Το «πανηγύρι της δημοκρατίας» ως φύλλο συκής για το «ναι σε όλα»

Η συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος (Μέτωπο δράσης και αλληλεγγύης-ΣΥΝΕΚ) στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας – σε αγαστή σύμπλευση με την ομόλογη παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΔΑΚΕ)– έσπευσε να χαρακτηρίσει τις διαδικασίες για την «έκφραση γνώμης» των συλλόγων διδασκόντων για τους υπό κρίση διευθυντές, «πανηγύρι της δημοκρατίας».

 

-Τι κι αν αυτή η «έκφραση γνώμης» είναι απλά «γνωμοδοτική»;

-Τι και αν προκλητικά και απροσχημάτιστα απέκλεισαν από τους συλλόγους διδασκόντων τους αναπληρωτές και τους ωρομισθίους συναδέλφους, θεωρώντας τους και τυπικά εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας;

-Τι κι αν καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας του συλλόγου διδασκόντων; (πιέσεις στους συναδέλφους να συμπληρώσουν τα κουρελόχαρτα της αξιολόγησης ακόμα και όταν ήταν η μειοψηφία, ισχυριζόμενοι ότι δεν τίθενται κανόνες πλειοψηφίας και απαρτίας, βλ. Γυμνάσιο της περιοχής μας).

-Τι κι αν παραβιάστηκε κάθε επιστημονική-παιδαγωγική αρχή, όταν με ένα απλό «συμφωνώ-διαφωνώ», εκφράστηκε γνώμη συναδέλφου προς συνάδελφο (συχνά άλλης ειδικότητας) σχετικά με την …επιστημονική του συγκρότηση(!); («Γνώμη» όμως που θα τον ακολουθεί στον υπηρεσιακό του φάκελο).

 

Έτσι, επιδιώκουν με νύχια και με δόντια να εμπεδωθεί το κλίμα αξιολόγησης απ’ όλους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι από Σεπτέμβρη έρχεται η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τους προϊσταμένους.

 

-Τι κι αν η κατάκτηση του κλάδου, ο θεσμός του αιρετού, μετατρέπεται από ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ σε άλλοθι για τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης; (Ο συνάδελφος αιρετός κανονικά οφείλει να ελέγχει τις πράξεις της διοίκησης,να είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» των συναδέλφων, να αποκαλύπτει και να καταγγέλλει πιθανή διαπλοκή, αντιλήψεις που είναι ψιλά γράμματα για τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού).

 

Κομπάζουν και κομπορρημονούν ότι η διαδικασία «κύλησε ομαλά» στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Κρύβουν βέβαια, ότι πανελλαδικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου να ανοίξει τον δρόμο για την αξιολόγηση και την υποταγή μέσω της επιλογής των διευθυντών.

 

Πράγματι, η διαδικασία «κύλησε ομαλά», αλλά κύλησε ομαλά εξαιτίας της εξαπάτησης και της «άρνησης» (ουσιαστικά συμφωνίας με την αξιολόγηση) τόσο της ΟΛΜΕ κεντρικά, όσο και της ΕΛΜΕ Πρέβεζας να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο συγκεκριμένο θέμα. Η πλειοψηφία των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ Πρέβεζας στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

Ως Μετωπική Αριστερή Παρέμβαση καθηγητών ξεκαθαρίσαμε από την αρχή, ότι αυτή η διαδικασία (της κρίσης των διευθυντών), το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο και πάλι για την αξιολόγηση στη δημόσια παιδεία. (Αυτό άλλωστε αποτελεί διακηρυγμένο στόχο των μνημονίων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Από την πλευρά τους ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ απάντησαν διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους ότι δεν είναι έτσι.

Η «απάντησή» τους ήταν το πρωτοφανές συνδικαλιστικό πραξικόπημα των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην ΟΛΜΕ, οι οποίες εξέδωσαν «κρυφή-εσωτερική» ανακοίνωση χωρίς καν να συγκαλέσουν το ΔΣ της ομοσπονδίας(!).Έτσι πέρασαν στην στήριξη της απεργοσπασίας αποδεικνύοντας στην πράξη ότι εξυπηρετούν την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιβολή της αξιολόγησης. (Η δημοκρατία βλέπετε, είναι ανεκτή μόνο όταν συμφωνεί με τη γνώμη τους. Άλλωστε, η πείρα του δημοψηφίσματος του 2015 είναι ακόμη πολύ νωπή.)

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το παιχνίδι της εξαπάτησης είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Αυτοί, είναι προετοιμασμένοι για το «ναι σε όλα» στα αντιλαϊκά σχέδια που απεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία αποτελούν απόρροια της δέσμευσης στιςμνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές που υπαγορεύουν ΕΕ-ΔΝΤ, ντόπιο κεφάλαιο, και τις οποίες υλοποιεί ανενδοίαστα η κυβέρνηση.

 

Θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντι!

 

Χαιρετίζουμε τους συλλόγους (π.χ. Γενικό Λύκειο Καναλακίου) και τις συναδέλφισσες/συναδέλφους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που δήλωσαν απεργία- αποχή.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με τον αέρα της ελπίδας να αγνοήσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς από Κυβέρνηση, Υπουργείο, Διοίκηση. Να αγνοήσουν τα «φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» που τους υπόσχονται ατομικό βόλεμα και τις ανοησίες του κάθε ντόπιου καλοθελητή-εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής περί «αριστερής κυβέρνησης» που «τα κάνει αλλιώς» και να συνεχίσουμε ενωμένοι, μαζικά και νικηφόρα στις μάχες που έρχονται.

 

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, και ακόμη παραπέρα για ένα δημόσιο σχολείο που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες και τα οράματα νεολαίας και λαού!

 

 

Ο φόβος ν’ αλλάξει στρατόπεδο!

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

καθηγητών ΠρέβεζαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.