2311 νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Σάββατο 21/11/2020

21 Νοεμβρίου | 0:00 πμ | 2020

Loading

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (21/11) 2311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κινδυνεύουν 30αρηδες και 40αρηδες – Η πανδημία στέλνει στις ΜΕΘ νέους ανθρώπους

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι επιστήμονες για τις εισαγωγές νέων ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας που χτυπούσε ηλικιωμένους , τώρα ο ιός χτυπά νέους ανθρώπους στους οποίος προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και χρειάζεται να νοσηλευτούν σε εντατική μονάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την ώρα σε ΜΕΘ βρίσκονται 11 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 39 ενώ η ηλικιακή ομάδα 40-64 είναι σχεδόν τα μισά κρούσματα της πανδημίας. Διασωληνωμένος, στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, νοσηλεύεται 27χρονος από την Ηλεία, που έχει «χτυπηθεί» από τον κορoνοϊό. Ο νεαρός διακομίσθηκε από τη Μανωλάδα σε κωματώδη κατάσταση, με τους γιατρούς να κρίνουν πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.

Την ίδια ώρα ένας 27χρονος που προσεβλήθη από κορονοϊό νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διασωληνωμένος. Ο νεαρός άνδρας διασωληνώθηκε στο Ιπποκράτειο και από εκεί μεταφέρθηκε στο 251, όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στην εντατική. Το σοκαριστικό είναι ότι ο 27χρονος δεν έχει υποκείμενα νοσήματα και δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Όπως είπε ο γιατρός του νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΕΙΟΥ» της Θεσσαλονίκης  ο κ Χρήστος Παπαστεργίου, αν και έχουν μειωθεί οι νοσηλευόμενοι, έχουν αυξηθεί οι διασωληνομένοι, έχει αυξηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων αυτών που νοσηλεύονται και έχει χαμηλώσει και ο μέσος όρος ηλικίας. Δηλαδή ο ιός είναι πλεον πιο ισχυρός, προκαλεί μεγαλύτερες και σοβαρότερες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και γι αυτό πλήττονται και νέοι στην ηλικία άνθρωποι και είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.

«Είναι όμως μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, επειδή κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφρά ή ήταν ασυμπτωματικός. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από αυτή τη νέα λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι. Είναι επίσης μεγάλο λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει.

Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους. Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Και αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς να καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς που μας ταλαιπωρούν.»

Πηγή: Flash.gr

Ετικέτες:

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Μιχάλης Μίχος
Παναγιώτης Κουνιάκης
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης