Το ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ στην ΕΡΤ3.

Το ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές την Μ. Πέμπτη στις 21.00 και Μ. Παρασκευή στις 24.00 από το ΕΡΤ3.
Έγραψαν για το ΕΠΕΚΕΙΝΑ:
“Το ντοκιμαντέρ-μια φιλοσοφική περιήγηση στη ζωή και στο θάνατο -χρησιμοποιεί ως γεωγραφική αναφορά την Πρέβεζα  για να αρθρώσει έναν οικουμενικό προβληματισμό με τη βοήθεια διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στοχαστών. Την ιδέα δημιουργίας του φιλμ προσφέρει στον δημιουργό του, η ανάγνωση του «χαρακτήρα του τόπου», η σύνθεση των βιωμένων νοημάτων του, μέσω των οποίων ο Κωνσταντίνος Ακρίβος θα δημιουργήσει τη συνεκτική του imago mundi. Είναι ως να ενδύεται μία από τις ταυτότητες του τόπου και να ανασκάπτει φιλοσοφικά το κυρίαρχο κοσμοείδωλό του. Η  αφήγηση ξεκινά  από τον πρώτο «σταθμό», το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου αποκαλύπτει την τελετουργία της μύησης των επισκεπτών αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι διαχειριστές του για να δημιουργούν μια ακραία μεταφυσική εμπειρία, τη συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών. Ανασυστήνεται ο μύθος του Αχέροντα, όπου ο Χάροντας μετέφερε τις ψυχές στον Άδη και αναζητείται το βαθύτερο φιλοσοφικό περιεχόμενο του μύθου.  Διερευνάται η λειτουργία της θρησκείας σε σχέση με τη διαχείριση του θανάτου. Στη συνέχεια συναντάμε τον Επίκτητο, το μεγάλο στωϊκό φιλόσοφο να περιπλανιέται στο χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, όπου και διατύπωσε την άποψη ότι “Δεν πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο, αλλά το φόβο του θανάτου”. Σε μια άλλη ενότητα παρακολουθούμε  τις δύο εμβληματικές αυτοκτονίες που συνέβησαν στην περιοχή της Πρέβεζας, την αυτοκτονία του Καρυωτάκη και τον εμβληματικό χορό της αυτοκτονίας των γυναικών στο Ζάλογγο” (δρ Βιβή Κοψιδά, φιλόλογος συγγραφέας)

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23924 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.