Στέργιος Γιαννάκης: Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: “Αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών κατολισθήσεων στο χωριό Κρυοπηγή του Νομού Πρεβέζης”.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

 • Τον Υπουργό Εσωτερικών
 • κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

 • Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
 • κ. Χρήστο Σπίρτζη

 • Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • κ. Ευάγγελο Αποστόλου

  ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών κατολισθήσεων στο χωριό Κρυοπηγή του Νομού Πρεβέζης»

  Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

  Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας – και συγκεκριμένα στο χωριό Κρυοπηγή Πρέβεζας – ένα πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο που έχει σαν αποτέλεσμα την κατολίσθηση και μετατόπιση του εδάφους, την καταστροφή υποδομών (δρόμων και γεφυριών) καθώς επίσης και τεράστιων εκτάσεων γης με ελαιόδεντρα (μέχρι στιγμής περίπου 800 στρέμματα με αριθμό δένδρων 2.500 ρίζες).

  Οι κάτοικοι του χωριού με ψήφισμά τους προς τους αρμόδιους φορείς, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους συνεκτιμώντας το ιστορικό της περιοχής, τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα, τις ανεξήγητες ρωγμές σε διάφορα σημεία, τις σποραδικές μικρές κατολισθήσεις σε άλλα σημεία καθώς επίσης και την ξαφνική απώλεια νερού σε πηγές και την επανεμφάνιση παλιών πηγών, και αιτούνται:

 • Την άμεση κήρυξη του χωριού Κρυοπηγή Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Τη λήψη άμεσων μέτρων εκ μέρους του Δήμου και συγκεκριμένα:
 • α) ΄Εγκριση απαιτούμενου κονδυλίου για τη χρηματοδότηση της γεωλογικής μελέτης από το ΙΓΜΕ.

  β) Κινητοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών για την επιτόπου επισκόπηση των κατοικιών του χωριού όσον αφορά την ασφάλειά τους (στατική επάρκεια κλπ) και λήψη επειγόντων μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας της περιοχής.

  γ) Συντήρηση όλων των αγροτικών δικτύων.

  δ) Την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, χάραξη και κατασκευή ασφαλούς και σύντομης οδικής σύνδεσης του χωριού με το εθνικό οδικό δίκτυο.

 • Την άμεση προσέλευση εμπειρογνωμόνων και επιστημονικών κλιμακίων όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για πλήρη έλεγχο και τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και επίσημη γραπτή ενημέρωση των κατοίκων.
 • Την άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και υπόλοιπων υποδομών που επλήγησαν στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα: Αναβάθμιση οδικού δικτύου από διασταύρωση Καμαρίνας μέχρι Κρυοπηγή (Υπάρχει άμεσος κίνδυνος αποκλεισμού του χωριού της Κρυοπηγής, της Μονής Ζαλόγγου, του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης και της πρόσβασης στο μνημείο του Ζαλόγγου).
 • Την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταβολή αποζημιώσεων και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.
 •  

  Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,

  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε για την άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες κατολισθήσεις στο χωριό Κρυοπηγή του Ν. Πρεβέζης;

   

   

  Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.

  ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23852 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.