Σπύρος Μαρκέτος στον Prisma 91,6: «Το χρέος είναι ανήθικο και παράνομο, δεν πρέπει να πληρωθεί»

Για την επιτροπή Αλήθεια που ήταν επιφορτισμένη για τον λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους αρχικά ως θεσμική επιτροπή της Βουλής και τώρα ως σωματείο μας μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας Σπύρος Μαρκέτος στον Prisma 91,6 και την εκπομπή «Ο Ήχος της εποχής μας με τον Σωτήρη Νούσια. Ο κος Μαρκέτος  συμμετέχει ενεργά ως μέλος της επιτροπής από την σύσταση της.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μας παρείχε τεχνική βοήθεια ως επιτροπή» ήταν από τα πρώτα λόγια που μας είπε ο Σπύρος Μαρκέτος για την συμπεριφορά της κυβερνώσας πλειοψηφίας απέναντι στα μέλη της επιτροπής Αλήθειας για το χρέος.

Αναφορικά με την φύση του χρέους και τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη μη προβολή και διεκδίκηση μονομερούς διαγραφής του ο Σπύρος Μαρκέτος είπε ότι πέραν της αναγκαστικής σύναψης της δανειακής σύμβασης κάτι που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, χαρακτήρισε προδοτική την στάση της κυβέρνησης ως προς το ζήτημα του χρέους στο οποίο έδωσε κυρίως πολιτική διάσταση ο καθηγητής του ΑΠΘ ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελεί δίκαιο και πάγιο αίτημα μιας κυρίαρχης χώρας η μονομερής διαγραφή ενός ανήθικου χρέους όπως το χαρακτήρισε.

Πάντως είπε χαρακτηριστικά ότι δεν αρκεί η νομική  εκπροσώπηση και διεκδίκηση διαγραφής του απεχθούς δημόσιου χρέους στα διεθνή όργανα αλλά κυρίως απαιτείται η γενική καταδίκη από την μεριά του ελληνικού λαού ο οποίος πρέπει να εξεγερθεί σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Μαρκέτου.

Όσον αφορά πάντως μια πιθανή  «ανταλλαγή» δημόσιου χρέους με γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις(σ.σ στις εκθέσεις του 2013 και του 2015 του γενικού λογιστηρίου του κράτους το ύψος των επανορθώσεων φτάνει τα 341 δις ευρώ) ο κος Μαρκέτος αντέτεινε πως διαφωνεί με αυτή την λογική καθώς οι γερμανικές αποζημιώσεις απορρέουν από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και λεηλασίας και δεν μπορούν να συνδέονται με το δημόσιο χρέος το οποίο σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής αύξησαν οι τράπεζες σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

 Σωτήρης Νούσιας
About Σωτήρης Νούσιας 13 Articles
Ο Σωτήρης Νούσιας είναι δημοσιογράφος, παρουσιάζει την εκπομπή "Ο Ήχος της Εποχής" στον Prisma 91,6 ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο Prevezatoday.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.