Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας για τον Κορωνοϊο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Ο  Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας απευθύνεται  προς ολόκληρο το Nομό Πρέβεζας με σκοπό την όσο το δυνατό ευρύτερη κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης σε σχέση με την επιδημία – ΠΑΝΔΗΜΙΑ από τον κορωνοϊό covid-19

Και πρωτίστως πρέπει να επισημάνουμε την ατομική ευθύνη καθενός μας  στην εφαρμογή και τήρηση όλων των οδηγιών που καθημερινά ανακοινώνονται από την πολιτεία – ΕΟΔΥ.

Και ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα μέτρα πανικού απεναντίας δεν πρέπει να υπάρξει σε καμία περίπτωση εφησυχασμός και ελαφρότητα ως προς την λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Δυστυχώς φαινόμενα όπως αυτό που παρατηρήθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων με την συγκέντρωση μαθητών σε καταστήματα (καφετέριες)  δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Οπωσδήποτε η νόσος δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τις νέες γενιές αλλά είναι περισσότερο επικίνδυνη κατάσταση η διασπορά του ιού εντός της οικογένειας και μάλιστα από φορείς που είναι φαινομενικά υγιείς.

Για το λόγο αυτό επισημαίνουμε την προσωπική ευθύνη όλων μας στην λήψη μέτρων προστασίας ανάλογα με την περίπτωση,  οπωσδήποτε όμως το συχνό πλύσιμο των χεριών με οινόπνευμα – αντισηπτικό,  η συχνή  απολύμανση  αντικειμένων,  επιφανειών χρησιμοποιούμενων συχνά,  με διάλυμα χλωρίνης 10% και η χρήση μάσκας τελικά όχι μόνον από επιβεβαιωμένο φορέα αλλά και από όποιον υπάρχει πιθανότητα επαφής με ασθενή ή φορέα,  θα πρέπει να είναι σε μόνιμη εφαρμογή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας κάνει γνωστό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια του νομού θα λειτουργούν μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού και μόνον για σοβαρά περιστατικά. Είναι δε πιθανόν σε επιδείνωση της κατάστασης να ανασταλεί και πλήρως η λειτουργία τους.  Κάνουμε έκκληση προς τούς πολίτες όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα (υψηλό πυρετό, βήχα, δύσπνοια) να μην επισκέπτονται χωρίς επικοινωνία νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία αλλά και όταν έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον ιατρό τους  ή με το τηλ 1135  του ΕΟΔΥ που λειτουργεί όλο το 24ωρο.   Επίσης κάνουμε γνωστό ότι η αναζήτηση εργαστηρίων για τον έλεγχο προσβολής,  τεστ, δεν είναι δυνατή διότι τα πιστοποιημένα κέντρα σε όλη τη χώρα είναι 7 και η εξέταση δεν γίνεται χωρίς ιατρική παραπομπή.

Συνιστάται σε όλους να αναβάλουν τις προληπτικές εξετάσεις για χρόνια προβλήματα υγείας που είναι δυνατό περιμένουν κάποιες εβδομάδες  για όλο το διάστημα της κρίσης προς αποφυγή  κινδύνου προσβολής ή και μετάδοσης.  Σημειωτέον ότι ολόκληρα τμήματα νοσοκομείων και ιδιωτικά ιατρεία σε άλλους νομούς έχουν τεθεί σε καραντίνα (αναστολή λειτουργίας) για 14 ημέρες επειδή κάποιοι ασθενείς τα επισκέφθηκαν και επιβεβαιώθηκε νόσος ή επαφή  με νοσούντα.

Ενημερώνουμε επίσης όλους τους πολίτες ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των ΚΕΠΑ μέχρι 31 Μαρτίου και έχει δοθεί παράταση για τρεις μήνες των αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός της  άστοχης  παρέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου οικονομικών κατά την τρέχουσα εβδομάδα με έλεγχο ιατρείων από κλιμάκιο υπαλλήλων οι οποίοι ήλθαν από το νομό Αχαΐας στην πόλη μας και έκαναν έλεγχο σε τουλάχιστον 8 ιατρεία. Δηλαδή από έναν νομό ο οποίος έχει κρούσματα της νόσου, σε νομό χωρίς κρούσματα και με κίνδυνο να γίνει διασπορά και να τεθούν εν μέσω κρίσης σε καραντίνα ιατρεία και ιατροί.

                                                      Για το ΔΣ,

                Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

               Δήμας Θωμάς                                       Σουμαλεύρης ΔημήτριοςΜιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.