Ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις την Τετάρτη

Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι.

Από το 2011 ακόμη είχαμε προσπαθήσει να ανοίξουμε τη συζήτηση για το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Τελικά η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις συστάθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο και έπειτα από την πρώτη σύμβαση παραχώρησης για την περιοχή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας για ερευνά – εξόρυξη (η νέα σειρά συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2017 μέχρι σήμερα εκχωρούν, παραχωρούν στις εταιρίες όλα τα δικαιώματα εξ αρχής για έρευνα και εξόρυξη.)

Όλο αυτό τον καιρό έχουμε προσπαθήσει να ανοίξουμε το ζήτημα στον κόσμο με ενημερώσεις καταρχήν, και του τι περιλαμβάνουν οι συμβάσεις αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις των εξορύξεων όπου αυτές έχουν γίνει και γίνονται σε πολλούς άξονες. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οικονομικές επιπτώσεις και το παζλ εξαθλίωσης που φέρνουν στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες, αγροτοδιατροφικό, τουρισμό κλπ, επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, βλ. Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά στοιχειοθετημένα με επιστημονική βιβλιογραφία και πραγματικά ντοκουμέντα που πλέον δεν μπορούν να κρύψουν από το φως της δημοσιότητας οι εξορυκτικές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι το αφήγημα «της ανάπτυξης που θα φέρουν οι εξορύξεις», εκτός από παραπλανητικό και ψευδές είναι και λογικά ανακόλουθο.

Σήμερα ακόμη κι αν οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, ακόμη κι αν οι εργασίες στην περιοχή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας έχουν αρχίσει, υπάρχει ακόμη περιθώριο ακύρωσης όλων των διαδικασιών.

Προϋπόθεση όμως είναι η συμμετοχή των πολιτών.

Αναμφίβολα είναι το σοβαρότερο ζήτημα, η μεγαλύτερη πρόκληση με τα οποία ήρθε ποτέ αντιμέτωπη η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς.

Τόσο η παντελής έλλειψη ενημέρωσης που αποδεικνύει και το έλλειμα Δημοκρατίας, την μονόπλευρη παραπλανητική προπαγάνδα που έκαναν οι εταιρίες κατά τόπους που μοναδικός τους σκοπός είναι να αρπάξουν και να κατακρεουργήσουν τον τόπο και μαζί να μας εξαθλιώσουν.

Όσο και τα δόλια μέσα που χρησιμοποιούν σε όλα τα επίπεδα. Επικοινωνιακό, πολιτικό, χορηγίες σε Δήμους, συλλόγους, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, φορείς. Εκβιασμούς πολιτών για να παραχωρήσουν ιδιωτικές εκτάσεις, Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις που στην πραγματικότητα είναι μη σύννομες, έλεγχο θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών.

Με λίγα λόγια. Τα μέσα, η επιρροή και οι πόροι τους δεν μπορούν να συγκριθούν με τα δικά μας, των πρωτοβουλιών που πλέον έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουμε μέχρι παντού να φτάσει η φωνή μας και να γίνει κατανοητό πως όλα τα σχέδια που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς είναι κατρακύλισμα στον παραλογισμό αλλά και εγκληματικές ενέργειες για μας και τα παιδιά μας, τις επόμενες γενιές.

Το ζήτημα με το οποίο καταπιανόμαστε είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να ανατεθεί στους λίγους. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες και τον καθένα ξεχωριστά, γιατί απλά κανένας δεν θα μείνει αλώβητος κι αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε όλο αυτό τον καιρό.

Υπάρχει λοιπόν η αναγκαιότητα της άμεσης συμμετοχής όλων των πολιτών, όλων των ηλικιών που νοιάζονται για την ζωή, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη διατήρηση και βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να εμποδίσουμε τον θάνατο των εξορύξεων.

Το αναδείξαμε, το αναδεικνύουμε και θα συνεχίσουμε γιατί αγαπάμε τη ζωή και μοχθούμε για την επιστροφή στην κανονική ροή της και όχι τον αφανισμό της ομορφιάς, του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ!

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Σας περιμένουμε ώστε να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο παρεμβαίνοντας στα πράγματα και αποφασίζοντας οι ίδιοι για τη ζωή μας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Ώρα : 20.30 στη καφετέρια Ζόγκαρη

Πλατεία Ελευθερίας, ΠρέβεζαΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.