Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): “Αυτό που ζούμε δεν έχει κανένα ίχνος Δημοκρατίας”

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κώστας Γκούμας και ο Βαγγέλης Νάνος από την τοπική επιτροπή Πρέβεζας και Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

Στη συνέντευξη ο κ. Νάνος ανέφερε εισαγωγικά «Στην περίοδο της έντονης αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια του 3ουμνημονίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός από το να συμμετέχει, να παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση των αγώνων, ώστε να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική, το ίδιο διάστημα ετοιμάζεται για την Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη.

Η Τοπική Επιτροπή ήδη έχει ξεκινήσει τον προσυνδιασκεψιακό διάλογο, συζητώντας τις θέσεις. Θέλουμε να είναι μία συνδιάσκεψη μάχιμη, μία συνδιάσκεψη που θα απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Μία μετωπική πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ταυτόχρονα και στην πολιτική της παρέμβαση».

Η Δέσποινα Κουτσούμπα ενημέρωσε ότι η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 5-6 Μαρτίου στην Αθήνα καταγγέλοντας ότι ο κόσμος της Αριστεράς αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, να μπορέσει ανατρέψει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από μία Κυβέρνηση, η οποία βγήκε αρχικά ένα χρόνο πριν, με προτάγματα το σκίσιμο των μνημονίων. Μπροστά στις προκλήσεις, χρειάζεται ο μαχόμενος κόσμος της Αριστεράς να βγει από την απογοήτευση και τη μελαγχολία που προκάλεσε όλη αυτή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και η μετάλλαξή του και να συνειδητοποιήσει, ότι δεν πρόκειται ακριβώς για μετάλλαξη. Οι πολιτικές, οι οποίες δε βάζουν στο στόχαστρο αυτόν που παράγει τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό που ζούμε δεν έχει κανένα ίχνος Δημοκρατίας. Παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα τη συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ομολόγησε ένα πραγματικό πραξικόπημα που έγινε το καλοκαίρι ενάντια στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ΟΧΙ. Και ομολόγησε ότι αυτό το πραξικόπημα ενορχηστρωνόταν με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του ίδιου ως τοποτηρητή στην Ελλάδα και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, του προηγούμενου και του εκκολαπτόμενου μνημονιακού προσωπικού εκείνο το διάστημα. Ήταν ένα πραξικόπημα που είχε ως σκοπό να μην ολοκληρωθεί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, το οποίο δεν ήταν απλά ένα ΟΧΙ στη συγκεκριμένη Συμφωνία, αλλά στην πολιτική συνολικά που έφερε σε αυτό το σημείο το λαό μας.

Σε αυτό το δρόμο δεν θέλουμε να βαδίσουμε μόνοι. Στο πλαίσιο της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα κάνουμε κάλεσμα στις δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δυνάμεις που απελευθερώνονται από το σεχταριστικό ΚΚΕ, για να μπορέσει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής και ρήξης αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δρόμοι κοινής δράσης με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, για το ασφαλιστικό, τους πλειστηριασμούς, το μεταναστευτικό κ.α.».

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις υπόλοιπες δυνάμεις η κ. Κουτσούμπα υπογράμμισε: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει δύο ειδών καλέσματα. Το ένα αφορά την συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής σε κινηματικό επίπεδο από τα κάτω, με τον ζωντανό κόσμο του κινήματος. Σε αυτό θεωρούμε ότι η κοινή δράση της αριστεράς μπορεί να συμβάλει, να δώσει ώθηση και δύναμη. Έχουν ήδη γίνει δύο συσκέψεις κοινής δράσης, δεν είναι ότι πιο εύκολο. Σε πράγματα που συμφωνούμε βγάζουμε κοινές ανακοινώσεις όπως για παράδειγμα μία για το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και βέβαια κινηθήκαμε σοβαρά μαζί στο θέμα των 5 φοιτητών που τους ζητούσε με έκδοση η Ιταλία και η κοινή δράση είχε όντως αποτέλεσμα να μπορέσει να σηκωθεί ένα πραγματικό κίνημα και να βγάλουμε πέρα τρεις δίκες με αίσια κατάληξη.

Για το ασφαλιστικό θα ζητήσουμε να γίνουν χωριστές συναντήσεις και να βγουν και τα αποτελέσματα της κάθε συνάντησης με δελτίο τύπου για να είναι καθαρά τα πράγματα.

Προφανώς σ’ αυτές τις δυνάμεις που λέμε για την κοινή δράση, παρότι απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, δεν έχουμε καμία ανταπόκριση. Όπως δεν έχουμε καμία ανταπόκριση και στους εργασιακούς χώρους όπου η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΜΕ δυστυχώς πολλές φορές δεν συμβάλει με θετικό τρόπο στην ενότητα των Σωματείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου ενάντια στο ασφαλιστικό όπου ενώ ψηφίστηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και σε πολλά Σωματεία μαζί κατεβάσαμε το πλαίσιο, εν τέλει μετά από απόφαση των οργάνων του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ αποσύρθηκε και δεν εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο. Θεωρούμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν συμβάλλουν στον ενδυναμώσει η ίδια η κινηματική δύναμη. Παρότι ο αγωνιζόμενος κόσμος είναι αυτός που μπορεί να ανατρέψει οτιδήποτε. Το να βλέπετε την αριστερά στα ίδια μπλοκ των σωματείων του, δίνει ώθηση στον κόσμο να παλέψει περισσότερο. Σ’ αυτό κάνουμε έκκληση στο ΚΚΕ να αλλάξει στάση. Πραγματικά το ΚΚΕ όταν ξεκίνησε η δύναμη το 2010 ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της αριστεράς και θα μπορούσε εκείνη να πετύχει τη κοινή δράση αλλά θα ήταν και πολύ διαφορετική η κατάληξη του αγώνα, όπως θα ήταν και σήμερα πολύ διαφορετική η κατάληξη του τωρινού αγώνα εάν μπορέσουμε να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας στα Συνδικάτα πέρα από τις 24ωρες απεργίες της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ που δεν αρκούν για να φτιαχτεί ένα κίνημα επικίνδυνο για τον πολιτικό σχεδιασμό. Δυστυχώς από το ΚΚΕ δεν βρίσκουμε ανταπόκριση»

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22708 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.