Πώς μπορώ, ως γονέας, να βοηθήσω την εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας; – Της λογοθεραπεύτριας Ροδάνθης Σωτηροπούλου

Πολλές μαμάδες με ρωτάτε πώς να βοηθήσετε τα παιδάκια σας στο σπίτι, με σκοπό την επέκταση  της ομιλίας τους, την καλυτέρευση της γλώσσας τους και των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.

Παρακάτω , θα σας παραθέσω συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην εξέλιξη της επικοινωνίας. Αναφέρομαι κυρίως σε νήπια από 3-5 χρονών.

  • Να μιλάτε στο παιδί σας. Να του περιγράφετε που πάτε τι κάνετε και τι βλέπετε. Να ονομάζετε αντικείμενα και πρόσωπα. Προσπαθήστε, οι ερωτήσεις που θα του κάνετε, να μην έχουν μονολεκτικές απαντήσεις.
  • Μη μιλάτε στο παιδί σαν να είναι ακόμη μωρό. Για να αρχίσει να μιλάει σωστά πρέπει πρώτα εσείς να χρησιμοποιείτε γραμματικά σωστές προτάσεις και να αποφεύγετε την μπεμπέ ομιλία.
  • Μιλήστε θετικά στο παιδί. Όταν απευθύνεστε με ήρεμο και ζεστό τρόπο να ξέρετε ότι προσέχουν περισσότερο αυτό που λέτε.
  • Διαβάστε ιστορίες!!!! Δείξτε βιβλία με εικόνες. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιο του εξηγώντας λέξεις που δεν καταλαβαίνουν. Αν θέλετε μπορείτε να διηγηθείτε μία ιστορία χρωματίζοντας τη φωνή σας και κάνοντας μιμήσεις ζώων και ήχων.
  • Τραγουδήστε. Με ένα τραγούδι, τα παιδιά μαθαίνουν κι απομνημονεύουν λέξεις ευκολότερα. Μπορείτε αν θέλετε και να χορέψετε!
  • Διορθώστε το παιδί σας χωρίς επίπληξη. Όταν το παιδί πει λάθος μία λέξη, διορθώστε το, επαναλαμβάνοντάς την σωστά, αλλά να μη ζητήσετε να την εκφέρει.
  • Κάντε βλεμματική επαφή. Μόλις καθίσετε οκλαδόν κάτω έτσι ώστε να είστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας, επιδιώξτε βλεμματική επαφή έτσι ώστε να ξέρετε ότι το παιδί σας σας παρακολουθεί. Τα μικρά παιδιά δεν θα κάνουν πάντα την άμεση επαφή αλλά αυτό είναι εντάξει! Καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο όσο πιο συχνά μπορείτε, επιδιώκοντας την επαφή με τα μάτια!

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του γονιού είναι καταλυτικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, βοηθάει σημαντικά στην ομιλία και το λόγο του παιδιού του.

Ωστόσο, σε περίπτωση που θεωρεί πως το επίπεδο της ομιλίας του δεν αντιπροσωπεύει την ηλικία του, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε ένα λογοθεραπευτή. Ένας ειδικός μπορεί να του επιβεβαιώσει ή όχι εάν το παιδί έχει αναπτύξει το λόγο και την ομιλία του επαρκώς και να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για τη βελτίωση αυτών.

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΔΑΝΘΗ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
MSc ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22522 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.