 Ιανουαρίου 2018 οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων.

Πρότειναν μέτρα όπως: βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, προώθηση των προγραμμάτων μεταξύ εταιριών και δημιουργία εταιρικών στρατηγικών σχέσεων.            

Προκειμένου να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, πρέπει πρωτίστως να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική  η οποία, θα πρέπει να περιλαμβάνει όραμα και στόχους.

Συγκεκριμένα:

-Κατεύθυνση σπουδών με μελλοντικές προοπτικές

-Επαγγελματικός προσανατολισμός

-Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας σε καινοτόμους κλάδους με προοπτικές απασχόλησης

-Αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με εμπιστοσύνη στις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες του που μετατρέπει έναν Δημόσιο Οργανισμό δίπλα στον άνεργο.

Η Ήπειρος έχει εγκαταλείψει τις πρώτες θέσεις της ανεργίας και βρίσκεται στην 9 θέση. Η Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελεί ένα τόπο με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ο οποίος, μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανταγωνιστικές προκλήσεις.  Πως θα γίνει αυτό:

1.Ενίσχυση του  πλούσιου πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία)

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες δίνουν την δυνατότητα για ανάπτυξη νέων προϊόντων δίνοντας προοπτικές  και στις εναλλακτικές καλλιέργειες

2.Αξιοποίηση του οικολογικού και πολιτιστικού πλούτου του τόπου

  1.  Προώθηση των τοπικών προϊόντων με συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις

4.Δημιουργία χώρων υγείας και ευεξίας ελκύοντας τουρίστες που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

  1. Ένταξη των ατόμων που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας και καταπολέμηση διακρίσεων

6.Αντίδοτο στην οικονομική κρίση οι υδατοκαλλιέργειες. Δραστηριοποιούνται 309 μονάδες υδατοκαλλιέργειας πανελλαδικά και είναι σημαντικό ότι, ο πληθυσμός παρουσιάζει ανοδική τάση στις περιοχές αυτές λόγω αύξηση των θέσεων εργασίας.

 

Η αύξηση της απασχόλησης και το όραμα της ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας.

 

Δημήτρης Κώτσης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Π.Ε. Πρέβεζας

ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΨΑΣ

 

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2043 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.