Τάσος Χατζηβασιλείου στον Prisma 91,6: Η διγλωσσία της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων αδυνατίζει την διαπραγματευτική μας θέση.

Θέματα που μονοπωλούν την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής,  σχολίασε με παρέμβασή του στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, έκανε λόγο για ένα σημαντικό ιστορικό Momentum που διευκολύνει τη συζήτηση γύρω από το όνομα, καθώς έχουμε μία νέα κυβέρνηση στα Σκόπια με έναν πιο μετριοπαθή Πρωθυπουργό και σε πρώτη φάση φαίνεται να μην υιοθετεί το εθνικιστικό περιεχόμενο του προηγούμενου Πρωθυπουργού, Νικολά Γκρουέφσκι,  που σχεδόν για δύο σχεδόν δεκαετίες είχε οδηγήσει τη χώρα του σε ένα κρεσέντο εθνικισμού.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη απλώσει το χέρι του φιλικά προς την Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος σημαντικός ρόλος έχει να κάνει με τον διεθνή παράγοντα, που έχει σημαντικό ρόλο να προωθήσει ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, διότι από τη μία εξασφαλίζει σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τους δυτικούς συμμάχους να υψώσουν ένα αντιρωσικό ανάχωμα, καθώς οι Ρώσοι τα τελευταία χρόνια έχουν διεισδύσει πολύ στα Βαλκάνια και με ευθύνη της Ευρώπης, η οποία τα άφησε στην τύχη τους και αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Τώρα οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν μέσα από τα Σκόπια και την ενσωμάτωσή τους στο ΝΑΤΟ να ανακόψουν αυτή την Ρωσική πορεία.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει μία διγλωσσία στο θέμα των Σκοπίων ανέφερε, καθώς ο ένας εταίρος ο κύριος Καμμένος έχει μία άλλη άποψη από την επικρατούσα. Στην διαπραγμάτευση κάθε θέματος αν δεν υπάρχει μία ισχυρή θέση, αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της χώρας και η στόχευση είναι περιορισμένη.

Ωστόσο το 2008 το Δίδυμο Καραμανλής Μπακογιάννη πέτυχε ένα θετικό προηγούμενο και διαμόρφωσε με την ψήφιση της πλειοψηφίας της Βουλής, μία θέση Εθνική,  η οποία λέει σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό το όνομα “Μακεδονία” και αυτή τη θέση την ψήφισαν τότε όλοι πλην του Λάος και του κυρίου Καρατζαφέρη, την ψήφισε και ο κύριος Καμμένος, αλλά και πολλοί βουλευτές του που τότε ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Βουλή.

Η Ελλάδα πήγε στο Βουκουρέστι με αυτοπεποίθηση, είπαμε ότι δεν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν δεχτούν σύνθετη ονομασία, τα Σκόπια δεν δέχτηκαν και δεν επιτρέψαμε την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ.

Η ερώτηση που έχουμε όλοι οι πολιτικοί επιστήμονες είναι αν το θετικό προηγούμενο του Βουκουρεστίου αποτελεί για την κυβέρνηση βάση διαπραγμάτευσης ή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει μιας άλλης βάσης που δεν γνωρίζουμε και περιμένουμε να μάθουμε..

Αυτή είναι η απορία που δεν μας έχει ξεκαθαρίσει ακόμα κυβέρνηση και όταν την ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε όλοι οι πολιτικοί  και πολιτικοί επιστήμονες να την αναλύσουμε, ωστόσο μέχρι στιγμής η πρόταση είναι εν κρυπτώ και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει.

Ο κ Χατζηβασιλείου σχολίασε και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ήταν πλημμελώς προετοιμασμένοι, καθώς όταν έρχεται ένας ξένος ηγέτης η συμφωνία περιλαμβάνει, όχι μόνο τι θα πούμε αλλά τι θα φάμε και τι θα πιούμε. Εδώ είδαμε ότι ο κύριος Ερντογάν ήρθε στο σπίτι μας και μας έβαλε την ατζέντα του, βλέπε Συνθήκη Λωζάνης και Θράκη και εμείς δεν απαντήσαμε όπως έπρεπε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κύριο Ερντογάν ωστόσο όταν αναφέρθηκε στη Θράκη ξέχασε ο δικός μας πρωθυπουργός, να του πει πως μιλάτε για τη Θράκη όταν οι αριθμοί είναι καταιγιστικοί, συγκρίνοντας τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη με την Ελληνική στην Κωνσταντινούπολη.

Η κακή προετοιμασία επέτρεψε στον Ταγίπ Ερντογάν να έρθεις στο σπίτι μας και να μας πέσει αυτά τα δύο θέματα από εκεί που δεν υπήρχαν.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα παρέμβαση του κυρίου Χατζηβασιλείου:

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24063 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.