Στην αρμόδια Επιτροπή χαρακτηρισμού Μαρτυρικών Τόπων και Χωριών κατέθεσε ο Δήμαρχος Πρέβεζας τον φάκελλο της Κρυοπηγής.

Τον φάκελλο   με την  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όλα  τα  συνημμένα που αφορούν  τον χαρακτηρισμό της Κρυοπηγής  ως  Μαρτυρικό  Χωριό  κατέθεσε την Παρασκευή   στην αρμόδια Επιτροπή χαρακτηρισμού Μαρτυρικών Τόπων και Χωριών του Υπουργείου   Εσωτερικών ,ο Δήμαρχος Πρέβεζας  Χρήστος Μπαϊλης.

Το 1944 ήταν μια μαύρη χρονιά για την Κρυοπηγή, αφού από  τα στρατεύματα της  Γερμανικής Κατοχής    εκτελέστηκαν  29 άτομα ενώ  λόγω των κακουχιών έχασαν την ζωή τους συνολικά 55 άτομα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας  χαρακτηρίζει απόλυτα δικαιολογημένο το διαχρονικό αίτημα των συλλόγων, των φορέων, των  κατοίκων της Κρυοπηγής και των απογόνων των εκτελεσθέντων, υπογραμμίζοντας ότι  η αναγνώριση  της Κρυοπηγής ως  Μαρτυρικό Χωριό  θα αποτελέσει δικαίωση  στη μνήμη των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας των    στρατευμάτων της Κατοχής.

Η πενταμελής Επιτροπή χαρακτηρισμού  Μαρτυρικών Τόπων και Χωριών  έχει ως αντικείμενο την υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για το χαρακτηρισμό των πόλεων και χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944, ως «μαρτυρικών πόλεων» και «μαρτυρικών χωριών». Η επιτροπή αποτελείται από δύο καθηγητές Ελληνικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και ειδικότερα έναν καθηγητή Ιστορίας με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έναν καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, με γνωστικό αντικείμενο το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο Εγκλημάτων Πολέμου, έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ.) και από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Ο χαρακτηρισμός γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται έπειτα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23853 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.