Όταν το αστικό κράτος καταστέλλει πώς να προστατευτεί μια Ηριάννα;

Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις διαπόμπευσης ανθρώπων που αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση, την ισότητα απέναντι στους νόμους και τα δικαιώματα για μια ανθρώπινη ζωή όπου ο ήλιος δεν θα ζει φυλακισμένος πίσω από τα κάγκελα μιας δύσοσμής και ρυπαρής δικαιοσύνης η οποία βλέπει κατά το δοκούν και ακούει επιλεκτικά ανάλογα με τα κελεύσματα της κάθε κρατικής εξουσίας και των παραθεσμικών της εντολοδόχων.
Του Σωτήρη Νούσια
Όχι αγαπητοί αναγνώστες το κράτος δεν είμαστε οι πολίτες του.Το κράτος –κι είναι καιρός να αντικρύσουμε την σκοτεινή όψη της αλήθειας- είναι εκείνος ο μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. Γι’αυτό τον σκοπό χρησιμοποιούνται η Βουλή,η δικαιοσύνη, τα σώματα ασφαλείας. Ώστε να διατηρήσουν μια αδιατάρακτη ισορροπία ανάμεσα σε έναν πληθυσμό διαφορετικής μορφωτικής, οικονομικής και πολιτισμικής σύνθεσης.
Με βάση την ενοποιητική ουσία της πατρίδας, της οικογένειας και του έθνους που εύκολα φαλκιδεύει αρχές και αξίες στο όνομα της εξαρτημένης του ύπαρξης. Εξαρτημένη από υπερεθνικούς ολοκληρωτικούς οργανισμούς όπως η παγκόσμια τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση,G7, ΔΝΤ.
Γνωρίζω τον χαρακτηρισμό που έχετε όλοι σας για μένα έπειτα από αυτό το κείμενο. Θα με χαρακτηρίζετε ως εξτρεμιστή, ακροαριστερό, ουτοπιστή αλλά δυστυχώς η ζωή δεν εξαντλείται στην ανούσια αναπαραγωγή επιθετικών προσδιορισμών.
Αν δούμε την περίπτωση του Κώστα Σακκά ή ακόμα και του Σάββα Ξηρού ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο βασικά ζητήματα στην σύγχρονη ελληνική αστική δημοκρατία. Την διαδικασία της προδικασίας και του τρόπου σχηματισμού δικογραφίας βάσει του τιμωρητικού χαρακτήρα του πολιτικού φρονήματος που διέπει την πράξη εως τον εμπλουτισμό της πράξης με βάση τον τρομοκρατικό νόμο των αρχών της δεκαετίας του 2000 ο οποίος εντείνει το φαινόμενου του εμφυλιοπολεμικού κλίματος διευρύνοντας την στρατηγική της έντασης ανάμεσα σε αντίπαλους ιδεολογικούς πόλους τροφοδοτώντας την θεωρία των δύο άκρων. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την δήλωση εξωραϊσμού ανάμεσα σε μέλη της φερόμενης ως εγκληματικής; Οργάνωσης Χρυσή Αυγή με αγωνιστές του αριστερού κινήματος που αντιτίθενται απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Δια στόματος Αντώνη Σαμαρά. Τεώς πρωθυπουργού της χώρας.
Επανέρχομαι όμως στο θέμα. Το ζήτημα της προδικασίας και του σχηματισμού δικογραφίας βάσει του ιδεολογικού αντιπάλου και των τιμωρητικών πράξεων -για μια ζωή- που τον βαραίνουν δεν αποτελεί το πρώτο στάδιο απονομής της δικαιοσύνης. Και ο Κώστας Σακκάς που αδίκως υπέστη μεγαλύτερη διαπόμπευση από το βάρος των πράξεων του δεν ήταν αντίπαλος κανενός κράτους. Ήταν αντιτιθέμενος με μια καθημερινή απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που εδράζει στο πεδίο των αντιθέσεων του οικονομικού συστήματος που τον περιβάλλει.
Ο Σάββας Ξηρός έχει κριθεί ανίκανος εδώ και καιρό ακόμη και να δεί και σχεδόν να εξυπηρετηθεί αυτόνομα και αυτοδύναμα. Κι όμως δεν του δίνεται το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή στο σπίτι του.
Παράλληλα εντείνεται ο οικονομικός πόλεμος έναντι των ασθενέστερων μέσω της φορομπηξίας, της ανεργίας και της απαξίας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής κατά την οποία όχι μόνο δεν ζεί κάποιος αλλά καλείται να επιβιώσει. Η Ηριάννα θεώρησε σωστό να συνεργαστεί με τις αρχές δίνοντας δείγμα DNA δυο χρόνια πριν την σύλληψή της. Κατηγορούμενη για πράξεις που κατά τα φαινόμενα δεν διέπραξε ποτέ.
Πως μπορεί λοιπόν να προστατευτεί από το τιμωρητικό πλέγμα που θεσπίζει μια δικαιοσύνη που βαρύνεται με δυο υποθέσεις παραδικαστικών σκανδάλων;
Γιατί να κομματικοποιείται ένα ζήτημα τόσο πολιτικό και να γίνεται βορά στην κατανάλωση πολιτικών αντιπαραθέσεων χαμηλού η αλήθεια είναι επιπέδου. Αντί να επιδιώκεται η πραγματική και καθαρή ανεξαρτησία των λειτουργών της δικαιοσύνης;
Ίσως του μόνου πυλώνα προάσπισης του πιο σημαντικού κεκτημένου ενός πραγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος. Της ελευθερίας του ατόμου.

Σωτήρης Νούσιας
About Σωτήρης Νούσιας 13 Articles
Ο Σωτήρης Νούσιας είναι δημοσιογράφος, παρουσιάζει την εκπομπή "Ο Ήχος της Εποχής" στον Prisma 91,6 ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο Prevezatoday.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.