ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΔΒΜ (πρώην ΚΕΚ) ΓΙΑ ΤΟ VOUCHER ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ ) θεωρεί θεσμική & δημοκρατική του υποχρέωση , να υπερασπιστεί όλους τους παρόχους κατάρτισης που αυτές τις ημέρες, χρεώνονται με “ευθύνες” και “ρόλους” που δεν τους αντιστοιχούν, για το πρόγραμμα Voucher Τηλεκατάρτισης Επιστημόνων – Ελευθ. Επαγγελματιών.

Η συσκό κιτιση των πραγματικών γεγονότων & δεδομένων αυτής της υπόθεσης, άλλοτε μέσα από σιωπές & άλλοτε μέσα από παραπλανητικές πληροφορίες ή και επιθέσεις λάσπης, δεν συμβάλλουν στις Μεταρρυθμίσεις & στη χάραξη νέας στρατηγικής για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, με ενίσχυση της Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας των Συστημάτων Κατάρτισης & Προσαρμογής του ανθρώπινου δυναμικού, με βάση τις ανάγκες του νέου Αναπτυξιακού Υποδείγματος της χώρας & του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Γι αυτό, όλοι εδώ και τώρα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους .
Συμφωνούμε ανεπιφύλακτα στην αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΕΚ, την οποία δηλώνουμε πως θα υποστηρίξουμε , με όλες μας τις δυνάμεις!

Δηλώνουμε ωστόσο, πως η όποια “ποιότητα” σχετίζεται με τις πλατφόρμες και τα περιεχόμενα των προγραμμάτων του Voucher Τηλεκατάρτισης, δεν αφορά στους παρόχους κατάρτισης ( ΚΕΚ ), καθώς η σχετική πρόσκληση 2/2020, αποδίδει σ΄ αυτούς ( για πρώτη φορά στα χρονικά της υλοποίησης ανάλογων προγραμμάτων), ρόλο αποκλειστικής διοικητικής υποστήριξης, τόσο των καταρτιζομένων επιστημόνων , όσο και των εταιριών πλατφορμών & περιεχομένου.

Οι 6 εταιρίες πλατφορμών & περιεχομένου που υπέβαλαν προς έλεγχο και αξιολόγηση τα “προϊόντα” τους στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, αξιολογήθηκαν & πιστοποιήθηκαν για την επάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους, πριν 3 περίπου εβδομάδες .

Σήμερα, οι αρμόδιοι του ίδιου Υπουργείου, καθώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση , ζητούν τον λογαριασμό από τα ΚΕΚ !

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την άτυπη Επαγγελματική Κατάρτιση , οι πιστοποιημένοι πάροχοι κατάρτισης, είναι οι αποκλειστικά κατά νόμο αρμόδιοι φορείς, για οποιαδήποτε μορφή κατάρτισης (Συμβατική ή Τηλεκατάρτιση).

Σ’ αυτή την πρόσκληση όμως, ο νόμος δεν τηρήθηκε…
Το μητρώο ΟΣΚΤ ( που περιελάμβανε πλατφόρμες & περιεχόμενα) ανέλαβε πλήρως & αποκλειστικώς τη διαδικασία & το περιεχόμενο των 10 εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επομένως , οι ευθύνες ανήκουν σ΄ αυτούς καθώς και στην επιτροπή ελέγχου προδιαγραφών & περιεχομένου που συστάθηκε με απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας που έχει και την συνολική πολιτική ευθύνη του Προγράμματος.

Ο “ρόλος” και η “αποστολή” της πρόσκλησης 2/2020 για τους παρόχους κατάρτισης (ΚΕΚ) έχει κατά μεγάλο μέρος της ολοκληρωθεί, καθώς υλοποίησαν για 20 και πλέον ημέρες,
1. εργασία χιλιάδων ανθρωποωρών ενημέρωσης και επικοινωνίας με χιλιάδες δυνάμει ωφελούμενους,
2.ελέγχους εκατοντάδων χιλιάδων δικαιολογητικών, επανατροφοδότηση υποψηφίων ωφελούμενων,
3.οργάνωση, επεξεργασία & εισαγωγή δεδομένων στο σύστημα του Υπουργείου & στο Π.Σ «ΕΡΓΑΝΗ», παραχώρηση κωδικών εισόδου (διαμεσολάβηση μεταξύ παρόχων πλατφορμών / περιεχομένου και καταρτιζομένων) στα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εργασίας Συστήματα Τηλεκατάρτισης κλπ.

Η χθεσινή δήλωση της κυβέρνησης (μέσω ανακοίνωσης του κ. Βρούτση) ότι καταργείται το πρόγραμμα Voucher & οι πάροχοι δεν θα πληρωθούν , επεκτείνει την ηθική βλάβη για τον άδικο και παραπλανητικό διασυρμό τους και σε υλική βλάβη και δημιουργεί σκηνικό διωγμού που δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι, με αδιαμφισβήτητα στοιχεία & επιχειρήματα να επιστρέψουμε τις ευθύνες εκεί όπου αυτές ανήκουν.

Τέλος δηλώνουμε πως θα υποστηρίξουμε τους παρόχους κατάρτισης, σε κάθε πιθανή νόμιμη διεκδίκηση για ηθική και υλική αποζημίωσή τους, τόσο προς τις ιδιωτικές εταιρίες που ευθύνονται πραγματικά για τα προϊόντα τους, όσο και προς το Δημόσιο που αφού τα πιστοποίησε & τα κατέστησε αξιόπιστα & ενδεδειγμένα για το εν λόγω πρόγραμμα , τώρα χρεώνει τον λογαριασμό σ΄ αυτούς που δεν ανήκει . . .

ΔΣ του ΕΛΣΕΚΕΚΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.