Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξ. Σουμαλεύρη “Ευεργέτες και Δωρητές της Πρέβεζας”(φωτο)

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξ. Σουμαλεύρη “Ευεργέτες και Δωρητές της Πρέβεζας” σήμερα Κυριακή 25/2 στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Χρ Μπαίλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ευ.Γιαννουλάτος, ο Πρώην Βουλευτής Δ.Τσουμάνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, το  μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Σπύρος Κυριάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μπούρης, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, κ.κ.Δήμας, Σουμαλεύρης και ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ ΝΔ Πρέβεζας, Νίκος Τζίμας κ.α.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πρέβεζας, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”, η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ( Αρχεία Ν.Πρέβεζας).

 

Στην εκδήλωση μίλησαν οι :

•Σπύρος Σκλαβενίτης Δρ.Ιστορίας προιστάμενος ΓΑΚ-Αρχείων Ν.Πρέβεζας με θέμα:Η σημασία των Αρχείων της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης για την ανάδειξη της ιστορίας της Πρέβεζας το παράδειγμα του βιβλίου “Ευεργέτες και Δωρητές της Πρέβεζας”

•Γιώργος Κούρτης, Επίτιμος πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου τέως πρόεδρος Συμβουλίου Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: “Οι δωρεές και διαθήκες στην Οθωμανική Πρέβεζα και στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος”.

•Απόστολος Παπαϊωάννου Ομότιμος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας και Νεοελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου με θέμα”Ιδεολογία και Εποχή”

•Σπύρος Εργολάβος Φιλόλογος συγγραφέας, ταμίας της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου με θέμα “Ηπειρώτες ευεργέτες και η δράση τους με επίκεντρο το Γραικικό Μαγιστράτο της Νίζνας”.

Την εκδήλωση συντόνισε η Ελευθερία Αγγέλη φιλόλογος, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Παιδείας, Πρόνοιας και Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας.

Το βιβλίο,αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονης και επίπονης έρευνας του κ.Σουμαλεύρη στα αρχεία της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, των Πρωτοδικείων (Πρέβεζας, Αθηνών κ.α.), του Γηροκομείου και άλλων φορέων, οργανισμών και ιδρυμάτων, από τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Περιέχονται αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία, διαθήκες (ιδιόγραφες ή δημόσιες), δωρητήρια έγγραφα ή συμβολαιογραφικές πράξεις ,όπως γενεαλογικά δένδρα των επιφανέστερων οικογενειών.

Επίσης σε ειδικό παράρτημα του βιβλίου έχουν καταγραφεί όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν τόσο στην κατεχόμενη Ελλάδα, όσο και στην ελεύθερη, αλλά και γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου τον 18ο και 19ο αιώνα προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη γνώση των χρηματικών δωρεών.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22527 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.