1η έκθεση αγροτικών Ηπειρώτικων προϊόντων στα Σύβοτα Θεσπρωτίας! – Η πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα στον Prisma

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την 1η έκθεση αγροτικών Ηπειρώτικων προϊόντων που θα διοργανώσει ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στο λιμάνι, το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2016  συνδιοργανωτές της έκθεσης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας και τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Την έκθεση διοργανώνει Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα έχει στο επίκεντρο της τοπικά προϊόντα της Ηπείρου (γαλακτοκομικά προϊόντα, αρωματικά φυτά, λαχανικά, φρούτα κ.α.).

Ο κάθε παραγωγός έχει την δυνατότητα να εκθέσει δωρεάν τα προιόντα του και το ενδιαφέρον είναι έντονο.   Τα οφέλη για τους ίδιους τους εκθέτες είναι πολλά αφού θα διευρύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και θα κοινοποιήσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.Η έκθεση θα είναι ανοιχτή   την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή  από την Παρασκευή 29 έως και την Κυριακή 31 Ιουλίου από  7 το απογευμα έως τις 12 το βράδυ.
Η έκθεση θα δώσει την δυνατότητα τόσο στους κατοίκους όσο -πολύ περισσότερο στους  επισκέπτες της περιοχής να γνωρίσουν τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών, κτηνοτροφικών  και λοιπών προιόντων της Ηπείρου τα οποία  αποτελούν ένα από τα “ισχυρά χαρτιά” της Περιφέρειας.  Ηδη στο  Ηλεκτρονικό Αγροτικό Καλάθι της Ηπείρου  έχουν ενταχθεί 204 προιόντα εξαιρετικής ποιότητας (αγροτικά, κτηνοτροφικά αλλά και προιόντα μεταποίησης) ενώ στόχος  είναι η πρωτοποριακή αυτή “πλατφόρμα” να γεμίσει με ακόμη περισσότερα  είδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο  της Περιφέρειας Ηπείρου εξάλλου, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοικές  για την ανάπτυξη  της καλλιέργειας εσπεριδοειδών  και των ακτινιδίων (κυρίαρχων προιόντων για την Αρτα)  τα οποία εξάγονται σε πολλές χώρες και πρόσφατα εκδηλώθηκε (σε ότι αφορά τα ακτινίδια ενδιαφέρον και από την Κίνα).
Η ελαιοκομία έχει εξαιρετική σημασία για την Ηπειρο και  ειδικώτερα για την Πρέβεζα  όπου  κυριαρχεί η λιανολιά,  ενώ η περιοχή   κυριαρχεί επίσης στην παραγωγή κηπευτικων ( λόγω  κυρίως του μικροκλίματός της)  και στην καλλιέργεια πατάτας.
Επίσης το Φανάρι κατέχει σχεδόν  το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών οσπρίων και μάλιστα θεωρείται ότι   η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορει να επεκταθεί  και καλύψει μεγάλο  μέρος των αναγκών της Ηπείρου ή  και της χώρας.
΅Στην Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί κανείς να βρει τσίπουρο, αρωματικά φυτά, μέλι γαλακτομικά  και κτηνοτροφικά προιόντα, αλιεύματα και  δεκάδες ακόμη   προιόντα που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο  η τυποποίηση και η πιστοποίηση  των προιόντων, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων,  η επέκταση της βιολογικής  καλλιέργειας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής ε΄ναι  παρεμβάσεις που μαζί με πολλές άλλες θα πρέπει να γινουν έτσι ώστε τα προιόντα της Ηπείρου να  βρουν την θέση που τους αξίζει στην αγορά και σε συνδυασμό με τον τουρισμό αλλά και  τον πολιτισμό να διαμορφώσουν ένα ¨τρίπτυχο”  ολοκληρωμένης  ανάπτυξης για την περιοχή.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα μίλησε στον Prisma 91,6

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23892 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.