Αντίθετος στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας -Δείτε τη συνέντευξη τύπου (Video)

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το Σάββατο 02 Μαϊου για το πολυνομοσχέδιο στην παιδεία.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Παπαδόπουλος “Το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά, ν’ αποσυρθεί εδώ και τώρα γιατί:

Προωθείται:

  • Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Αντί να πάρουν άμεσα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, για τη δημιουργία σύγχρονων σχολικών τάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή, ασφαλής και αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία, αυξάνουν τον ανώτερο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα από 22 στους 26!
  • Η καθιέρωση του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών ανά τάξη στα 7/θέσια και πάνω Δημοτικά και των 16 στα 2/θέσια και πάνω Νηπιαγωγεία από 12 που ήταν μέχρι τώρα, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τάξεων, σε απομάκρυνση μαθητών/τριών από το σχολείο της γειτονιάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, σε απολύσεις αναπληρωτών και φυσικά θα χειροτερεύσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «οι αλλαγές [αυτές] κρίνονται κατά λογική αναγκαιότητα επιβεβλημένες, [σύμφωνα με όσα] ορίζουν τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης και οι βασικές παραδοχές της ορθολογικής κατανομής προσωπικού. […], και εναρμονίζουν, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα όρια των εν λόγω τμημάτων με τους κανόνες της παιδαγωγικής επιστήμης […]». Αναρωτιόμαστε αλήθεια, σε ποιες παιδαγωγικές αρχές και μελέτες βασίστηκαν οι παραπάνω αυτές θέσεις του Υπουργείου;

Αντίθετα λοιπόν με όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο, η προτεινόμενη αύξηση των μαθητών ανά τμήμα-τάξη, κάθε άλλο παρά ευνοεί την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως διατείνονται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αλλά και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας, αντί να μειώσουν τους μαθητές ανά τμήμα, που θα βοηθούσε και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, επιλέγουν ακριβώς το αντίθετο.

  • Στο Νηπιαγωγείο, όπου τα νήπια και προνήπια δεν έχουν κατακτήσει ακόμα τη χρήση της μητρικής γλώσσας εισάγεται το αντικείμενο των Αγγλικών. Ανοίγει ο δρόμος για νέες επικίνδυνες αλλαγές που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της Προσχολικής Αγωγής, κύριος στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη μιας γνήσιας ψυχοσυναισθηματικής σχέσης ανάμεσα στο νήπιο και τον/τη νηπιαγωγό. Άλλωστε η απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας και των Κοσμητόρων των Πανεπιστημίων η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στην εισαγωγή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία, αποτελεί κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή αρνούνται να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις.
  • Με απόφαση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή και πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων ορίζονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά τον θεσμό αυτό, είναι απόλυτα βέβαιο πως είναι καταδικασμένος σε πλήρη αποτυχία, καθώς και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι για τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, το κυρίαρχο πρόσωπο που εμπιστεύονται είναι ο δάσκαλος της τάξης τους και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με διοικητικές πράξεις. Η εμπιστοσύνη «χτίζεται» και δεν προκύπτει από ανάθεση.
  • Με άρθρο που τιτλοφορείται «αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων», που, σαφώς, παραπέμπει στην αλήστου μνήμης εποχή της υπουργίας Αρβανιτόπουλου που συνάντησε τη δυναμική αντίδραση του κλάδου, -το Π.Δ.152/2013 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μένει για να συμπληρωθεί το παζλ- ορίζεται ότι η αυτοαξιολόγηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις του Σχολικού Συμβουλίου. Θεσμοθετείται έτσι η «εξωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων» ενώ σε κανένα σημείο των αντίστοιχων άρθρων, δεν γίνονται αναφορές και δεν αποσαφηνίζονται τόσο η έννοια όσο και ο σκοπός, τα χαρακτηριστικά και, σε τελική ανάλυση, η λογική και η φιλοσοφία που διέπουν τον χαρακτήρα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, όπως ρυθμίζονται με το σχέδιο νόμου.
  • Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, αφού προβλέπονται δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις μέσω της αύξησης των ετών ποινής, όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης και σεβασμού που δείχνει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς, όπως διαφημίζει καθημερινά στα Μ.Μ.Ε.;

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο, να μη το φέρει στη Βουλή και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία για τον σχεδιασμό ενός ενιαίου νόμου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης”

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις τοποθετήσεις όλων των μελών του Δ.Σ.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.