Διευκρινήσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σχετικά με το λιμάνι και το συντριβάνι της πλατείας Ανδρούτσου

Ακολουθούν δελτία τύπου από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σχετικά με το λιμάνι και το συντριβάνι της πλατείας Ανδρούτσου:

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύσεις αναφορικά με την λειτουργία του λιμένα της πόλης.  Ως φορέας διαχείρισης θεωρούμε υποχρέωσή μας, να ενημερώσουμε ,σχετικά με το τι  ισχύει.

Α)Η χωροθέτηση της μαρίνας έγινε το 1996.  Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της υπογράφηκε το 2008 από το τότε  Λιμενικό Ταμείο.

Η κατασκευή και λειτουργία της μαρίνας είχε θεωρηθεί έργο ζωτικής σημασίας για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Ωστόσο όμως δημιουργεί και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις ,οι οποίες απορρέουν από τις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από τις συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί.

Έτσι στον θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται έμπροσθεν της πλατείας Ανδρούτσου, δεν επιτρέπεται ο ελλιμενισμός σκαφών. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό τόσο  από τους επαγγελματίες  όσο και από τον επενδυτή της μαρίνας.

Β)Οι επαγγελματίες αλιείς πράγματι δεν πρέπει να ελλιμενίσουν τα σκάφη τους σε χώρο που τα βάθη είναι ακατάλληλα και τους υποδεικνύεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.         Ωστόσο  υπάρχει χώρος, ο οποίος έχει κατασκευασθεί  από την πρώην Νομαρχία Πρέβεζας, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μελετήθηκε από ειδικούς για τον σκοπό αυτό. Αυτός ο χώρος είναι το αλιευτικό καταφύγιο Πρέβεζας.

Γ)Όσον αφορά τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, οι αιτήσεις που είχαν υποβάλλει στο Λιμενικό Ταμείο, αφορούσαν είτε τον θαλάσσιο είτε τον χερσαίο χώρο, στον οποίο όπως αναφέραμε δεν επιτρέπεται ο ελλιμενισμός.

Επί πλέον αυτών πρέπει να τονισθεί  ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,παρά τα όσα ισχύουν δεν  εμπόδισε τον ελλιμενισμό των  επαγγελματικών σκαφών ούτε τους “έδιωξε”.

Εμείς ως φορέας διαχείρισης, δεν αντιδικούμε με κανέναν, αλλά μέσα στο νομικό πλαίσιο που ισχύει προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις που να καλύπτουν τον τριπλό ρόλο του λιμανιού με γνώμονα την αρχή της  ισονομίας και της ισοπολιτείας .

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ,στόχο είχε την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα, την αρμονική συνύπαρξη των τριών λειτουργιών που υπάρχουν σε αυτό-εμπορική ,τουριστική, αλιευτική- , την αντιμετώπιση αυτών με ισονομία και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τόσο προς τους  δημότες όσο και προς τους επισκέπτες της πόλης.

Με την ευκαιρία της γνωστοποίησης των προαναφερομένων, θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ενδεικτικά κάποιες από τις  ενέργειες και  δράσεις που έχει αναπτύξει η σημερινή Διοίκηση του Δ.Λ.Τ, από τις 12/06/2013 που ανέλαβε αυτή την αρμοδιότητα και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 • Ανάπλαση του μνημείου του Ναύτη
 • Αλλαγή φωτιστικών στην παραλιακή οδό με ενεργειακά για μεγαλύτερο φωτισμό και εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Τοποθέτηση νέων παγκακιων στην χερσαία ζώνη λιμένα για εξυπηρέτηση των δημοτών.
 • Τοποθέτηση 11 αυτόματων πωλητών νερού και ρεύματος (pillars)για την εξυπηρέτηση των τουριστικών σκαφών.
 • Ανάπλαση της παιδικής χαράς στην πλατεία Ανδρούτσου με τοποθέτηση νέων οργάνων και ειδικού τάπητα, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.
 • Καθαρισμός στην περιοχή Πευκάκια -Σφαγεία και του Αλιευτικού Καταφυγίου.
 • Αποκατάσταση -ενίσχυση των κρηπιδωμάτων της παραλίας.
 • Φωτισμός λιμένα Πρέβεζας.
 • Εσωτερική διαμόρφωση κτιρίου Λιμενικού Ταμείου.
 • Μελέτη ανάπλασης πλατείας Ανδρούτσου.
 • Συντήρηση στο κιόσκι της πλατείας Ανδρούτσου (φωτισμός, χρωματισμός , αλλαγή ξύλινου δαπέδου).
 • Καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας σε αλιευτικά καταφύγια που δεν υπήρχε.
 • Τοπογραφική αποτύπωση αλιευτικών καταφυγίων με στόχο την εξομοίωση με ζώνη λιμένα.
 • Μελέτη διαμόρφωσης της παραλιακής οδού από Καρυωτάκη έως Τουριστικό περίπτερο.
 • Δημοπρασία και ενοικίαση τουριστικού περιπτέρου.
 • Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του αλιευτικού  καταφυγίου  και στην περιοχή Βαθύ.
 • Προκήρυξη παροχής υπηρεσίας για 24ωρη  φύλαξη  στο λιμάνι όπως προβλέπεται από τον κώδικα ασφάλειας των λιμένων.
 • Δημιουργία Υδατοδρομίου στην Πρέβεζα
 • Κατασκευή σταθμού-Υγιειονομείου στο εμπορικό λιμάνι για διάγνωση   πιθανού ιού ΕΜΠΟΛΑ  ή και άλλων  μολυσματικών περιστατικών.
 • Κυματική μελέτη στον τουριστικό λιμένα για προσδιορισμό της σωστής θέσης του κυματοθραύστη στην είσοδο της μαρίνας.
 • Εξοπλισμός του λιμανιού με σύγχρονα ειδικά μέσα για την ασφάλειά του.

Όλα τα παραπάνω είναι ήδη γνωστά σε αρκετούς συμπολίτες μας ,τα  αναφέρουμε όμως γιατί πρέπει να  γίνουν γνωστά σε περισσότερους  διότι αφορούν την ανάπτυξη -ανάπλαση της Πρέβεζας, της παραλίας της και την καθημερινότητα των Πρεβεζάνων και επισκεπτών.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν το Δ.Λ.Τ και ενδιαφέρουν τους συνδημότες μας, αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

Η Πρόεδρος

Παρθενία Καζάκου

Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας ,δημοσιεύματα, τα οποία αφορούν το συντριβάνι της πλατείας Ανδρούτσου.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των συμπολιτών  μας, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Στην μνήμη των περισσοτέρων από εμάς, η πλατεία Ανδρούτσου, είναι συνδεδεμένη  με το συντριβάνι.

Ένα συντριβάνι το οποίο βρίσκεται με την μορφή που έχει σήμερα ,πλέον των 30 ετών.

Η σημερινή Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στο πλαίσιο προγραμματισμένων δράσεων, έργων και ενεργειών , με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης λιμένα, προέβη στην ανάθεση μελέτης για την ανάπλαση του συντριβανιού.

Η μελέτη παραλήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο  τον Δεκέμβριο του 2015.Η κατασκευή του θα γίνει με δημοπρασία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πλατεία Ανδρούτσου, είναι η μοναδική κεντρική πλατεία της πόλης μας. Είναι η πλατεία που αποτελεί τόπο συγκέντρωσης και αναψυχής τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Είναι επίσης η πλατεία που σε περιόδους γιορτών , πραγματοποιούνται σε αυτή εκδηλώσεις όπως το Χριστουγεννιάτικο χωριό αλλά και η συγκέντρωση των Επιταφίων το Πάσχα.

Έτσι μετά την παραλαβή της μελέτης το Δ.Λ.Τ είχε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

 • Να γίνει η διαδικασία της δημοπρασίας και οι εργασίες να εκτελούνται κατά την περίοδο του Πάσχα και του Καλοκαιριού;
 • Είναι σωστό μια παραλιακή πόλη, που θέλει να αποτελέσει τουριστικό προορισμό να εκτελεί εργασίες στο παραλιακό της μέτωπο σε περιόδους που περιμένει επισκέπτες;
 • Αν οι εργασίες αρχίσουν ,αυτή την περίοδο, θίγονται οι επαγγελματίες της πόλης ιδίως σε μία τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση;
 • Είναι προτιμότερο να «χαθεί» το πιο σημαντικό από οικονομικής άποψης, διάστημα για την πόλη για ένα έργο το οποίο μπορεί να εκτελεσθεί 5 μήνες αργότερα ;

Η απάντηση στ ερωτήματα αυτά ,ήταν πως για το συμφέρον της πόλης και των επαγγελματιών της ,οι εργασίες θα πρέπει να εκτελεσθούν σε περίοδο ουδέτερη για την πόλη, όπως το Φθινόπωρο ώστε να είναι έτοιμη σε εποχή που θα έχει επισκέπτες και τουρίστες.

Τέλος ,όσον αφορά τα δελφίνια:

Για το συντριβάνι επιλέχθηκε μία σύγχρονη μορφή με υποδαπέδια λεκάνη ώστε εκτός από την αισθητική ,ταυτόχρονα να αποφεύγεται και η συγκέντρωση σκουπιδιών .Ωστόσο όμως ,επειδή τα δελφίνια αποτελούν το σήμα του συντριβανιού, της πλατείας και της πόλης ,σας γνωρίζουμε ότι αυτά ,θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Η Πρόεδρος

Παρθενία Καζάκου

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23852 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.