Δεν βγήκε λευκός καπνός για το Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου


Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης

Στην μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, το οποίο ξεκίνησε τις 7 μ.μ και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα,  δεν πάρθηκε τελικώς απόφαση για τον ορισμό νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου.

Το θέμα το οποίο ήταν 21ο στην ημερήσια διάταξη προκάλεσε από την αρχή αντιδράσεις μεταξύ του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Καραμανίδη και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και συμβούλων. Πιο τρανταχτό  παράδειγμα της διαφωνίας που αναπτύχθηκε γύρω από τον θέμα, ήταν η αντιπαράθεση του Προεδρείου με τον κ. Νίτσα.

Ο κ. Νίτσας τοποθετήθηκε αναλυτικά από την αρχή της συζήτησης απέναντι στην λογική που ακολούθησε και υιοθέτησε το προεδρείο γύρω από το κρίσιμο ζήτημα αλλά και απέναντι στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την ποσοστιαία συμμετοχή συμβούλων που θα αποτελέσουν το νέο όργανο από πλευράς Δημοτικής αρχής και Αντιπολίτευσης. Το λόγο πήρε επίσης και ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπαίλης καθώς και ο κ. Πιπιλίδης από πλευράς αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας και οι δύο έντονα αλλά και ασκώντας κριτική παράλληλα στις τροποποιήσεις και αλλαγές στον Κλεισθένη που έχουν προκαλέσει ένα θεσμικό «αλαλούμ» στην συγκρότηση τέτοιων κρίσιμων επιτροπών και Διοικητικών Συμβουλίων.

Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού στην αντιπολίτευση» αφού φαίνεται και παρουσιάζεται λόγω των κεντρικών αλλαγών του κ. Θεοδωρικάκου, κουτσουρεμένος ο ρόλος της σε κρίσιμες επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια όπως αυτό του Λιμενικού Ταμείου  .

 

Πως ξεκίνησαν όλα

Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμανίδης τοποθετήθηκε εισαγωγικά λέγοντας ότι:  «7 θέσεις του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καλύπτονται από τον προϊστάμενο της κατά τόπου Λιμενικής Υπηρεσίας, πέντε ορίζονται από την παράταξη του Δημάρχου και ένας από την αντιπολίτευση.»

Αμέσως το λόγο πήρε ο κ. Νίτσας  επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» ο οποίος διαφωνώντας έντονα σημείωσε «πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 102 του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται 4 μέλη από την παράταξη του Δημάρχου και 2 από την αντιπολίτευση». Εκεί ακολούθησα και οι τοποθετήσεις στήριξης του εν λόγω σκεπτικού και από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στην συζήτηση δεν συμμετείχε η παράταξη της Δημοτικής Ανατροπής, ενώ και η Λαϊκή Συσπείρωση δεν τοποθετήθηκε αρχικά. Βέβαια ο κ. Αμάραντος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε στη συνέχεια  ένα «καυστικό σχόλιο» περί εξάντλησης κάθε δυνατότητας από πλευράς Προεδρείου και Δημάρχου, ώστε να περάσει η πρόταση της Δημοτικής αρχής για την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου….  Σχόλιο  που είχε τη σημασία του…

Ο κ. Καραμανίδης στη συνέχεια αφού επέμεινε στην αρχική τοποθέτηση του, ανέφερε στο σώμα ότι για την παραπάνω νομική τεκμηρίωση της εισήγησης του έχει έρθει σε επικοινωνία με το νομικό συνεργάτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε και άλλα παραδείγματα από διάφορα Λιμενικά Ταμεία της χώρας που ήδη έγινε ο ορισμός των ΔΣ.

Οι τόνοι ανέβηκαν

Στην συνέχεια ακούστηκαν εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις και κατηγορίες μεταξύ του κ. Νίτσα και του κ. Καραμανίδη. Αναφορές που έκαναν λόγω μέχρι και για «πραξικοπηματική διαδικασία» από πλευράς Προεδρείου αλλά και μη κατανόησης της νομοθεσίας και του κανονισμού του Συμβουλίου.

Ο κ. Νίτσας αφού δέχτηκε «τα πυρά» και άλλων Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας με εκφράσεις «τι είσαι εσύ και μιλάς συνέχεια;».. «πάρτε του τον λόγο Πρόεδρε..», « δεν μπορεί αυτός να μονοπωλεί την συζήτηση» , “απείλησε” και με «πρόταση μομφής τον Πρόεδρο» επειδή δεν τηρήθηκε ορθά η διαδικασία.

Κλείσιμο διαδικασίας

Τελικώς επήλθε ολιγόλεπτη διακοπή, και παρά την προσπάθεια του κ. Καραμανίδη αμέσως μετά να παρθεί απόφαση στο χτεσινό συμβούλιο, χωρίς να γίνει ψηφοφορία ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμφώνησε και πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος για επόμενη έκτακτη συνεδρίαση (πιθανώς την Τετάρτη) προκειμένου να υπάρξει γραπτή εισήγηση από το νομικό σύμβουλο του δήμου.

Αυτό που πηγάζει ως συμπέρασμα είναι για άλλη μια φορά η διαδικασία ξέφυγε, και ένα κρίσιμο ζήτημα δεν κουβεντιάστηκε στην ουσία του, αλλά αναλώθηκε η συζήτηση σε άσκοπες λεκτικές αναμετρήσεις.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3090 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.