Αντεγκλήσεις- Αντιπαραθέσεις και στο βάθος απόφαση και ψήφισμα για το νοσοκομείο Πρέβεζας…

Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης

Σε κλίμα έντασης αλλά και με μαζικότητα από άποψης συμμετοχής και παρουσίας των τοπικών Βουλευτών, φορέων, πολιτών και αιρετών εκπροσώπων, πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Η συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας ( πρώην ΟΑΣΗ), το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, όπως ήταν φυσικό τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής μας κοινωνίας.

Το θέμα συζήτησης άλλωστε ήταν ιδιαίτερο σημαντικό και αφορά πρώτιστα την ποιότητα ζωής και τη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας όλων των κατοίκων του νομού, των επισκεπτών που επιλέγουν την Πρέβεζα για να παραθερίσουν ή να βρεθούν για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και των κατοίκων από τις γύρω περιοχές που εξυπηρετούνται από αυτό.

Είναι δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε η συγκεκριμένη μονάδα Υγείας, μοχλός και εργαλείο σταθερότητας, ανάπτυξης και επιβίωσης ενός ολόκληρου τόπου.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, πιο συγκεκριμένα,συμμετείχαν οι Βουλευτές Πρέβεζας, κ. κ. Γιαννάκης και Μπάρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Ιωάννου,Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αρχής Καχριμάνη (κ.κ. Ματσίρας και Γούσης), Περιφερειακοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης (κ.κ. Κοτσαντής, Κορωναίος, Φραγκούλης), το σύνολο των Δημοτικών παρατάξεων, ο Σύλλογος εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Πρέβεζας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Πρέβεζας κ. Σκανδάλης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας, ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας, Πρόεδροι των ενώσεων ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πρώην διοικητές του Νοσοκομείου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων κ. Κόκκαλης αλλά και ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Πρέβεζας κ. Δημόπουλος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης και από την αρχή της συζήτησης δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των ομιλητών με προσωπικές αναφορές σε επιλογές και αποφάσεις πρώην αιρετών που είχαν να κάνουν με το νοσοκομείο.
Με αναδρομή στο παρελθόν και αντικρουόμενες απόψεις για το πού έγινε το λάθος όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν μπόρεσε η Πρέβεζα τελικώς να προχωρήσει στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Η μεγάλη αντίφαση, η οποία επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές, είναι ότι αν και η Πρέβεζα ήταν στο Χάρτη Υγείας και τον κεντρικό σχεδιασμό των προηγούμενων κυβερνήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέμεινε τελικώς στο περιθώριο και σ’ αυτό το κρίσιμο και ζωτικό θέμα.

Εν αντιθέσει με όμορους νομούς και γειτονικές πόλεις οι οποίες κατάφεραν να αποκτήσουν τα δικά τους σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία ( Φιλιάτες, Λευκάδα).
Φτάσαμε επομένως σήμερα στο οριακό σημείο μηδέν εν έτει 2020 να ψάχνει η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους τοπικούς Βουλευτές να βρει εργαλεία και πόρους, ώστε να εντάξει την ανέγερση νέου κτηρίου σε ένα νέο σχεδιασμό, καταθέτοντας προτάσεις προς το κεντρικό κράτος.

Η κριτική που έγινε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Ιωάννου, όσο και από το κυβερνητικό Βουλευτή κ. Γιαννάκη εστιάστηκε στην επιλογή του ΣΔΙΤ, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, το 2007 ώστε να αναγερθεί νέα Δευτεροβάθμια Μονάδα Υγείας και στην θέση της τότε «Δημοτικής Αρχής Κλάπα» να αρνηθεί να προχωρήσει στην ανέγερση Νοσοκομείου στην πόλη με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Ιωάννου υπεραμύνθηκε των σοβαρών προσπαθειών που έγιναν επί των ημερών του στην Περιφέρεια μετά το 2011, για το συγκεκριμένο θέμα, αναφερόμενος σε πλήθος συναντήσεων με αρμόδιους πολιτικούς άνδρες που διατέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί ονομαστικά εναντίον επικριτών του, απατώντας και ασκώντας παράλληλη κριτική τόσο στον κ. Νίτσα όσο και στον πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας και τον πρόεδρο του τον κ. Λογοθέτη, ο οποίος μέσω δημοσίων τοποθετήσεων του είχε επιρρίψει ευθύνες σε αυτοδιοικητικούς για καθυστερήσεις πάνω στο εν λόγω «ζήτημα».

«Το γάντι» στις αναφορές περί «ΣΔΙΤ» σήκωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υφυπουργός κ. Μπάρκας ο οποίος ήταν αναλυτικός και σαφής ως προς τα παραδείγματα Νοσοκομείων που εγκρίθηκαν να γίνουν με αυτή τη μέθοδο και παρέμειναν «στα χαρτιά..» στη χώρα μας, μιας και ποτέ οι ιδιώτες κατασκευαστές δεν βρήκαν χρηματοδοτήσεις λόγω και της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε μετά το 2009 για να τα ολοκληρώσουν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα να έρχονται από την περιοχή της Μακεδονίας και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επίσης, ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός με παραδείγματα παρόμοιων μεθόδων που υιοθετήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη και «ναυάγησαν» με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας. Βέβαια ο κ. Μπάρκας εμφανίστηκε αυτοκριτικός όσο αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματος του, διότι 4 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην κυβέρνηση δεν βρέθηκε λύση στο κτιριακό αν και γίνανε σημαντικές προσπάθειες ενίσχυσης του προσωπικού του νοσοκομείου με τους γιατρούς από 29 να φτάνουν τους 44.

Πρέπει να τονίσουμε πάντως, ότι φάνηκε έντονα ότι τόσο ο κ. Νίτσας όσο και η παράταξη της αντιπολίτευσης «Ανάπτυξη Τώρα» μπήκαν στο «κάδρο της κριτικής» από τους κ.κ. Γιαννάκη και Ιωάννου, διότι το θέμα τέθηκε στο δημόσιο διάλογο.
Ο διχαστικός λόγος που κυριάρχησε κατά τη συνεδρίαση αλλά και η κοινή «αντισύριζα» γραμμή Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου εμπόδισε να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα για το κτίριο και τη στελέχωση του νοσοκομείου στο τραπέζι της συζήτησης και βοήθησε το σημερινό διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας να « ξεγλιστρήσει εκ των ευθυνών του» στην τοποθέτηση του.

Δύο από αυτά άλλωστε είναι η υπολειτουργία των κλινικών και ο κίνδυνος κλεισίματος τους, αλλά και το γεγονός της μη πληρωμής των επικουρικών γιατρών και μέρους του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
Η κοινή απόφαση στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία ελήφθη μετά από πρόταση του Δημάρχου, στηρίχτηκε από τις παρατάξεις: “Ο Δήμος της Καρδιάς μας!”,“Δημοτική Συνεργασία”, “Στροφή στο Μέλλον” και από τον ανεξάρτητο Σύμβουλο, κ. Χαράλαμπο Κακιούζη, ενώ οι παρατάξεις “Ανάπτυξη Τώρα”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” ψήφισαν τις δικές τους προτάσεις, μειοψηφώντας.

Ευελπιστούμε ότι οι τοπικοί ”άρχοντες” θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων από εδώ και μπρος ψάχνοντας αναλυτικά τους τρόπους και τις λύσεις για το ενδεχόμενο ανέγερσης νέου Νοσοκομείο στο νομό της Πρέβεζας.
Τα εργαλεία, η βούληση και οι αποφάσεις υπάρχουν αρκεί να μην υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.

Η παρελθοντολογία για το τί πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και φτάσαμε σήμερα εδώ δεν βοηθά, και μόνο καινούρια αδιέξοδα δημιουργεί αλλά και ατέρμονες συζητήσεις άνευ ουσίας.
Κύριο σημείο και αφετηρία της όποιας προσπάθειας πρέπει να είναι η υπεράσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου και η εύρεση άμεσου τρόπου ανέγερσης του στο ήδη υπάρχων οικόπεδο στην περιοχή του Μύτικα. Επιτακτική, όμως, επίσης αναδύεται η ανάγκη βελτίωσης της υπάρχουσας δομής με εξοπλισμό και προσωπικό καθώς ομόφωνη υπήρξε η διαπίστωση ότι η παρούσα κατάσταση είναι «τριτοκοσμική» και δεν μας τιμά καθόλου.Δεν πρέπει να αφεθεί άλλο στην τύχη του λοιπόν, όσο παλιό και να είναι το κτήριο, διότι μέχρι να προχωρήσουμε σε νέο κτήριο θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί.

Κλειδί στην προσπάθεια αυτή για να τελεσφορήσει ο στόχος, η στήριξη όλων των φορέων αλλά και η εμπλοκή των ίδιων των εργαζομένων που βιώνουν άμεσα άλλωστε τα προβλήματα του Νοσοκομείου καθημερινά και επιθυμούν διακαώς νέες κτιριακές υποδομές για να επιτελέσουν ομαλά το έργο τους.

Άμεσες λύσεις και εγρήγορση λοιπόν…
Έρχεται δύσκολος χειμώνας άλλωστε, με τη δεύτερη φάση της πανδημίας του covid-19 να μαίνεται..
Με τη Δημόσια Υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε, ούτε να εθελοτυφλούμε..Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.