15 πρακτικές συμβουλές για την υγεία της γυναίκας

Άσχετα με το πόσο καλή, άνετη και ειλικρινής είναι η σχέση που έχουν οι γυναίκες με το γυναικολόγο τους, υπάρχουν θέματα που συνήθως διστάζουν ή ντρέπονται να θίξουν. Επίσης, είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ενημέρωση ή την ηλικία τους, έχουν βασικές απορίες σε τομείς που αφορούν το σώμα, τα γεννητικά όργανα και τη λειτουργία τους. Συνήθως όμως, λόγω άγνοιας, δεν κρίνουν σκόπιμο να τις απευθύνουν στο γυναικολόγο τους. Για παράδειγμα, έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι έντονοι πόνοι κατά την περίοδο ίσως να μην είναι φυσιολογικοί; Ξέρετε ότι η απότομη αλλαγή στη ροή του αίματος μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά;
Έχετε σκεφτεί να ενημερωθείτε για το χάπι της «επόμενης μέρας» και να το συζητήσετε με το γιατρό σας, προτού το χρειαστείτε; Γνωρίζετε ότι το πρήξιμο που νιώθετε κάποιες μέρες του μήνα δεν είναι τυχαίο, αλλά σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και είναι αντιμετωπίσιμο; Σε αυτά και σε άλλα παρόμοια ερωτήματα απαντούν οι γυναικολόγοι.

1. ΟΧΙ ΣΕΞ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ.
Αν πρόκειται να υποβληθείτε στο καθιερωμένο ετήσιο τεστ ΠΑΠ, ξεχάστε πρώτα απ’ όλα το σεξ για 24 ώρες πριν την εκτέλεσή του, υποστηρίζουν οι γυναικολόγοι και συνεχίζουν απαγορεύοντας… διά ροπάλου τις κολπικές πλύσεις για τουλάχιστον 48 ώρες πριν, καθώς και τη χρήση ταμπόν. Τρεις βασικές προϋποθέσεις, αν θέλετε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα και αξιόπιστα και να μην ανησυχήσετε άδικα.

2. ΠΟΝΑΤΕ; ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ!
Οι πόνοι που προηγούνται ή συνοδεύουν την περίοδο (πρωτογενής δυσμηνόρροια) ξεκινούν 1-2 χρόνια μετά την πρώτη περίοδο και οφείλονται στην αυξημένη έκκριση κάποιας ουσίας που παράγει φυσιολογικά η μήτρα (προσταγλανδίνη). Συνήθως, λοιπόν, δεν οφείλονται σε καμία παθολογία του οργανισμού, αυτή η γνώση ωστόσο, δεν τους κάνει λιγότερο ενοχλητικούς… Ευτυχώς, πλέον, ξέρουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Πώς; Με φαρμακευτική αγωγή, που συνίσταται κυρίως στη χορήγηση αντιπροσταγλανδινών, όπως είναι η παρακεταμόλη και το μεφαιναμικό οξύ.
Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι μία ακόμη αποτελεσματική λύση που προτείνουν οι γυναικολόγοι, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις χορηγείται κάποιο δυνατό παυσίπονο, όπως η κωδεΐνη. Αν πάλι έχετε λόγους που σας κάνουν να αποφεύγετε τη χρήση φαρμάκων, υπάρχουν πάντα και οι εναλλακτικές θεραπείες. Τοπικές διαθερμίες, γυμναστική και βελονισμός είναι μερικές από αυτές. Εξίσου αντιμετωπίσιμη είναι και η δευτερογενής δυσμηνόρροια, οι έντονοι δηλαδή πόνοι πριν ή μετά την περίοδο, που κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά, αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου. Μπορεί να οφείλονται σε ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων, σε κάποιο παθολογικό αίτιο της μήτρας (ινομύωμα, πολύποδα), σε ενδομητρίωση ή σε άλλες παθήσεις. Τη διάγνωση μπορεί να κάνει βεβαίως μόνο ο γυναικολόγος, ο οποίος στη συνέχεια θα επιχειρήσει την ίαση της ασθένειας που προκάλεσε το πρόβλημα.

3. Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Όταν η έντονη αιμορραγία παρουσιάζεται στον ίδιο βαθμό κάθε μήνα, δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος ανησυχίας, λένε οι γιατροί. Αν ωστόσο εμφανιστεί ξαφνικά, τότε ίσως κάποιο παθολογικό πρόβλημα της μήτρας ή του τραχήλου να είναι η αιτία! Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, θα ακούσετε τον γυναικολόγο σας σας να μιλά για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, διαταραχές πήξης του αίματος κλπ. Η κατάσταση θα πάρει το δρόμο για τις ειδικές κλινικές και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα υποδείξουν το είδος της απαραίτητης θεραπείας. Αν λοιπόν παρατηρήσετε αλλαγές στα χαρακτηριστικά του κύκλου σας, με αισθητά μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από ό,τι συνήθως, απευθυνθείτε αμέσως στο γυναικολόγο. Αν πάλι η διάγνωση δεν… αποκαλύψει κάποιο πρόβλημα, το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπτωματική θεραπεία, για να μειωθεί δηλαδή η ποσότητα του αίματος.

4. ΠΟΤΕ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ «ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ».
Ζήσατε μια νύχτα πάθους, αλλά… έχετε υπόνοιες ότι μέσα σας μπορεί να συντελείται το «θαύμα» της φύσης, παρά τη θέληση σας. Ευτυχώς, οι εποχές όπου τα σπερματοζωάρια έπαιρναν το δρόμο για τη… σύλληψη έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η σύλληψη μπορεί να διακοπεί με ένα τόσο δα σωτήριο χαπάκι. Μιλάμε φυσικά για το χάπι της «επόμενης μέρας» που χρησιμοποιείται μετά τη σεξουαλική επαφή. Η αποτελεσματικότητά του είναι 95%, αν ληφθεί στις πρώτες 24 ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή, πέφτει στο 85%, εάν αυτό γίνει μεταξύ 24-48 ωρών, ενώ μειώνεται στο 58%, εάν ληφθεί μεταξύ 48-72 ωρών. Οι ειδικοί, βέβαια, τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται «ελαφρά τη καρδία». Δεν είναι ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο, ούτε σόδα για το φούσκωμα. Πρόκειται για σοβαρή φαρμακευτική αγωγή, που οπωσδήποτε απαιτείται και η συμβουλή γυναικολόγου.

5. ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ; ΟΧΙ ΠΙΑ.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες του μήνα νιώθετε πρησμένες, δυσκολεύεστε να χωρέσετε ακόμη και στα… ρούχα σας. Για όλα φταίει η κατακράτηση υγρών, λένε οι γιατροί. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του κύκλου και οφείλεται στη μεγάλη αυξομείωση των ορμονών. Τα αντισυλληπτικά χάπια νέας γενιάς, χάρη στα μικρά ποσοστά ορμονών που περιέχουν, δίνουν τη λύση στο πρόβλημά σας. Σε περίπτωση όμως που το πρόβλημα παρουσιάζεται με εντονότερη μορφή, οι γιατροί συνιστούν τη χορήγηση διουρητικού. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, αν τις επίμαχες μέρες βάλετε μέτρο στο κάπνισμα και στην κατανάλωση καφεΐνης, αλατιού, οινοπνεύματος, λαμβάνοντας παράλληλα συμπληρώματα με ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και Ε.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ… (ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ).
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ταμπόν, το ότι δηλαδή δεν… κάνει αισθητή την παρουσία του, μπορεί να μετατραπεί στο μεγαλύτερο μειονέκτημά του. Αν δεν το αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μένει στον κόλπο σας για περισσότερο από 6-8 ώρες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κόλπο ή στον τράχηλο και να επιβαρύνει τη χλωρίδα του οργανισμού. Επιπλέον, επιβάλεται να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος, ανάλογα με τη ροή του αίματος και την ηλικία. (μικρότερα κορίτσια πρέπει να χρησιμοποιούν το μικρό μέγεθος.)

7. ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.
Έστω ότι έχετε σταθερό κύκλο, άρα η ωορρηξία σας συμβαίνει κάπου στη μέση του κύκλου. Και λοιπόν; Αν νομίζετε ότι η γνώση αυτή αρκεί για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο σύλληψης, μάλλον πλανάστε πλάνηνοικτράν! Η φύση εκτελεί το ρόλο της με τέτοια επιμονή και συνέπεια, που παρατείνει το γόνιμο διάστημα πέραν της στιγμής της ωορρηξίας. Το ωάριο, λοιπόν, μπορεί να γονιμοποιηθεί μέχρι και 2-3 ημέρες μετά την ωορρηξία, ενώ τα σπερματοζωάρια επιζούν στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας μέχρι και 3 μέρες. Ευτυχώς, ο ασφαλής υπολογισμός των γόνιμων ημερών είναι εφικτός. Υπάρχουν γυναίκες που με ευκολία τις καταλαβαίνουν από τις εμφανείς αλλαγές στις ιδιότητες της τραχηλικής τους βλέννας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από ενοχλητικούς πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Αν πάλι θέλετε να έχετε το κεφάλι σας πραγματικά ήσυχο και να μην αφήνετε τίποτα στην τύχη, μπορείτε να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες με τη χρήση ενός ειδικού τεστ ούρων, με το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί η ωχρινοποιητική ορμόνη, που δείχνει τη μέρα της ωορρηξίας.

8. ΔΙΩΞΤΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ.
Όπως απλώνουμε τα ρούχα στον ήλιο για να «απελευθερωθεί» η ανθυγιεινή υγρασία από τα υφάσματα, με παρόμοιο τρόπο πρέπει να φερόμαστε και στο σώμα μας, λένε οι ειδικοί και εξηγούν την παράδοξη αυτή συσχέτιση: Η συγκράτηση της υγρασίας στα γεννητικά όργανα δεν επιτρέπει το σωστό αερισμό της περιοχής και πρέπει να αποφεύγεται. Τα σερβιετάκια, που συγκρατούν τοπικά την υγρασία, μπορεί να δημιουργήσουν μυκητίαση, γι’ αυτό πρέπει να προτιμώνται τα διάτρητα («που αναπνέουν»), ώστε η περιοχή να μην παραμένει υγρή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγονται τα συνθετικά εσώρουχα και να προτιμάται η χρήση βαμβακερών.

9. ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ!
Μη διαταράσσετε τη φυσική χλωρίδα του οργανισμού σας, κάνοντας εσωτερικές πλύσεις του κόλπου! Αντισηπτικά, σαπούνια, ακόμα και απλό νερό δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά στην «προστατευόμενη» αυτή περιοχή, γιατί αλλάζουν το Ph του κόλπου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιο εύκολα διαφόρων ειδών κολπίτιδες. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται εντελώς! Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα αποκλειστικά με ένα απλό σαπούνι με ουδέτερο Ph.

10. ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ.
Χρησιμοποιήστε το διάφραγμα, την αντισυλληπτική μέθοδο με τις λιγότερες οπαδούς, αφού οι περισσότερες γυναίκες, λόγω άγνοιας, προτιμούν την… πεπατημένη. Το γυναικείο αυτό προφυλακτικό κατασκευάζεται από καουτσούκ, διαθέτει εύκαμπτα μεταλλικά χείλη και τοποθετείται στον κόλπο, έτσι ώστε να καλύπτει τον τράχηλο. Τι ακριβώς κάνει; Εμποδίζει την άνοδο του σπέρματος προς τη μήτρα, ενώ συχνά συνδυάζεται και με σπερματοκτόνες ουσίες. Αν δεν εφαρμοστεί σωστά ή επιλεγεί ακατάλληλο μέγεθος, μπορεί να μετατοπιστεί πριν ή κατά τη διάρκεια της επαφής, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν πάλι… ξεχαστεί μέσα στο γυναικείο σώμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (πάνω από 24 ώρες), μπορεί να ερεθιστεί ο κόλπος, να δημιουργηθεί ουρολοίμωξη, αλλά και κολπικές εξελκώσεις. Το κόστος του είναι μικρό και η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεγάλη.

11. ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ; ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ.
Κάτι η κακή ψυχολογία, κάτι η κακή… προετοιμασία, και η ηδονή επισκιάζεται από ενοχλητικούς πόνους. Χαλαρώστε, λοιπόν, αφιερώστε χρόνο στο σεξουαλικό παιχνίδι και το σώμα θα εκκρίνει τα υγρά, που θα επιτρέψουν την εύκολη διείσδυση. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις τόσο απλές. Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι, όταν απουσιάζουν οι προφανείς εξηγήσεις που δικαιολογούν τους πόνους την ώρα του σεξ, ίσως υπάρχουν παθολογικές παθήσεις, όπως αιδοιίτιδα, κολπίτιδα, βαρθολινίτιδα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές της μήτρας κλπ. Ειδικές εξετάσεις δείχνουν ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και, αναλόγως την περίπτωση, συστήνεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από το γυναικολόγο.

12. ΤΕΣΤ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ; ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ!
Οι μαιευτήρες υποστηρίζουν ότι τα τεστ εγκυμοσύνης που διατίθενται στο εμπόριο είναι ικανοποιητικά από άποψη ενδεικτικής διαγνωστικής. Τι σημαίνει αυτό; Αν έχετε υποψία εγκυμοσύνης και το τεστ βγει θετικό, οι εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις απλώς θα σας δώσουν την… επίσημη πιστοποίηση εγγράφως. Αν πάλι δεν θέλετε να καταφύγετε αμέσως στο γυναικολόγο, αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε ένα δεύτερο τεστ στο σπίτι. Τα αποτελέσματα φαίνονται από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ η ώρα της εκτέλεσης του τεστ μέσα στη διάρκεια της ημέρας δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο.

13. ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ!
ΤΑ ΚΑΚΑ ΝΕΑ: Η λίστα με τις παθήσεις που οδηγούν στην υστερεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της μήτρας, είναι μεγάλη: ινομυώματα, ενδομητρίωση, ανώμαλες αιμορραγίες της μήτρας, έντονη δυσμηνόρροια, χρόνιος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πρόπτωση της μήτρας, έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό, καρκίνος των γεννητικών οργάνων.
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Για κάθε ένδειξη υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, όπως χορήγηση ορμονών για την ενδομητρίωση ή τις ανώμαλες αιμορραγίες, χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για τη δυσμηνόρροια, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, επιλεκτική καταστροφή ενός νεύρου για τους κοιλιακούς πόνους κ.ά. Ο δρόμος λοιπόν για το χειρουργείο δεν είναι μονόδρομος! Την επιλογή την κάνει ο γυναικολόγος, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό και τη συμπτωματολογία της κάθε γυναίκας.

14. ΣΕΞ, ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ.
Το καθημερινό σεξ και η συχνή εκσπερμάτιση του άνδρα κάνουν το σπέρμα να ατονεί. Αν λοιπόν θέλετε να συλλάβετε, οι γιατροί θυμίζουν: Παν μέτρον άριστον! Πώς μεταφράζεται αυτό; Αφήστε το διάστημα μιας ημέρας μεταξύ των σεξουαλικών επαφών σε όλη τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου του κύκλου. Η επαφή μέρα παρά μέρα είναι η ιδανική συχνότητα για καλούς απογόνους!

15. ΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ… Μιλάμε για τα ινομυώματα, τους καλοήθεις όγκους της μήτρας, που εμφανίζονται στις γυναίκες σε ποσοστό άνω του 20% (!) και συνδέονται με τα οιστρογόνα, τις θηλυκές δηλαδή ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ινομυώματα, επειδή τα οιστρογόνα παράγονται και από το λιπώδη ιστό. Χάστε λοιπόν κιλά και συνδυάστε το τερπνόν της εμφάνισης μετά του ωφελίμου στην υγεία!

 

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23961 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.