Χαιρετισμός του κ. Βασίλη Τσίρκα στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Χαιρετισμός του κ. Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσαν ο Μ/Φ Σύλλογος “Σκουφάς” και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Κυρίες και κύριοι,

Η 19η Μάη είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες διωγμένους έλληνες του Πόντου. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για ένα ιστορικό γεγονός το οποίο δεν αμφισβητείται από καμία δημοκρατική χώρα.

Η ιστορική μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων παραμένει πάντοτε ζωντανή.
Η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Αλλά και διαρκής υπενθύμιση ότι οι λαοί του κόσμου οφείλουν να αφήσουν πίσω τους την μισαλλοδοξία και να εδραιώσουν σχέσεις φιλίας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης.

Ο ελληνισμός του Πόντου γνώρισε τον βίαιο ξεριζωμό και αγωνίστηκε για την επιβίωσή του στη μητροπολιτική Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στηρίχθηκε στις δικές του δυνάμεις για να διατηρήσει τις αξίες της ταυτότητάς του, τα ήθη και τα έθιμά του και έβαλε τη σφραγίδα του σε πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο ελληνισμός γνώρισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον λαό στην πρόσφατη ιστορία του την προσφυγιά και την αναγκαστική εγκατάλειψη της γενέτειρας πατρίδας. Όταν ο ελληνικός λαός κλήθηκε πρόσφατα να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του απέναντι σε άλλους δοκιμαζόμενους λαούς, με το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να είναι προ των πυλών, απέδειξε την ανθρωπιά του σώζοντας την τιμή μιας ολόκληρης Ηπείρου, η οποία έκλεινε σύνορα και ύψωνε φράχτες.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για την αποφυγή της επανάληψης αντίστοιχων γεγονότων που στοιχειώνουν την ανθρωπότητα και αποτελούν πισωγύρισμα από τον δρόμο της ειρήνης και της προόδου.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει σε κάθε ευκαιρία το ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε διεθνές επίπεδο, θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη μισαλλοδοξία και ταυτόχρονα να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και διαλόγου με τους γειτονικούς λαούς.

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23850 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.