9ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα “Χειμαδιά”.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΣΤΑΝΗ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ

9ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ «ΧΕΙΜΑΔΙΑ»

20 Αυγούστου 2016.

 

Φέτος, για ένατη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, του Δήμου Πρέβεζας και την εθελοντική εργασία πολλών μελών και φίλων, θα πραγματοποιήσει το 9ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά» στις 20 Αυγούστου.

            Μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή μας. Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες την ημέρα του ανταμώματος, να περιηγηθούν, να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων και να γλεντήσουν με τους γνώριμους, πλέον, ρυθμούς της σαρακατσάνικης μουσικής παράδοσης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας και του φιλοξενούμενου Συλλόγου Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας.

Τη φετινή χρονιά θα γίνει αναφορά στη σημασία που είχε ο φλάμπουρας, ένα πανάρχαιο και βαθιά συμβολικό έθιμο στο γάμο των Σαρακατσαναίων. Φλάμπουρας, είναι η σημαία, το λάβαρο της χαράς και του γάμου. Αποτελείται από το κοντάρι και το πανί. Με μικρά κομμάτια ξύλου σχηματίζουν στο πάνω μέρος ένα σταυρό, όπου τοποθετούν τρία μήλα ή ρόδια. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχαιότητα το μήλο και το ρόδι συμβόλιζαν τον έρωτα και τη γονιμότητα. Ο φλάμπουρας στολίζεται με λευκές δαντέλες, κορδέλες κόκκινες και γαλάζιες και στο μέσον κυριαρχεί το αρχέγονο σύμβολο του σταυρού.

Οι μικροί μας φίλοι, όπως κάθε χρόνο, θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στην παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και να φτιάξουν οι ίδιοι το δικό τους μικρό φλάμπουρα που θα πάρουν μαζί τους. Η εκπαιδευτική δράση «ο Φλάμπουρας των Σαρακατσαναίων» θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της Στάνης.

Στην είσοδο θα φιλοξενηθεί, επίσης, όπως κάθε χρόνο η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Μία πλούσια βραδιά πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις, καλό φαγητό και ποτό και κυρίως γεμάτη από παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους. Τραγουδούν οι Νίκος Γιαννακός, Σταύρος Μπόνιας, Κώστας Γαρέφης, και στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης.

Καλή αντάμωση να έχουμε και καλό γλέντι!

 

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24060 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.