Την πίτα του έκοψε ο Όμιλος Unesco ν. Πρέβεζας (φωτο)

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σήμερα το απόγευμα ο Όμιλος Unesco Ν. Πρέβεζας στην οικία Αθανασιάδη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δημ. Γιολδάσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παππάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θ. Δήμας, ο πρώην Νομάρχης Β. Ιωάννου, ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γιαμάς κ.ά

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Ευάγγελος Κατσίμπρας στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά «Η διαδικασία ένταξης της Νικόπολης στην Unesco προχωράει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Η πρόταση που υπέβαλε το 2002 ο Όμιλος σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει περάσει από «συμπληγάδες».

«Ο τίτλος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική ή και περιβαλλοντική σημασία τους. Η Νικόπολη πληροί με το παραπάνω τους ανωτέρω όρους. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τι αρχαιολογικό πλούτο παγκόσμιας εμβέλειας διαθέτουμε και πως θα τον αξιοποιήσουμε το γρηγορότερο, με όλα τα οφέλη που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Κατσίπρας επισημαίνοντας ακόμη τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της περιοχής μας, όπως η Βασιλική του Αλκύσωνος (Επισκόπου Νικοπόλεως και τοπικού μας Αγίου), η Βασιλική Δουμετίου με τα περίφημα ψηφιδωτά κ.ά.

«Η πρότασή μας είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας άξονας αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνει το λιθάρι (με αξιοποίησή του) όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, την αρχαία Νικόπολη με τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και τους παλαιούς Ναούς της πόλεως. Τα Μνημεία υπάρχουν, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής μας υπάρχει, θέληση πρέπει για την αξιοποίησή τους. Ο χρόνος πλέον περνά εις βάρος μας. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνη για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας πρέπει να επισπεύσει τις εργασίες της. Υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση δυόμιση περίπου χρόνων, ώσπου να υπογραφεί η απόφαση για τον ορισμό νέας ομάδας, λόγω συνταξιοδότησης μελών της παλιάς, αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο, μετά από συνεχείς επισκέψεις του Ομίλου στο Υπουργείο και συνεχείς οχλήσεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια πρόσκληση σε όσους Συλλόγους της πόλεώς μας το επιθυμούν, σε συνεργασία! Τα οφέλη που θα προκύψουν πολλά: Η προώθηση του Τουρισμού, με ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα της περιοχής, η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συντήρηση – ανάδειξη των μνημείων και εξασφάλιση υποδομών για τους επισκέπτες. Η αποκατάσταση της πολιτιστικής ταυτότητας διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου, γι’ αυτό το λόγο η ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο της Unesco, συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την προβολή του τόπου. Το οφείλουμε στον τόπο μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενεές, να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους για την ένταξη της Νικόπολης και να εφαρμόσουμε τη ρήση του σπουδαίου φιλόσοφου Επίκτητου, ο οποίος είχε ιδρύσει φιλοσοφική σχολή στην Νικόπολη και είχε πει «ανέχου και απέχου», δηλαδή να έχεις υπομονή και αντοχή» κατέληξε ο κ. Κατσίμπρας.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23925 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.