Χριστίνα Κριτσιμά: “Είναι ευθύνη του δήμου η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων – Πρέπει να υπάρχει μέριμνα, συγκεκριμένοι χώροι με το φαί τους, το νερό τους και να είναι στειρωμένα”

Η δικηγόρος Χριστίνα Κριτσιμά μίλησε στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και αναφέρθηκε στο θέμα των αδέσποτων σκύλων στην Πρέβεζα, τις υποχρεώσεις του δήμου και τι μπορεί να κάνει σύμφωνα με το νόμο κάποιος σε περίπτωση που αδέσποτο ζώο του επιτεθεί.

Η κα Κριτσιμά αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό σε σχέση με τη διαχείριση των ζώων σημείωσε αναφορικά με το νόμο:  «Ο νόμος λέει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς». «Ο δήμος υποχρεούται τα αδέσποτα να τα περισυλλέξει, να τα εξετάσουν οι κτηνίατροι και να τα στειρώσει» συνέχισε. «Αν τα ζώα ήταν στειρωμένα θα ήταν σταθερός ή μικρότερος ο αριθμός. Αν ένα ζώο είναι στειρωμένο, υγιές και ταϊσμένο δεν επιτίθεται».

Η κα Κριτσιμά σημείωσε ότι έχει καταγεγραμμένα τουλάχιστον 15 περιστατικά επιθέσεων με τελευταίο το περιστατικό που έγινε πριν από περίπου 1 μήνα σε μια ηλικιωμένη στον Άγιο Θωμά (δείτε εδώ). Όπως ανέφερε για το περιστατικό έγινε αναφορά στο Δήμο όπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος διαπίστωσε ότι η σκυλίτσα είχε κουτάβια και προφανώς επιτέθηκε γιατί ήθελε να προστατέψει τα κουταβάκια τα οποία περισυλλέγησαν. Για το συγκεκριμένο σκύλο μάλιστα είχαν γίνει καταγγελίες αλλά παρόλο που έγιναν προσπάθειες τελικά είχε περισυλλεγεί.

Για την επαναφορά των σκύλων στο περιβάλλον τους όπως είπε η δικηγόρος, ο νόμος αναφέρει «Για την επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό περιβάλλον, λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται». Και συνέχισε «Για να επαναφερθούν στο φυσικό περιβάλλον, πέρα από τον έλεγχο υγείας, πρέπει να είναι στειρωμένα και να υπάρχει υποδομή χώρων που θα σιτίζονται και θα ποτίζονται. Δεν αφήνεις αδέσποτα, νηστικά και μη στειρωμένα. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα, συγκεκριμένοι χώροι με το φαί τους, το νερό τους και να είναι στειρωμένα. Ο Νόμος λέει βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνουνε».

Ο πολίτης που δέχθηκε επίθεση προκειμένου να προστατευθεί, εφόσον ο δήμος δεν έχει πράξει σωστά, του οφείλει αποζημίωση τόνισε η κα Κριτσιμά. Στην περίπτωση επίθεσης από αδέσποτο ζώο, η ευθύνη είναι στο δήμο και μπορεί και εξώδικα να προβάλλει το αίτημά του για αποζημίωση. Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν το αποδεχθεί και πει ότι  κάνει σωστά τη δουλειά του, μπορεί να προσφύγει δικαστικά και να ζητήσει την αποζημίωση του για την αποκατάσταση της  ζημίας που έχει υποστεί αλλά και χρηματική αποζημίωση ηθικής αποζημίωσης που έχει υποστεί ψυχική ταλαιπωρία.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23287 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.