Τη μνήμη του Πρεβεζάνου Αγίου Χρήστου τιμά στις 5 Αυγούστου η Μητρόπολη της Πρέβεζας στο Ναό που βρίσκεται στην οδό Μ. Μερκούρη

Την Παρασκευή 4 του μήνα και ώρα 19.30 μ.μ θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος  του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης  κ .κ Χρυσοστόμου  ο οποίος  θα χοροστατήσει και  στην Δοξολογία  το πρωί του Σαββάτου 5 Αυγούστου.

Ο Αγιος Χρήστος  καταγόμενος  από την Πρέβεζα ήταν ναυτικός και μαρτύρησε ενώ βρισκόνταν στη νήσο Κω στις 5 Αυγούστου  του  1668.

Σύμφωνα με τον  Ιερομόναχο Μονής Μεγίστης Λάβρας “ τον Αγιο Χρήστο συνάντησαν κάποιοι γενίτσαροι, που άρχι­σαν να τον βρίζουν για την πίστη του και το άγιο Βάπτισμα. Αυτός ο ευλογημέ­νος, πυρπολούμενος από θεϊκό ζήλο και φλεγόμενος από αγάπη για το Χριστό, γιατί έφερε μέσα του το Χριστό, κάνοντας το ζωοποιό σημείο τού Σταυρού, τούς απάντησε:

Ή δική σας θρησκεία, ασεβείς και ακάθαρτοι, είναι άξια για κάθε είδους βρισιές και πρόδρομος του αντιχρίστου, θηρίο και βδέλυγμα της ερημώσεως πού στέκεται στον άγιο τόπο, είναι ό ψευδοπροφήτης σας και των κολάσεων προ­φήτης, ό μιαρός Μωάμεθ.

Οι ασεβείς γενίτσαροι, εξοργισμένοι έτρεξαν να τον συλλάβουν, και ενώ εκείνος κατευθυνόταν γρή­γορα προς το πλοίο, μεγάλο πλήθος, σαν κάποια ανήμερα και αιμοβόρα λιοντάρια, όρμησαν πάνω του. Σέρνοντας και χτυπώντας τον αδιάντροπα, τον πήγαν και τον παρέδωσαν στον πασά, δηλαδή τον τοπικό άρχοντα, και τον κατηγορούσαν ενώ τον έδερναν και τον χτυπούσαν, λέγοντάς του:Αρνήσου τον Χριστό και το βάπτισμα και αντί το κάψιμο και τη τιμωρία, θα σε περιμένει η ελευθερία.Αλλ’ αυτός με γενναιότητα και δυνατή φωνή έλεγε το «Πιστεύω», φτύνοντάς τους καταπρόσωπο.

Όταν εκείνοι είδαν το αμετάθετο και ακλόνητο της καρδιάς του, αφού όλοι τον αφού όλοι τον τρύπησαν με τα μαχαίρια τους, άναψαν φωτιά έξω από την πόλη και τον κατέκαψαν.  Το πανάγιο σώμα τού μάρτυρα, ενώ για περισσότερες από τριάντα ή μέρες έμεινε άταφο, ούτε σκυλιά ούτε κάποιο άλλο θηρίο το πείραξε ή το άγγιξε. Και όλοι, τόσο οι ασεβείς όσο και οι πιστοί, επί τρεις νύχτες έβλεπαν ουράνιο φώς πάνω στο άγιο και μαρτυρικό σκήνωμά του.”

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23897 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.