Στράτος Ιωάννου: Είναι αρμοδιότητα του Δήμου ο καθαρισμός των ρεμάτων!

Ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου προκειμένου να απαντήσει σε όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας περι ευθυνών της Περιφέρειας για τις πλημμύρες.

Ο Στράτος  Ιωάννου σε σχέση με τις αρμοδιότητες ανέφερε «Με βάση κατ’ επείγον έγγραφο της Πολιτιστικής Προστασίας στη 1/11/2017, το οποίο έχει πάει σε όλους, και στους Δήμους. Το τίνος είναι η ευθύνη το όρισε και ο Δήμος Πρέβεζας, διαβάζοντας τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ. Ο Δήμος Πρέβεζας λέει πως έχει την αστυνόμευση και την καθαριότητα των ρεμάτων. Στον Ξηροπόταμο όμως η ζημιά έγινε από 4 πλατάνια. Αυτά δεν είναι καθαρισμός; Μόνο τα μπουκάλια είναι; Και ποιος λέει ότι ο νόμος λέει μόνο για τα μπουκάλια;  Στο έγγραφο λοιπόν της Πολιτικής Προστασίας λέει ότι σε ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους έχει αποδοθεί η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και του καθαρισμού των ρεμάτων τα οποία τις ασκούν είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Είναι των Δήμων η αρμοδιότητα. Το παραδέχονται και ο Δήμαρχος Πρέβεζας και ο Αντιδήμαρχος» και συνέχισε «Τα υδατορέματα σύμφωνα με το νόμο 4258 του 2014, είναι οτιδήποτε είναι μη πλεύσιμος ποταμός. Πλεύσιμος είναι ο Λούρος και ο Αχέροντας. Όλα τα άλλα είναι ρέματα, ρυάκια, χείμαρροι κ.ο.κ. και υπάγονται σε αυτές τις διατάξεις. Στο νόμο 4071/2012 στο άρθρο 4 μιλά για τις αρμοδιότητες των Δήμων. Ορεινοί Δήμοι είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 85/148/ΕΟΚ, αυτοί που έχουν έστω και μία τοπική κοινότητα ορεινή. Άρα είναι αρμοδιότητα του Δήμου ο καθαρισμός των ρεμάτων. Ο Δήμος Πρέβεζας έχει τη Βρυσούλα, τις Εκκλησιές, το Κοτσανόπουλο κτλ.

Την 1/8/2014 ο Περιφερειάρχης έχει στείλει προς όλους τους Δήμους, όλη τη νομοθεσία και τους καλεί να συμμορφωθούν προς τις υποχρεώσεις τους, ως μη όφειλε, αλλά για να μην υπάρχουν προβλήματα.Εγώ επανέρχομαι στις 4/10/2016, προς τους 3 Δήμους και τους λέω ότι θα πρέπει να ορίσουν επιτροπές για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων γιατί η αρμοδιότητα έχει περιέλθει σε αυτούς και έχουν πάψει να έχουν αρμοδιότητα οι επιτροπές της Περιφέρειας. Η επιτροπή αυτή κάνει εντοπισμό των καταλήψεων, μπαζώματα, αμμοληψίες, στερεά απόβλητα και λαμβάνει διοικητικά μέτρα. Για όλα τα ρέματα πλην του Λούρου και του Αχέροντα»

O κ Ιωάννου στάθηκε και στην αλληλογραφία της περιφέρειας με τον Δήμο και ανέφερε: «Παίρνω ένα έγγραφο στις 24/11/2017 από το Δήμο Πρέβεζας. Υπογράφει ο κ. Μπαϊλης. Ζητούν τη συνδρομή μας για τον καθαρισμό. Απαντάω άμεσα και λέω ότι είναι δεδομένη η συνεργασία μας και η συνδρομή μας στην πράξη. Στις 28/7/2017 ο Αντιδήμαρχος, κ. Κατσαούνος έστειλε ένα έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Π.Ε. Πρέβεζας και ζητά τη συνδρομή μας για τον καθαρισμό του Ξηροπόταμου, προς αποφυγή πλημμυρών. Σε αυτό το έγγραφο δεν υπήρχε απάντηση. Γιατί δεν υπήρχε απάντηση; Την ίδια εποχή τα μηχανήματά μας ήταν εκεί. Πριν 1,5 χρόνο μας είχε ζητήσει ο τότε Αντιδήμαρχος να καθαρίσουμε τον Ξηροπόταμο. Βγήκαν όμως οι πολίτες μπροστά και μας σταμάτησαν γιατί λέει θα γίνουν ζημιές. Ξεκινάμε έναν καθαρισμό και καθαρίζουμε από τη γέφυρα μέχρι τον ποταμό Λούρο, που εκεί δεν υπήρχαν δεξιά-αριστερά κάτοικοι. Την εποχή που ήρθε το έγγραφο ήμασταν εκεί με τα μηχανήματά μας. Κάνουμε τον καθαρισμό στην τάφρο από τη θέση Σφαγεία μέχρι τη θέση Άγιος Βαρνάβας. Ήμασταν εκεί το Σεπτέμβριο του 2017. Για ποιο λόγο έκαναν έγγραφο;»

Τέλος σε σχέση με το κόστος ο κ Ιωάννου σημείωσε ««Όχι μόνο ανταποκριθήκαμε στα προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα, αντιθέτως καθαρίσαμε αρκετά σημεία της περιοχής τα οποία δεν είναι ευθύνη μας, για να καταλήξουμε τελικά να τα… ακούμε κι από πάνω. Το 2016 και 2017, κάναμε έργα αντιπλημμυρικά 400.000 ευρώ, στις περιοχές: Δεσποτικά, Άνω Ράχη, Πρέβεζα, Καμαρίνα, Ταράνα, παλιός Ωρωπός, Μιχαλίτσι, Λούρος, Βρυσούλα, Αρχάγγελος, Καστροσυκιά, Σαμψούντα, Μυρσίνη, Φλάμπουρα, Τσοπέλι, Μάζωμα, Στεφάνη, Πέτρα. Αντίστοιχα έχουμε κάνει στον Δήμο Πάργας και στον Δήμο Ζηρού, που δεν είναι δικιά μας ευθύνη. Δεν έχουμε τα χρήματα, από αλλού μας λείπουν, αλλά βάζουμε προτεραιότητες».

Σχετικά σε με τις ζημιές που προκλήθηκαν «Οι Υπηρεσίες μας κινήθηκαν γρήγορα. Οι ζημιές από την κακοκαιρία είναι της τάξης των 2 εκ. 340.000 ευρώ για το Νομό. Ζημιές που αφορούν τα δίκτυα και αντιπλημμυρικά, αρμοδιότητάς μας. Έχουμε κάνει την καταγραφή μας από τις 10 Δεκεμβρίου και έχουμε αποστείλει το αίτημά μας» επισήμανε ο κ. Ιωάννου

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.