Φάκελος “Αδέσποτα” – Άρθρο αναγνώστη: Οι άνθρωποι φταίνε, όχι τα ζώα… Οφειλόμενες απαντήσεις στον τοπικό “ζωοφιλικό” παραλογισμό

Αναγνώστης του PrevezaToday.gr που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και είχε στο παρελθόν δημοσιεύσει κείμενο το οποίο οδήγησε σε μια μεγάλη συζήτηση κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων, αλλά και δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας, απέστειλε το παρακάτω κείμενο, το οποίο αυτούσιο και χωρίς παρεμβάσεις δημοσιεύουμε:

Με ένα ακόμη περιστατικό να καταγράφεται στην πόλη νομίζω ότι όσο και αν κάποιοι κωφεύουν, όσο και αν κάποιοι με περισσό ζήλο προσπαθούν να πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα, το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν είναι πλέον απλά υπαρκτό. Είναι μέρος της καθημερινότητας της πόλης.

Στο προηγούμενο κείμενο μου (δείτε εδώ)  κατέγραψα την οπτική μου και προσπάθησα να εξηγήσω στην ομάδα που ασχολείται με τα αδέσποτα ότι η τακτική τους δεν βοηθά κανέναν. Απλά δημιουργεί αντιπαλότητες. Η ομάδα αυτή έκανε το εξής φοβερό. Αντέδρασε σε ένα κείμενο που επεσήμανε τις πρακτικές τους ως αρνητικές,  χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτές τις πρακτικές! Μάλιστα το κείμενο μου κατακρεουργήθηκε από μια εκπρόσωπο τους που ανέβασε αποσπάσματα από αυτό   στο facebook και προσπάθησε  επιλέγοντας προτάσεις να το καταρρίψει. Δυστυχώς όμως η ανάγκη της να αμυνθεί την έκανε να χάσει παντελώς το νόημα.  Εκτός του ότι δεν κατάλαβε τίποτα απ΄ότι πραγματικά έλεγα ,   έχασε την ευκαιρία  ως εκπρόσωπος μια ομάδας ,  να αφουγκραστεί πραγματικά το κοινό και  έθρεψε τις ίδιες παθογένειες που   πρέπει να αντιμετωπίζει. Το κοινό λοιπόν που ήρθε σε επαφή με το κείμενο μου μέσω αυτής της  αποσπασματικής   προβολής του,  έχασε και αυτό  την ευκαιρία να αντιληφθεί μια ειρηνική άποψη ή έστω μια άποψη χωρίς πάθος και απώτερο σκοπό. Αντιθέτως έγιναν αναγκαστικοί κοινωνοί μιας διαστρεβλωμένης  πραγματικότητας την οποία εσωτερίκευσαν και στη συνέχεια διαιώνισαν. Και  ευχαριστώ την εκπρόσωπο  φυσικά γι αυτή την ιδιότυπη επιβράβευση καθώς έδωσε στο κείμενο μου μια πέραν αμφιβολίας δυναμική,   αλλά   δε θα έπρεπε να κομπάζει η ίδια για το κείμενο της. Μάλλον το αντίθετο.

Είναι αλήθεια απορίας άξιο γιατί  αυτό το τάγμα  «ζωόφιλων»,   αντιδρά  ακαριαία και με τόση επιθετικότητα αμφισβητώντας γεγονότα και περιστατικά επίθεσης  που   οι πολίτες ως θύματα    καταγράφουν καθημερινά. Και αυτό συμβαίνει  ενώ οι  αυτόκλητοι ζωόφιλοι δεν ήταν μπροστά, δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να ξέρουν. Αμφισβητούν γεγονότα δηλαδή όντας μη παρόντες,  με ύποπτη σιγουριά. Το κωμικό είναι ότι αρκετοί από αυτούς που κατηγορούν ως θύτες, φαντασιόπληκτους ή υπερβολικούς,  είναι οι ίδιοι  ιδιοκτήτες ζώων και πέραν πάσης αμφιβολίας ζωόφιλοι και λογικοί άνθρωποι, πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε εύκολα για την ομάδα-σέκτα που διαφημίζεται ως υπερασπιστής των ζώων.

Μόλις προχθές μια πολίτης τόλμησε να  δημοσιοποιήσει ένα ακόμα περιστατικό επίθεσης σκυλιού που δέχτηκε το παιδί της.  Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω τι ακολούθησε από σχολιασμούς.  Ως γνωστόν η ελληνική παθογένεια είναι ξεκάθαρη στα σχόλια των social media και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Από τη μια εκφράστηκαν ελεύθερα και χωρίς αιδώ οι πιθανοί δολοφόνοι σκυλιών υπονοώντας τις φόλες ως λύση του προβλήματος και από την άλλη το τάγμα «ζωόφιλων»,  με τη γνωστή τακτική επίθεσης και προσβολής.

Πριν λίγες μέρες στον Παντοκράτορα σκυλί επιτέθηκε σε κυρία η οποία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας με ασθενοφόρο (δειτε εδώ)

Ακόμα και  ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας,  που είναι υπεύθυνος για την κατάσταση, δήλωσε δημόσια σε τοπικό ραδιόφωνο  ότι σε αυτό το περιστατικό του Παντοκράτορα η φιλοζωική αρνήθηκε να μεταφερθεί το σκυλί  στο καταφύγιο αλλά επέμενε να συνεχίζει να γυρίζει ελεύθερο στην πόλη.  Επίσης επεσήμανε ότι η ίδια λογική ακολουθείται σε όλα τα περιστατικά,  όπου η φιλοζωική συνεχώς βάζει εμπόδια ακολουθώντας έναν παραλογισμό άνευ προηγουμένου.

Δείτε και ακούστε εδώ

Στην ίδια λογική και ως προέκταση της ιδιοσυγκρασίας και νοοτροπίας τους θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ότι μια εκ των «σημαντικών» (μαθαίνω) εκπροσώπων των «φιλόζωων»,  μέσω χαχανητών (χα χα χα), είχε μια ιδιαίτερα συναισθηματική ανάταση όταν συνειδητοποίησε ή τελοσπάντων θεώρησε,  ότι ο Ανώνυμος – δηλαδή εγώ – γράφω ως ανώνυμος επειδή ¨τη φοβάμαι. Και ήταν εξαιρετικά περήφανη με το φόβο που προκαλεί σε έναν πολίτη. Αντιλαμβάνεστε σκέψη και νοοτροπία!

Μόλις χθες, ένα ακόμα “σημαντικό όπλο” της ομάδας, έγραψε ως απάντηση σε πολίτη που ευγενικά και ειρηνικά συνομιλούσε (αν και διαφωνούσε) μαζί της,  ότι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια και γι΄αυτό ό, τι λέει είναι αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής παθολογικής ενηλικίωσης (;;;;).  Πόσο προσβλητικό,  ενδεικτικό όμως υφής χαρακτήρα.

Βλέπετε λοιπόν ότι το πρόβλημα των αδέσποτων περνάει σε δεύτερη μοίρα καθώς οι αυτόκλητοι ζωόφιλοι διεκδικούν συνεχώς τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Είναι πλέον αδύνατο για αυτούς να αντιληφθούν ότι κανένας δεν τους εχθρεύεται αλλά οι πολίτες απλά καταγράφουν την τελική εκδήλωση του προβλήματος. Ειρηνικά.

‘Όμως πως  πραγματικά  να μπορέσουν να αντιληφθούν ειρηνικές διαθέσεις, θέτοντας  εαυτό στα χαρακώματα και καταναλώνοντας  τόση ενέργεια αμυνόμενοι σε φανταστικούς εχθρούς;

Κλείνοντας θα αναφερθώ σε κάτι που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση.  Αντιλήφθηκα την ύπαρξη ενός  site, το οποίο τάχθηκε ενάντια στο κείμενο μου  το οποίο είχε δημοσιευτεί την προηγούμενη φορά.  Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι   επικεντρώθηκε στην ανωνυμία μου ως μέγα σφάλμα και χαρακτηριστικό δειλίας (γελάει ο Αρκάς και ο Πιτσιρίκος) και επικεντρώνομαι στον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε να αποδομήσει ένα ειρηνικό κείμενο αλλά και να ταχθεί απέναντι στο site που φιλοξένησε την άποψη μου, με μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Ακολούθησαν απανωτές δημοσιεύσεις όπου ήταν ηλίου φαεινότερο η αγωνία να υποβαθμίζει τα γεγονότα επιθέσεων  και να τα παρουσιάζει ως υπερβολές και φαντασίες των ατόμων που τα καταγράφουν. Λίγες μέρες αργότερα (άκουσον άκουσον) βρήκε πολύ ενδιαφέρον το κείμενο που αποσπασματικά κατακρεούργησε τη άποψη μου και το  δημοσίευσε.(;;)   Ήταν πια για μένα κάτι παραπάνω από ακατανόητο. Ήταν τουλάχιστον ύποπτο.

Και αναφέρω αυτή την επίθεση που δέχτηκε η άποψη μου , ως παράδειγμα γιατί είτε στα μέσα, είτε στα social media,  παρακολουθώ ότι ακολουθείται μια παρόμοια λογική διαστρέβλωσης,  ειρωνείας και εκ του πονηρού υποτίμησης προσώπων και καταστάσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν έχουν όμως φαινομενικά άμεση σχέση με τη φιλοζωική.  (Έτσι νόμιζα)

Όμως η πόλη είναι μικρή. Ρώτησα και έμαθα. Και πληροφορήθηκα ότι υπάρχει μια.. (πώς να το θέσω) … «φιλοζωική πινελιά» πίσω από τέτοιου είδους κείμενα. Οπότε αντιλαμβάνεστε και εσείς γιατί η περίεργη υπερβολική και παράλογη αυτή επίθεση.

Βλέπετε ότι ο αμοραλισμός, η κατευθυνόμενη άποψη και ο κιτρινισμός είναι πλέον και τοπικό ιδίωμα. Ακόμα και σε μικρές ασπρόμαυρες εφημερίδες που πασχίζουν να βρουν θέματα στην άχρωμη μικρή καθημερινότητα της επαρχίας κάποιοι θεωρούν εαυτών μεγαλοδημοσιογράφο. Και καλά κάνουν βέβαια αν αυτό έχουν αποφασίσει για τον εαυτό τους, αλλά δεν κάνουν καλά αν δημοσιογραφούν ως Τράγκες και όχι ως… Πασαλάριδες.

Το να είσαι ουρά κάποιου είναι δικαίωμα σου. Το να αποφασίζεις να μην πορεύεσαι με βάση την ειλικρίνεια, ως προοδευτικός και τίμιος δημοσιογράφος είναι επίσης δικαίωμα σου, αλλά αν έχεις πάρει απόφαση  να ισοπεδώνεις  ανθρώπους και υπολείψεις εξαιτίας συμφερόντων, τουλάχιστον ας μην υψώνεις λάβαρα δημοσιογραφικής δεινότητας και δεοντολογίας.

Απευθύνομαι σε σας λοιπόν αυτόκλητοι Ζωόφιλοι. Και σας λέω τούτο. Αγαπητοί μου, το πρόβλημα είναι καθημερινό και αν για λίγο αφήνατε τους εγωισμούς και διαλύατε αυτή τη σέκτα,  όλοι μαζί , κοινωνία και πολίτες θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Αν θέλετε να συνεχίζετε να επιτίθεστε στα θύματα της κατάστασης κάντε το. Αν θέλετε να βλέπετε εχθρούς παντού κάντε το. Αν θέλετε να επιδεικνύετε περισσό θράσος κάντε το και αυτό.

Όμως ακόμα και αν συνεχίσετε να τα κάνετε όλα αυτά, ακόμα και αν συνεχίσετε να φαντασιώνεστε ότι έχετε κάποιο τρομερή δύναμη, το πρόβλημα δε θα σταματήσει και η πραγματικότητα συνεχώς θα σας διαψεύδει. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι σιγά σιγά θα γίνει κατανοητό από την κοινωνία ότι έχετε ευθύνη εκτός από τίτλους.

Επίσης θα ήθελα να σας προτείνω ότι  αν πραγματικά τα μέσα –  που εκ του πονηρού υποστηρίζουν χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό τις απόψεις σας με αυτόν τον τρόπο-  δεν τα υποκινείται εσείς,  αποβάλετέ τα. Απομονώστε τα και ακυρώστε τα. Αν όμως είναι δικό σας όπλο και αρέσκεστε μερικοί να τροφοδοτείτε τον εγωισμό σας βλέποντας κείμενα σας να αναδημοσιεύονται από δημοσιογραφικά φερέφωνα  ή για κάποιο άλλο λόγο,  τότε να ξέρετε ότι συμβάλλετε σε μια κατάσταση που κάποια στιγμή θα σας εκθέσει.

Και να ανησυχείτε για τη στιγμή που  εσείς οι ίδιοι με την πρακτική σας θα γίνετε μέρος του προβλήματος. Όχι ως πολέμιοι. Αλλά ως συμμετέχοντες και γενεσιουργός αιτία. Και δεν σας το εύχομαι. Τουναντίον.

 

Υ.Γ. : Το κείμενο αυτό το γράφω όντας σοκαρισμένος και βαθιά προσβεβλημένος από την αντιμετώπιση που δέχτηκα από αυτόν το κύκλο ανθρώπων που αναφέρθηκα πιο πάνω. Αισθάνθηκα όμως ότι έπρεπε να τα πω, έστω και ως επίλογο. Γιατί δεν πρόκειται ούτε να ασχοληθώ ξανά ούτε να δημοσιοποιήσω ποτέ την άποψη μου καθώς δεν έχω τη διάθεση να γίνομαι βορά σε κάθε συμφεροντολόγο και σε κάθε αήθη σχολιαστή. Υπό μια έννοια, η επιθετικότητα τους κέρδισε. Η πόλη όμως έχασε και πάλι.


Φάκελος “Αδέσποτα”

Το PrevezaToday έχει αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, τη δημιουργία αγελών και τις επιθέσεις τους, που έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες που διαμαρτύρονται για τις συχνές επιθέσεις και την εικόνα της πόλης. Εκείνο που ζητούν οι πολίτες που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων είναι να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα με τα αδέσποτα  που θα εξασφαλίζει τόσο την ασφάλεια και ευζωία των σκύλων όσο και τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο, την ασφάλεια των πολιτών και την εικόνα της πόλης.

 

Παραθέτουμε μια σειρά άρθρων που στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί στο PrevezaToday για το θέμα το οποίο θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε εως ότου βρεθει μια οριστική λύση.


 

Στείλτε και εσείς την άποψή σας!  Tο PrevezaToday.gr δίνει τον χώρο σε όποιον πολίτη θέλει να πει την άποψή του. Στείλτε email στο info@prevezatoday.gr με την άποψη σας ή την καταγγελία σας.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.