Αποφάσεις επιτροπής περιβάλλοντος για την αποκατάσταση ζημιών σε θρησκευτικά μνημεία

Tη συνδρομή της για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν υποστεί θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου, παράσχει η Περιφέρεια με αποφάσεις που έλαβε  η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, η οποία συνεδρίασε σήμερα με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη.

 

Επισκευές στον Ι. Ν. Παρηγορήτισσας Άρτας

 

Το πρώτο έργο αφορά την εκτέλεση άμεσων εργασιών, που έχουν υποδειχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού,  για την επισκευή της στέγης του  Ιερού Ναού Παρηγορήτισσας Άρτας και αποκατάστασης μαρμάρινων μελών (κιονίσκων) στην ανωδομή του μνημείου», προϋπολογισμού 60.000. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Μέτρα προστασίας μνημείων που επλήγησαν

από το σεισμό της 15ης Οκτωβρίου

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, αναλαμβάνει την υλοποίηση εργασιών, συνολικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, για την προστασία και την άρση ετοιμορροπίας των παρακάτω βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Π.Ε. Ιωαννίνων και Π.Ε. Θεσπρωτίας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016:

 

α) Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς Δήμου Πωγωνίου,

β) Ιερός  Ναός Ταξιαρχών  Κάτω Πεδινών  Δήμου Ζαγορίου

γ) Ιερό  Ναό  Αγίου Αθανασίου Κάτω Πεδινών  Δήμου Ζαγορίου

δ) Καθολικό της Ιεράς Μονής Πατέρων  Λίθινου  Δήμου Ζίτσας

ε) Kαθολικό της Ιεράς Μονής Καμίτσανης  Τσαμαντά Δήμου Φιλιατών

 

Επίσης με άλλη απόφασή της η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για εργασίες στο Τζαμί Καλούτσανης Ιωαννίνων, συνολικού ύψους 14.500 ευρώ.

 

Άλλες αποφάσεις

 

Η Επιτροπή έλαβε επίσης και τις εξής αποφάσεις:

 

 • Ενέκρινε τη συμμετοχή της περιφέρειας Ηπείρου στις διεθνείς εκθέσεις   Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελ Αβίβ (7-8/2/2017) και  Reisen Hamburg στο Αμβούργο (8-12/2/2017
 • Ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ελληνικής Εταιρείας προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) για την  «Προμήθεια υλικών για την επισκευή του κτιρίου της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού 24.800,00 €.
 • Ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης  μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου για την «Αποκατάσταση ομβροδεξαμενών στη θέση Καλλιθέα και Αγία Παρασκευή Αρίστης Ζαγορίου» προϋπολογισμού 24.000,00 Ευρώ €.
 • Ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (Π.Ε.Α.Κ.Ι.) για την υλοποίηση του έργου: «Συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων για το εθνικό στάδιο «Ζωσιμάδες», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
 • Ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και την έκδοση νέας άδειας διάθεσης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων για το ΧΥΤΑ

 

Γνωμοδοτήσεις επί ΜΠΕ

 

Τέλος η Επιτροπή Γνωμοδότησε θετικά, με επιμέρους επισημάνσεις, επί του Περιεχομένου των Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων (Μ.Π.Ε.):

 • Τροποποίηση, Ανανέωση και Αναδιατύπωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) υφιστάμενης κτηνοτροφικής εγκατάστασης (δυναμικότητας 2.000 χοιρομητέρων) (έργο Υποκατηγορίας Α1 ) και των συνοδών αυτής έργων, με μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο (ισχύος 2,4 MW), στη θέση «Γκαργκούλα», Δήμου Ζήρου, με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία:«ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ Α.Ε”.
 • Εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από καύση βιοαερίου, ισχύος 250 KW, στη θέση «ΒΑΛΤΟΣ ΡΑΧΗΣ» του Δ.Δ. Ράχης, του Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας  τον κ.  Λάμπρο Γκολομάζο.
 • «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 24.000 ορνίθων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «ΒΑΛΤΟΣ», της Τ.Κ. Κιρκιζάτων, του Δ. Αρταίων, Π. Ε. Άρτας», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον κ.  Παράκλειτο Στεργίου.
 • Ανανέωσης Α.Ε.Π.Ο., που αφορά στη μονάδα παραγωγής προπλάσματος φιαλών PET & πωμάτων που βρίσκεται εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας την εταιρεία: «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε.»
 • «Εγγειοβελτιωτικά έργα Βαθυπέδου Αμμουδιάς- Βαλανιδορράχης , Π.Ε. Πρέβεζας», με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων/ Γενική Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής.


 • Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23992 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.