Δήμητρα Ραβανού: Ο πολιτισμός στην σύγχρονη Πρέβεζα

Το πολιτιστικό απόθεμα του νομού είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Μεταξύ άλλων αξίζει να αναφερθούν οι σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Ασπροχάλικου και του Κοκκινόπηλου, η μυκηναϊκή ακρόπολη της Εφύρας, μοναδική στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς και οι λεγόμενες Ηλειακές αποικίες (Πανδοσία, Βουχέτιο, Ελάτρεια και Βατίες), που η ίδρυσή τους ανάγεται στον 8ο-7ο αι. π.Χ.

Οι πιο σημαντικοί και επισκέψιμοι – οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι είναι η Νικόπολη, η Κασσώπη και το Νεκρομαντείο. Δυνατή, επίσης, είναι η πρόσβαση στις εντυπωσιακές πεσσοστοιχίες του ρωμαϊκού υδραγωγείο της Νικόπολης στις Πηγές Αγ. Γεωργίου, καθώς και σε δύο σημαντικά μνημεία της εποχής του Δεσποτάτου της Ηπείρου (13ος αι.), τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στην Κυψέλη (Τουρκοπάλουκο) & την Παναγία στο Κοζύλι.

Τέλος, μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, ο επισκέπτης αξίζει να δει τον Πύργο του ενετικού ρολογιού, που δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της αγοράς, τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγ. Χαραλάμπους και Αγ. Αθανασίου, με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες αγιογραφίες αντίστοιχα, καθώς επίσης τα κάστρα Αγ. Ανδρέα, Αγ. Γεωργίου, Παντοκράτορα, που περιβάλλουν την πόλη.

Ο συνδυασμός των αρχαίων μνημείων, της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τουρισμό νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό πυλώνα οικονομικής  ανάπτυξης του νομού . Χρειάζεται λοιπόν  στήριξη όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών  (είτε οικονομικά από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα  είτε με την στελέχωση τους με ανθρώπινο δυναμικό) ώστε να μπορούν να  αναδείξουν ακόμα περισσότερο  την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την προστατέψουν . 

 

Δήμητρα Ιωάννη Ραβανού .

ΔικηγόροςΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2859 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.