Άρτα: Μετά από 73 χρόνια τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων στην Καλαμιά

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί  στην Τ.Κ. Καλαμιάς της Δ.Ε. Φιλοθέης για πρώτη φορά μετά από 73 χρόνια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους 7 πεσόντες από τα Γερμανικά Κατοχικά στρατεύματα το 1943. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Φιλοθέης στο σημείο που εκτελέστηκαν οι πεσόντες και έχει δημιουργηθεί μνημείο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, Μιχάλης Βλάχος και Κώστας Χαρακλιάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής του Δήμου Κώστας Ζέρβας, οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Καλαμιάς και Χαλκιάδων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές από σχολεία της περιοχής και πολίτες.

ekdhlwsh-kalamia-2

«Διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση για πρώτη φορά, καθώς θέλαμε να τιμήσουμε την θυσία αυτών των επτά ηρώων, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν την τοπική ιστορία. Την συγκεκριμένη εκδήλωση θα διοργανώνουμε κάθε χρόνο, καθώς είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι στις 26 Οκτωβρίου 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εκτέλεσαν επτά νέους ανθρώπους στην περιοχή, ως αντίποινα για το γεγονός ότι οι αντάρτες είχαν κόψει στύλους τηλεγράφου.

Οι εκτελεσθέντες ήταν οι: Χρήστος Ν. Βασιλάκος ετών 35, Απόστολος Κ. Ζιώβας ετών 20, Αριστείδης Χρ. Κατσιγιάννης ετών 22, Ελευθέριος Φωτ. Μπαϊλης ετών 29, Νικόλαος Γ. Μπούρας ετών 31, Μάνθος Θωμ. Νίκαρης ετών 24, Δημήτριος Παπαρούνης ετών 24, ενώ ο Θωμάς Ζιώβας τραυματίστηκε και διεσώθη.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23991 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.