ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων Πρέβεζας: Τιμοκατάλογος ευκαιριών για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

Eνα εορταστικό δώρο στις μεγάλες, ιδίως, επιχειρήσεις επιφύλασσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης   Βρούτσης ,   για τις τελευταίες ημέρες του 2019και τις πρώτες του 2020. Πρόκειται για τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που φέρνουν τεράστιες ελαφρύνσεις για την εργοδοσία, ακόμα και γι’ αυτές σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ήδη πρόστιμα τα οποία έχουν μπλοκαριστεί λόγω δικαστικών προσφυγών. Υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εργοδοτικών ενώσεων , το νέο πλαίσιο παρέχει εξαιρετική σαφήνεια στον υπολογισμό του προστίμου για κάθε παράβαση, σε βαθμό που να επιτρέπει στους εργοδότες να εκτιμήσουν με μία λογική κόστους-οφέλους εάν είναι συμφέρουσα οικονομικώς η συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία ή η παραβίασή της.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νέο σύστημα υπολογισμού των προστίμων περιλαμβάνει κυρίως:

α) Εκτίμηση κάθε παράβασης της εργατικής νομοθεσίας με βάση τη βαρύτητά της και όχι τον αριθμό των εργαζομένων που πλήττονται από αυτή.

β) Απαλοιφή του κριτηρίου του μεγέθους της επιχείρησης για τον υπολογισμό του προστίμου — ρύθμιση που  ευνοεί εξόφθαλμα τις μεγάλες εταιρείες.

γ) Ελαστικότερη αντιμετώπιση της παράτυπης υπερεργασίας, έναντι της παράτυπης υπερωρίας. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις αφορούν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα για τον υπολογισμό των προστίμων.
Ενδεικτική της κατεύθυνσης των ρυθμίσεων είναι η πανηγυρική υποδοχή που έτυχαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις οι συγκεκριμένες προτάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα βήματα στη λογική της οικοδόμησης ενός καθεστώτος βάσει του οποίου ο εργοδότης μπορεί να επιλέξει αν είναι συμφέρουσα η τήρηση της νομιμότητας στα εργασιακά η όχι έγιναν από την πρώην υπουργό Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Με ρύθμιση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2018 δινόταν στους εργοδότες η δυνατότητα να καταβάλουν μειωμένο έως και70% το «τσουχτερό» πρόστιμο των 10.500ευρώ για ανασφάλιστη εργασία, σε περίπτωση που προχωρούσαν στην πρόσληψη του εργαζόμενου αμέσως μετά τη διαπίστωση της παράβασης.

Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις του Βρούτση αλλά και της Αχτσιόγλου αντιμετωπίζουν

τη κλοπή σε βάρος  των εργαζομένων λες  και είναι παράνομο παρκάρισμα.

 

Συναδέλφισσες,οι

Η αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η επιβολή  των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων αποτελούν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Με την ενεργητική συμμετοχή στα συνδικάτα ,  με αγωνιστικό  ταξικό προσανατολισμό στους αγώνες ,  με απομόνωση του εργοδοτικού  και κυβερνητικού συνδικαλισμού και του εργατοπατερισμού,  με  συντονισμένους και ανυποχώρητους αγώνες θα ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης.

Η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ (παρά το άδειασμα από ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες,  Εργατικά Κέντρα) για νέα  συλλογική σύμβαση εργασίας ,ενάντια στο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με τη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, τη διάρκεια και την αποφασιστικότητα είναι ένας αγώνας που δείχνει το δρόμο…..

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων ΠρέβεζαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23988 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.