Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: Να σταματήσει το μακελειό του Συριακού Λαού

Για επτά συνεχόμενα έτη ο Συριακός λαός, ένας λαός φιλειρηνικός, που παραδοσιακά υπήρξε χωνευτήρι διαφόρων πολιτισμών και υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές καταβολές, κατακρεουργείται γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα των μεγάλων Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, και εκατομμύρια πρόσφυγες δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια οι αυτοαποκαλούμενοι  «πολιτισμένοι» σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ η Ρωσία, Τουρκία κ.α καθώς και το μόρφωμα- δημιούργημα των ΗΠΑ, ο ISIS. Τόνοι πυρομαχικών και επιχειρήσεις πρωτοφανούς βίας μετέτρεψαν αυτή την όμορφη χώρα σε καμένη γη και σκόρπησαν την δυστυχία και το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αλήθεια, τι έχει να κερδίσει ο Συριακός λαός από αυτή τη βία; Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα παιδιά αυτής της χώρας; Τίποτα. Ο Συριακός λαός μόνο να χάσει έχει. Ο Συριακός λαός βλέπει κάθε μέρα τα παιδιά του να κείτονται νεκρά στους δρόμους, θύματα των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τον έλεγχο δρόμων μεταφορών, θύματα των σφαιρών επιρροής, θύματα της μήτρας όλων των παραπάνω που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αλήθεια, τι έχει να κερδίσει και ο Ελληνικός λαός από όλη αυτή τη βία; Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα παιδιά της χώρας μας από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βάζει ξεκάθαρα πλάτη σε αυτό το μακελειό, που σφιχταγκαλιάζεται με τους φονιάδες των λαών και τους καλεί να φτιάξουν στο έδαφος μας και άλλες βάσεις; Τίποτα ! Ο Ελληνικός λαός μόνο να χάσει έχει από την πολιτική της « γεωστρατιγικής αναβάθμισης»  την ώρα που έχουμε εκατομμύρια ανέργους, έχουμε απολέσει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας και η Τουρκική προκλητικότητα έχει πιάσει κόκκινο, αμφισβητώντας ανοιχτά τα σύνορα στο Αιγαίο.

Ο Ελληνικός λαός σήμερα έχει ζωτικό συμφέρων και ηθική υποχρέωση να στηρίξει το λαό της Συρίας. Να μπει μπροστά, να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει ενάντια σε κάθε επέμβαση, να διαδηλώσει ενάντια στις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ που κατακρεουργούν ακόμα μια φορά αθώους, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  που δίνει γη και ύδωρ για να υλοποιηθεί αυτό το έγκλημα.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους, με όλα τα σωματεία, με όλους εκείνους τους φορείς που ενεργά αντιπαλεύουν αυτό το έγκλημα, παλεύουμε να αποτρέψουμε την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή και σε κάθε εισβολή, και εκφράζουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας την αλληλεγγύη μας στον Συριακό λαό.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24003 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: Η αρωγή της επίσημης πολιτείας, του Υπουργείου και της κυβερνητικής πολιτικής ήταν  και είναι δυσανάλογα μικρή.

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, δυστυχώς, και με την  πρόσφατη προκήρυξη θέσεων ιατρών ΕΣΥ βλέπει να επιβεβαιώνεται  η αρχική του εκτίμηση  πως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετασχηματίζει  τον υγειονομικό χάρτη της χώρας , όχι όμως με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, αποδεδειγμένα, τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης  παρουσίασε μια διαρκή αύξηση τόσο στην επισκεψιμότητα του, όσο και στις νοσηλείες  και στις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία    χάρη στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας τόσο του Ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού. Αν δουλεύει σήμερα το Νοσοκομείο Πρέβεζας και παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι του δουλεύουν πολύ παραπάνω  από αυτό που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο αλλά και πέρα από κάθε λογική. Η αρωγή της επίσημης πολιτείας, του Υπουργείου και της κυβερνητικής πολιτικής ήταν  και είναι δυσανάλογα μικρή.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε πως στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά εγκρίθηκαν μια σειρά από θέσεις ιατρών ΕΣΥ. Στα δύο Νοσοκομεία των Ιωαννίνων 20 θέσεις, στο Νοσοκομείο Άρτας 9 θέσεις, στο Νοσοκομείο Φιλιατών 16 θέσεις, στο Νοσοκομείο Κέρκυρας 8 θέσεις και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας πιθανά να προκηρυχτεί μόνο μία θέση. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το Νοσοκομείο της περιοχής μας για μια σειρά από λόγους.

 • Ενώ οι ανάγκες για στελέχωση αυξάνουν λόγω και της αύξησης της επισκεψιμότητας, αλλά και γιατί το υπάρχον προσωπικό χρόνο με το χρόνο γερνά, πρόθεση για γενναία ανανέωση δεν φαίνεται να υπάρχει για το Ιατρικό προσωπικό, ενώ στο νοσηλευτικό δεν υπάρχει καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.
 • Υπάρχει ορατός κίνδυνος αποστελέχωσης  της δομής, διότι πολλοί συνάδερφοι, νέοι Ιατροί που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην δομή μας ( επικουρικοί κτλ) θα διεκδικήσουν σε άλλα Νοσοκομεία μόνιμη εργασία αφήνοντας πίσω  κενό
 • Το ήδη υπάρχων προσωπικό βλέποντας πως δεν γίνονται οι προσλήψεις που θα έπρεπε, αποθαρρύνονται, με όποια  επίπτωση μπορεί να έχει αυτό για την ομαλή λειτουργία της δομής.

Εμείς ως Σύλλογος εργαζομένων, όντας πεισμένοι πως ο μόνος τρόπος να περιφρουρήσουμε την  ομαλή λειτουργία της δομής αλλά και την υλικοτεχνική και στελεχιακή ανανέωσή της, είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο αυτό. Το επόμενο χρονικό διάστημα, με ανακοινώσεις, συσκέψεις  και λοιπές δράσεις θα αναδείξουμε την αναγκαιότητα  οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός της Πρέβεζας να έχει αδιατάραχτη πρόσβαση σε σύγχρονες και καλά στελεχωμένες δομές Υγείας.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου ΠρέβεζαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24003 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: Κάλεσμα σε γενική συνέλευση για το πολυνομοσχέδιο

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση πιθανά την Δευτέρα 15-01-2018, κλιμακώνει την επίθεση της απέναντι στους εργαζομένους της χώρας βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο το κύριο όπλο διεκδίκησης των εργαζομένων που δεν είναι άλλο από το δικαίωμα στην απεργία.

Όσο πιο σκληρά μετρά επιχειρούν να πάρουν, τόσο πιο σκληρή και η καταστολή που χρησιμοποιούν. Η σημερινή συγκυβέρνηση κάτω από τον φόβο των λαϊκών αντιδράσεων ενισχύει το νομικό οπλοστάσιο της με κατασταλτικούς νόμους.

 • Με το άρθρο 396 μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας νοσηλευτών, τεχνικών εργαστηρίων κ.α
 • Ποινικοποίηση της δράσης απέναντι στην πολιτική των πλειστηριασμών
 • Ουσιαστικά, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε επίπεδο σωματείου.
 • Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
 • Κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.α

 

Ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός προσπαθεί να μας πείσει πως ζούμε σε ειδυλλιακό περιβάλλον, όμως η πραγματικότητα, για εμάς τους εργαζόμενους, αλλά και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι δυστυχώς αμείλικτη και δύσκολα μπορεί να παραποιηθεί.

Στο χώρο της Υγείας και φέτος ο προϋπολογισμός για τα Νοσοκομεία είναι πολύ κατώτερος των πραγματικών αναγκών, το προσωπικό τόσο Ιατρικό όσο και Νοσηλευτικό αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, προσωπικό που κάθε ημέρα που περνάει γερνά και δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.

Τα δημόσια Νοσοκομεία μέρα με την μέρα μετατρέπονται σε επιχειρήσεις στις οποίες οι ασθενείς λογίζονται ως πελάτες και οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα περιβάλλον όλο και πιο εντατικοποιημένης εργασίας. Η αξιολόγηση στο δημόσιο είναι ένα και καινούριο εργαλείο πειθαναγκασμού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να εκβιάσει τους εργαζομένους μιας και ξεκάθαρα αυτή συνδέεται με στοχοθεσία,  κινητικότητα κ.τ.λ.

Όλα αυτά τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα καθώς και το τωρινό πολυνομοσχέδιο εντάσσονται στην ίδια λογική του ανειρήνευτου πολέμου που διεξάγει η Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ- μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας.

Αγωνιζόμαστε και σας καλούμε

 • Στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Πέμπτη στις 11-01-18 στο Νοσοκομείο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
 • Παρασκευή 12-01-18 12:30μμ στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από την ΔΟΥ Πρέβεζας
 • Δευτέρα 15-01-18 στις 19:00 μμ σε συγκέντρωση έξω από τη Θεοφάνειο.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου ΠρέβεζαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24003 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: «Ο Θάνατος μας η Ζωή τους»

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Πρέβεζας:

 

«ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 24/10/17 ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ. ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΕΛ (Λ.ΕΙΡΗΝΗΣ) στις 16:00 μμ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  διοργανώνει στα Ιωάννινα στις 24-10-17 το επονομαζόμενο αναπτυξιακό συνέδριο. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που έχει πάρει η κυβέρνηση και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και αλλού. Αυτή η πρωτοβουλία έχει κατά τη γνώμη μας καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα μιας και αυτό που επιδιώκεται είναι να παραπλανήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή μας πως η ανάπτυξη που φέρνει θα ωφελήσει τάχα και αυτούς.

Πράγματι, η συγκυβένηση όπως και όλο το φάσμα των αστικών κομμάτων δείχνουν πολύ μεγάλη σπουδή για την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δράσης και στην περιοχή μας, ενδιαφέρονται ειλικρινά για την καπιταλιστική ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη μαεστρία προσπαθούν να πείσουν πως αυτή η ανάπτυξη ταυτίζεται και με την κοινωνική ευημερία.

ΌΧΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Η ανάπτυξή τους, τα κέρδη τους δεν συνεπάγονται και την ευημερία μας, αλλά αντίθετα η επιχειρηματική τους δράση χρησιμοποιεί εμάς, τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων ως καύσιμη ύλη. Εμείς, ως σύγχρονες Ιφιγένειες θα πρέπει να θυσιάσουμε τις ζωές μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας ώστε να βρούνε κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια τους.

Στο συνέδριο που θα γίνει δεν πρόκειται να πει κανείς πως αυτή η ανάπτυξη που σχεδιάζουν μας θέλει να δουλεύουμε με 400 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, με το φόβο της απόλυσης σε ένα εντατικοποιημένο περιβάλλον, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με εκ περιτροπής εργασία, μας θέλει να παράγουμε μόνο, χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να καταναλώσουμε ούτε το ελάχιστο, από όλα όσα παράγουμε, εμείς και τα παιδιά μας.

Στο συνέδριο θα πουν πως η περιοχή μας θα γίνει ενεργειακός κόμβος, πως θα αξιοποιηθούν κοιτάσματα πετρελαίου κ.ο.κ. Ωραία, και τι σημαίνει αυτό; Προφανώς σημαίνει πως οι επιχειρηματίες που θα αντλήσουν το πετρέλαιο θα θησαυρίσουν και πως η περιοχή μας όπως και σε κάθε περιοχή που αντλούνται κοιτάσματα πετρελαίου θα ζει με το φόβο του πολέμου.

 

Στο συνέδριο ο πρωθυπουργός θα πει πως σκοπός της κυβέρνησης θα είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Ωραία και τι σημαίνει αυτό; Προφανώς σημαίνει τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού. Σημαίνει παραχώρηση φιλέτων γης όπως τα στρατόπεδα της πόλης μας στους μεγαλοεπιχειρηματίες για λίγα ψίχουλα, ενώ για τους εργαζόμενους η τουριστική ανάπτυξη δεν σημαίνει τίποτε άλλο από εργασιακές συνθήκες γαλέρας με πενιχρές αμοιβές. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν και η τουριστική επισκεψιμότητα αυξάνει χρόνο με τον χρόνο, οι απολαβές των εργαζομένων σε αυτό των κλάδο καθώς και τα κέρδη των μικροεμπόρων στον τουρισμό βαίνουν διαρκώς μειούμενα.

Στο συνέδριο θα πουν πως σκοπεύουν να αναπτύξουν  τον πρωτογενή αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και την μεταποίηση σε αυτόν. Θα μιλήσουν για τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει και αυτός ο κλάδος αλλά ποτέ δεν θα πουν πως οι εργαζόμενοι τίποτε δε θα καρπωθούν από αυτή. Δε θα πουν πως από τα ποιοτικά τρόφιμα που θα παράξουν οι εργάτες τίποτε δε θα φτάσει στο τραπέζι τους γιατί προορίζονται για άλλες αγορές που θα πουληθούν σε  πιο κερδοφόρα τιμή.

Τέλος θα μιλήσουν για δημιουργία δομών Υγείας και ευεξίας (νέα πτέρυγα στο ΠΓΝΙ, Νοσοκομείο Λευκάδας Ιαματικά λουτρά Πρέβεζας κ.α), αλλά σίγουρα τίποτε δε θα πουν για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που λιώνουν στις βάρδιες κακοπληρωμένοι, σε συνθήκες οριακές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με πενιχρά μέσα τον κόσμο. Φυσικά δε θα μιλήσουν για τη συνολική υποβάθμιση των νοσοκομείων όλων των νομών της Ηπείρου, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που οδηγεί σε φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ασθενείς- πελάτες. Σε αυτό το στόχο τάσσονται οι αναβαθμίσεις όπως και στο σχεδιασμό για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού (τομέας Υγείας- ευεξίας- εξωσωματικές, ιαματικός τουρισμός κ.α.). Ο στόχος γενικά για αύξηση των τουριστών προϋποθέτει κάποιες υπηρεσίες υγείας.

Τα ΤΟΜΥ που διαφημίζονται ως ΠΦΥ στην ουσία είναι ένα είδος φραγμού της μετάβασης των ασθενών στα νοσοκομεία και καμία  σχέση δεν  έχουν με τις ανάγκες υγείας και πρόληψης. Τα προγράμματα κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων για τον τομέα της υγείας και πρόνοιας που χρηματοδοτούνται από διάφορες πηγές στόχο έχουν την διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και  τη μεταφορά κρατικών ευθυνών  στην υγεία- πρόνοια στους ΟΤΑ, τις ΜΚΟ, τη φιλανθρωπία. Άλλωστε βασικό συμπλήρωμα της ανάπτυξης είναι τα κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, οι ΜΚΟ, τα ΚΔΑΠ και  οι παιδικοί σταθμοί των επιχειρηματιών, η φιλανθρωπία των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής.

Αυτός ο τρόπος οργάνωσης τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας που βάζει στο κέντρο του το κέρδος και στην άκρη τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δεν μπορεί να μας δώσει τίποτε παραπάνω από την στυγνή εκμετάλλευση και τη  ατομική δυστυχία. Αυτό που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση ότι μπορεί να εξανθρωπίσει μια τέτοια κοινωνία είναι και το μεγάλο ψέμα αυτού του συνεδρίου. Όλα γίνονται με σκοπό την εξαπάτηση και τον εφησυχασμό των εργαζομένων της περιοχής μας.

Εμείς, ως Σύλλογος εργαζομένων, όμως ούτε εξαπατόμαστε και πολύ περισσότερο δεν εφησυχαζόμαστε. Αντίθετα παλεύουμε σταθερά και οργανωμένα για να αποκαλύψουμε αυτή τη φενάκη και να καταδείξουμε στους εργαζόμενους πως ο δρόμος που μας προτείνουν οδηγεί με ακρίβεια στα κάτεργα των επιχειρήσεών τους.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, με τα σωματεία και τις εργατικές ενώσεις που πιστεύουν πως αυτή η ζωή, αυτή η μισή ζωή, δεν είναι μονόδρομος. Που πιστεύουν πως οι δυνατότητες τόσο της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας μπορούνε πλέον να μας εξασφαλίσουν θέση στην παραγωγή, στην μόρφωση, ποιοτική διαβίωση, ελεύθερο χρόνο και γενικά μια ανθρώπινη ζωή που μας τη στερεί η λογική του επιχειρηματικού κέρδους . Γι αυτό και εμείς σαν στόχο μας θα πρέπει να έχουμε την ανατροπή αυτής λογικής, και το μοναδικό μονοπάτι που μπορεί να την ανατρέψει είναι αυτό της οργανωμένης πάλης των ταξικών συμφερόντων μας».Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24003 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: Με αφορμή τη συναυλία συμπαράστασης για το Νοσοκομείο

Επ’ αφορμή τη συναυλία συμπαράστασης προς το Νοσοκομείο, που διοργάνωσε μια ομάδα καλλιτεχνών με τίτλο ‘’Εθελοντικά’’ αισθανόμαστε την υποχρέωση, ως Σύλλογος εργαζομένων να τοποθετηθούμε παραθέτοντας κάποιες σκέψεις μας.

Κατ’ αρχάς θεωρούμε μείζονος σημασίας το ρόλο που μπορεί να παίξει η τέχνη και κατ’ επέκταση οι καλλιτέχνες, ως φορείς της, μέσα στο εργατικό κίνημα. Η τέχνη ιστορικά έπαιξε και παίζει σπουδαίο ρόλο στο να αφυπνίζει συνειδήσεις και να κινητοποιήσει μάζες, διότι είναι μια μορφή κοινωνικής συνείδησης που μιλάει απευθείας στην καρδιά των εργαζομένων.

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα έχει δώσει πολλά παραδείγματα για το ρόλο και την επίδραση της τέχνης πάνω σε αυτό. Ογκόλιθοι όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Τάσος Λειβαδίτης και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους πάνω στο εργατικό- λαϊκό κίνημα, στιγματίζοντας για πάντα τη συλλογική μνήμη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί, με τα τραγούδια τους και τα ποιήματά τους διαπαιδαγώγησαν και διαπαιδαγωγούν ακόμη τους εργαζομένους να κρατάνε ψηλά σφιγμένες τις γροθιές τους, διεκδικώντας τα όνειρα και τις ανάγκες τους.

Ποιος είναι άραγε και σήμερα ο ρόλος της τέχνης, ο ρόλος των σύγχρονων καλλιτεχνών; Ποια είναι η θέση τους στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα; Ακλόνητη πεποίθηση μας είναι πως και σήμερα, η θέση της τέχνης είναι πλάι στο εργατικό κίνημα, η τέχνη είναι εκείνο το εργαλείο που μπορεί να το σηκώσει, να το γιγαντώσει, να το κάνει να μοιάζει ανίκητο.

Η ενεργή συμμετοχή των καλλιτεχνών στους αγώνες του λαού μας είναι και σήμερα πολύτιμη. Φανταστείτε οι κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο, τα μπλόκα των αγροτών , οι απεργίες που γίνανε το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας, να πλαισιώνονταν από συναυλίες συμπαράστασης ή άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις; Άλλο θα ήταν το μέγεθος τους και άλλο το τελικό αποτέλεσμα.

Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως και οι προηγούμενοι έχουν ιστορική υποχρέωση να βρίσκονται στις επάλξεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος γιατί η ίδια η τέχνη είναι οργανικά δεμένη με αυτό. Ο ρόλος της τέχνης είναι να διδάσκει το λαό να υψώνει, τη γροθιά του διεκδικώντας.

Γιαυτό λοιπόν,η συναυλία που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, παρ’ όλες τις καλές προθέσεις των διοργανωτών της, το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντίστοιχο με τις λαϊκές προσδοκίες, μιας και το μήνυμα της εθελοντικής πρωτοβουλίας εκεί που το κράτος δεν υπάρχει, δεν είναι συμβατό ούτε με τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και τελικά υπηρετεί την κυρίαρχη πολιτική που επιζητά να ξαναπληρώνουμε από την τσέπη μας για υπηρεσίες που το κράτος έχει υποχρέωση να τις παρέχει.

Γι όλους τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου, καλεί όλους τους καλλιτέχνες της περιοχής μας να ενώσουν τις δυνάμεις με το ταξικό, εργατικό κίνημα, να εμπνευστούνε από αυτό και να συμβάλλουν στο να αποκτήσει τέτοιο μέγεθος που να μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24003 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.