Αρχαίο αντικείμενο βρέθηκε στη Λυγιά Πρέβεζας από τουρίστα – Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Στις 23/08/2016 παραδόθηκαν στα γραφεία της ΕΦΑ Πρέβεζας από τον κ. Ernst Schütze, κάτοικο Βρέμης Γερμανίας, τμήματα χάλκινου αντικειμένου που εντοπίστηκαν, εντός ψαμμιτικών αποθέσεων, στην παραλία της Λυγιάς Πρέβεζας κατά τη διάρκεια παραθέρισης του στη περιοχή. Ή γυαλάδα που παρουσίαζε η ορατή πίσω όψη του αντικείμενου, που βρισκόταν εκτεθειμένη στη τριβή των κυμάτων με αποτέλεσμα να απολεσθεί η χαρακτηριστική πράσινη πάτινα του χαλκού, του προξένησε το ενδιαφέρον και προέβη στην αποκόλλησή του, μη γνωρίζοντας αρχικώς ότι επρόκειτο για αρχαίο αντικείμενο.

Η ΕΦΑ Πρέβεζας πραγματοποίησε άμεσα αυτοψία στην περιοχή και προέβη στην απομάκρυνση των υπόλοιπων τμημάτων του ευρήματος.

Το εύρημα αποτελεί λαβή χάλκινου αντικειμένου και παρουσιάζει στην πρόσθια όψη του το άνω τμήμα του κορμού γυναικείας μορφής ενδεδυμένης με χιτώνα ζωσμένο στη μέση της. Διασώζονται ο κορμός, μικρά τμήματα των χεριών που απολήγουν και κρατούν το οριζόντιο στέλεχος του αντικειμένου, τμήματα του θώρακος και του λαιμού, καθώς και η κεφαλή της μορφής, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η  κόμμωση. Το εύρημα έχει χαρακτηριστικά της ύστερης ελληνιστικής ή πρώιμης ρωμαϊκής εποχής.

Η ΕΦΑ Πρέβεζας ευχαριστεί θερμά τον κ. Ernst Schütze, που ονόμασε την μορφή “Dora” και την παρέδωσε, χωρίς να διεκδικεί την σχετική αποζημίωση, και προτρέπει τους λουόμενους των ακτών της Πρέβεζας να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη αρχαίων, ώστε να πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για την απομάκρυνση τους.

 

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Ανθή Αγγέλη

Αρχαιολόγος

anhang1 IMG_7575Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23966 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.