Δεν πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο – Του Χρήστου Κοτσίνη

Άρθρο του Χρήστου Κοτσίνη

Ήρθε και στην πόλη μας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα να μας ταρακουνήσει και να μας θορυβήσει… ωστόσο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα απλώς μας υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός ήταν ήδη εδώ και δεν κλειστήκαμε αδίκως μέσα. Μας υπενθυμίζει πως τα κρούσματα «δεν είναι λίγα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε», όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, για να προσθέσει πως «υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», ενώ τελειώνοντας μίλησε για δύο με τρεις χιλιάδες κρούσματα (δηλώσεις 18/03/2020).

Ήρθε το πρώτο κρούσμα στην πόλη μας ως αγγελιοφόρος ενός ήδη για όλους μας κηρυγμένου πολέμου, να μας θυμίσει ότι τα κρούσματα κάθε μέρα αυξάνονται (ας ελπίσουμε, αν πιάνουν τόπο οι προσπάθειές μας, όχι εκθετικά)˙ πιθανότατα σήμερα ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες πανελληνίως.

Και ενώ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος για να βρεθούν τυχόν άλλα κρούσματα για το καλό όλων μας – χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει ποιος κόλλησε ποιον και πού – κανείς δεν σκέφτεται για τον εαυτό του μήπως νοσεί και δεν το ξέρει ή μήπως νουσούσε πριν καμιά εβδομάδα πίνοντας τον καφέ του σε κάποιο από τα ανοιχτά τότε καφέ. Η ατομική ευθύνη σε αυτό τον τόπο ορίζεται πάντα ως η ατομική ευθύνη του άλλου.

Αλλά ας το θέσουμε αλλιώς: το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μιας περιοχής, μιας χώρας δεν είναι απαραίτητα το πρώτο, ο λεγόμενος ασθενής “μηδέν”. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι κάποιος “έφερε” τον ιό, θα μπορούσε κάλλιστα να τον κόλλησε εδώ, εξαιτίας της δουλειάς του παραδείγματος χάριν. Παρόλα αυτά στήνονται λαϊκά δικαστήρια όπου ο καθένας κατηγορεί ελαφρά τη καρδία το μίασμα που έφερε τον ιό στην πόλη μας. Επικίνδυνα πράγματα!

Ο πόλεμος μαίνεται και το ξέρουμε… αν κοιτάξουμε προς το Ιόνιο ίσως δούμε τους καπνούς που πνίγουν την Ιταλία. Ο αγγελιοφόρος απλά επιβεβαιώνει… ας μην τον λιθοβολούμε, δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα παρά μόνο την κακία μας ή ίσως την καλοσύνη μας: ας ευχηθούμε λοιπόν περαστικά σε αυτόν τον “πρώτο” – όποιος και να είναι – και σε όλους μας!

Τέλος, αφού αυτός ο φερόμενος ως “πρώτος” λόγω της ιδιότητάς του έχει σχέση με φορέα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, σε περίπτωση που δεν έχει τηρηθεί κάποιο πρωτόκολλο από τον ίδιο ή από τον φορέα … όταν με το καλό αναρρώσουμε ας καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες. Ως τότε ας σεβαστούμε τον πόνο των ανθρώπων και ας αρκεστούμε στις δηλώσεις των αρμοδίων.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3313 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.