Πρόταση – τεχνική μελέτη κατέθεσε πολίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθαρισμό – τσιμεντόστρωση των διαδρόμων του κοιμητηρίου

Ο Ζώης Μαργέλης με την ιδιότητα του δημότη Πρέβεζας κατέθεσε χθες στο δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας μελέτη την οποία συνέταξε ο Μηχανικός Βλάσιος Ναστούλης η οποια προτείνει λύσεις για το πρόβλημα βλάστησης και καθαρισμού το οποίο υπάρχει στο κοιμητήριο Πρέβεζας. (δείτε παλαιότερο άρθρο μας)

Ο κ Μαργέλης μιλώντας στο Δ.Σ. ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του δεν αφήνει κάποια μομφή απέναντι στον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά παρουσιάζει μια μόνιμη λύση. Η μελέτη που σας παρουσιάζουμε και παρακάτω θα κατατεθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με την παρούσα τεχνική έκθεση γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής παρουσίασης των σημαντικότερων σχετικών προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στο κοιμητήριο Πρέβεζας όσο αφορά την λειτουργία, αλλά και της αρμόδιας αρχής επίλυσης των προβλημάτων αυτών ,σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ίδρυση και συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και κοινοτήτων (Α.Ν. 582/1968 ‘’περί δημοτικών και κοινοτικών κοιμητηρίων’’, ΦΕΚ Α΄ 225 και Α5/1210 ‘’Περί όρων για την ‘ίδρυση κοιμητηρίων’’10-5-1978 ΦΕΚ Α’424). Ως εκ τούτου, καθοριστικός σε κάθε περίπτωση είναι ο ρόλος των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τρόπου που αντιλαμβάνονται και ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

2.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

 • Από τις αναφορές που παρατηρούνται από τους ανθρώπους που συντηρούν τα μνήματα στο κοιμητήριο, αναδεικνύεται συχνά το πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίζει το κοιμητήριο εν όψει των αυξανόμενων αναγκών, λόγω αύξησης του πληθυσμού και της συνεχούς επέκτασης του οικιστικού ιστού.

 

 • Πολύ έντονο πρόβλημα έχει προκύψει από την αμέλεια της αρμόδιας αρχής ως προς τον καθαρισμό των διαδρόμων μεταξύ των τάφων όπως φαίνεται και παρακάτω εικόνες(ΕΙΚΟΝΕΣ 1-6).Το πρόβλημα αυτό πέρα από την αισθητική πλευρά ,έχει αντίκτυπο και στην λειτουργικότητα, καθώς υπάρχει κίνδυνος μείωσης της συνάφειας των μαρμάρων των ταφών και αποκόλλησης τους.

 • Επίσης παρατηρείται αμέλλεια ως προς τη συλλογή και συγκομιδή των σκουπιδιών .Εντός του κοιμητηρίου,οι κάδοι συλλογής απορριμάτων είναι πολύ λίγοι με αποτέλεσμα η πλήρωση τους να είναι συχνή.Το γεγονός οτι οι κάδοι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τους τάφους επιδηνώνει το πρόβλημα.(ΕΙΚΟΝΑ 7).

 • Τα φρεάτια λόγω του ελλειπούς καθαρισμού τους,έχουν γεμίσει με σκουπίδια, αλλά σε πολλά από αυτά έχουν φυτρώσει άγρια χόρτα.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τις ημέρες έντονης βροχόπτωσης να υπερχειλίζουν  και να  δημιουργούνται εντός του κοιμητηρίου λιμνάζοντα νερά. (ΕΙΚΟΝΕΣ 8,9).
 • Παρατηρήθηκε επίσης η έλλειψη υδροδοτικού δικτύου , βρύσες , σε ελάχιστα  σημεία στο κοιμητήριο . Μία έλλειψη που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στο ζήτημα καθαρισμού των μνημείων  από του συγγενείς οι οποίοι αναγκάζονται να κουβαλούν νερό με κουβάδες σε μεγάλη απόσταση και σε συνδυασμό με την αυτοφυή βλάστηση αυτό να είναι δύσκολο να επιτευχτεί .

3.ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

 • Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης χώρου, θα πρέπει να λυθεί είτε με επέκταση ή διαμόρφωση των υφισταμένων κοιμητηρίων, είτε με δημιουργία νέων κοιμητηρίων, προφανώς απαιτούνται σχετικές μελέτες και σχεδιασμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,σύμφωνα με το άρθρο 3 του υπ’αριθμόν Α5/1210 ‘’Περί όρων για την ‘ίδρυση κοιμητηρίων’’10-5-1978 ΦΕΚ Α’424.

Για την επίλυση του προβλήματος των επιμέρους  διαδρόμων ανάμεσα στους τάφους,αφενώς θα πρέπει υπάρχει επιμελλεια για τον καθαρισμό τους με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής,αφετέρου θα μπορούσε ο χώρος αυτός να διαμορφωθεί με την τσιμεντόστρωση του ,ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο και κατ’επέκταση να μειωθεί το κόστος συντήρησης. Άλλωστε λόγω ότι πολλοί συμπολίτες έχουν προβεί από μόνοι του σε τσιμεντοποίηση στην περιοχή περιμετρικά των μνημάτων, ο εναπομείναντας χώρος για τσιμεντοποίηση δεν είναι μεγάλος και είναι εφικτό να γίνει , χωρίς να χρειάζεται μεγάλο κόστος .

 •  Τοποθέτηση σε ποιο συχνά σημεία του χώρου , ανά γραμμές των μνημείων και σε αποστάσεις των 20 με 25 μεταξύ τους , βρυσών ,οι οποίες θα διευκολύνουν του συγγενείς ώστε να μπορούν να κάνουν τούς καθαρισμούς που επιθυμούν .
 • Τέλος θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των φρεάτιων ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων.

.

 • ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
 •  

  Εν όψει των παραπάνω, τα οποία βεβαίως δεν εξαντλούν τον κατάλογο των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά  κατά τη λειτουργία του  κοιμητηρίου, διαπιστώνεται ότι: i) σε ορισμένες περιπτώσεις η προσπάθεια επίλυσης θα μπορούσε να περιοριστεί σε διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για την ορθή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ii) σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ως προϋπόθεση επίλυσης προβάλλει η επεξεργασία μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης πολιτικής για την ίδρυση και λειτουργία των κοιμητηρίων στη βάση των σημερινών δεδομένων και αναγκών, ιδίως μάλιστα στο βαθμό που πολλά από τα προβλήματα ανάγονται στην έλλειψη του αναγκαίου χώρου.

  Σε οποιαδήποτε λήψη απόφασης,πέρα από ζητήματα τεχνικης φύσεως,αλλά και λειτουργίας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: i) Ότι η απόδοση τιμής προς τους νεκρούς εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής της συνταγματικής απαίτησης για την προστασία της αξίας του ανθρώπου με σεβασμό στις αξιώσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ii) Τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα και οι τυχόν ιδιαιτερότητες, θρησκευτικές ή άλλες, ομάδων του πληθυσμού, iii) Τα ήδη υφιστάμενα δικαιώματα στο εν λόγω κοιμητήριο και ο προσφορότερος τρόπος για την προστασία τους.  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.