Παρουσιάστηκε η πρόταση για πεδίο βολής και Σολωμού – Ένταση και εκβιαστικά διλήμματα πέρα από τις ανάγκες και τη βούληση των πολιτών

Συνεδρίασε χθες το πρωί η επιτροπή διαβούλευσης  του Δήμου Πρέβεζας για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Σολωμού και του Πεδίου Βολής με την παρουσία αρκετών πολιτών και εκπροσώπων φορέων  όπου παρουσιάστηκε η «προμελέτη» που εκπόνησε η εταιρία «Έψιλον Κατασκευαστική».

Αναφορικά με την Γ. Ε. ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Η εταιρεία αυτή έχει έδρα τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού στην Αθήνα και οι δύο βασικοί της μέτοχοι, οι Βαγγέλης Τσιρώνης και Γεωργία Ζώη οι οποίοι παραβρέθηκαν για την παρουσίαση της προμελέτης.

Εισαγωγικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης σημείωσε ότι «Ο Στρατός αυτή τη στιγμή δεν παραχωρεί κανένα στρατόπεδο χωρίς αντίτιμο, και τα παραχωρεί μόνο για αξιοποίηση. Στην τελευταία επαφή που έκανα με τον Πρόεδρο του ΤΕΘΑ, είπε πως προκειμένου να παραχωρηθεί κάποιο στρατόπεδο, θα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο που εκεί θα προβλέπονται οι τρόποι αξιοποίησης. Και έχετε σαν Δήμος τον πρώτο λόγο. Ζητάμε την αξιοποίηση των στρατοπέδων και το ΤΕΘΑ μας ζήτησε να υποβάλλουμε ένα Master Plan και αναθέσαμε ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια Εταιρεία όπου έκαναν μια πρόταση, την οποία θα ακούσουμε» ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να περιέλθει η διαχείριση των στρατοπέδων στο δήμο καθώς διαφορετικά το ΤΕΘΑ μπορεί να προχωρήσει σε δημοπρασία χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου.

Η αναφερόμενη ως προμελέτη βεβαίως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια μικρή έκθεση ιδεών που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν τους παρευρισκόμενους ότι η μοναδική λύση που ταιριάζει σε αυτούς τους χώρους για την αξιοποίησή τους είναι η δημιουργία δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, μία στο πεδίο βολής όπου θα μπορούσε όπως ανέφεραν να γίνει ένα μεγάλο resort υψηλής κατηγορίας με την εκμετάλλευση φυσικά ολόκληρου του χώρους από τον επενδυτή.

Αντίστοιχη πρόταση παρουσιάστηκε και για το στρατόπεδο Σολωμού με ξενοδοχειακή μονάδα, εκμετάλλευση του θερμαλιστικού κέντρου και δυνατότητα υποστήριξης μεσαίου μεγέθους συνεδριακών αναγκών και χώροι για εμπορικές δραστηριότητες.

Οι μελετητές δεν παρουσίασαν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση ενώ δεν εξέτασαν ποιες είναι οι ουσιαστικές ανάγκες της πόλης και πώς θα μπορούσαν αυτές να εξυπηρετηθούν από τους συγκεκριμένους χώρους. Σε ερωτήσεις που διατυπώθηκαν κατά πόσο οι πολίτες θα έχουν δυνατότητα χρήσης του χώρου, ξεκαθάρισαν ότι δικαίωμα στη χρήση του χώρου θα έχουν οι επενδυτές, και οι χώροι ειδικά για το πεδίο βολής θα είναι απλά βοηθητικοί για τις ξενοδοχειακές μονάδες ενώ στο Σολωμού οι χώροι πρασίνου θα είναι ελεύθεροι για όλους, ωστόσο ο επενδυτής θα ελέγχει την επένδυσή.

Ενδιαφέρον είχε δε το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία έγινε ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το ζήτημα γίνεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του ΤΕΘΑ.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου σημείωσε ότι θα περίμενε από τους μελετητές περισσότερες προτάσεις:  «Θα περίμενα από εσάς να φέρετε κάποιες προτάσεις. Όχι μονοδιάστατες. Έχετε την εμπειρία και τη γνώση να μας πείτε 10 προτάσεις που θα μπορούν να είναι βιώσιμες. Προτάσεις τεκμηριωμένες που δε μπορούμε να σκεφτούμε. Κι εμείς μετά να πούμε ποιο θα διαλέξουμε. Σαν επιχειρηματίας θεωρώ αυτό που προτείνετε άριστη επιχειρηματική δραστηριότητα, σαν αυτοδιοικητικός όμως δε μπορώ να πω το ίδιο» ανέφερε ενώ αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα του σχεδίου και στο κόστος αναφέροντας «Ποια είναι η φορολογική αξία των ακινήτων; Πόσο το εκτιμά η Εφορία; Είναι το Α για να ξεκινήσουμε. Το πρώτο και κύριο είναι αυτό. Βρίσκουμε επίσης τι πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο.Τρίτον: Κοιτάζουμε τις ανάγκες των δημοτών. Αυτά τα καταγράφουμε, βγάζουμε το κόστος κατασκευής και προχωρούμε και μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων. Πρέπει όμως να ξέρουμε τα νούμερα».

Στην παρέμβασή του ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Γιαννούλης έβαλε μια σειρά από ζητήματα ενώ είχε έντονη αντιπαράθεση με τους μελετητές. Σημείωσες δε ότι πρόκειται για έναν εκβιαστικό δίλημμα που συνοψίζεται στην εκφραση “Δε το θέλετε κύριοι; Τότε θα το κάνει το ΤΕΘΑ…”

Ο κ Γιαννούλης αναφέρθηκε στο πεδίο βολής σημειώνοντας «Αυτός ο τόπος αγωνίστηκε γι’ αυτά τα πράγματα. 1983- 1984- 1985 το δημοτικό συμβούλιο τρεις φορές έκανε παράταξη μπροστά στους στόχους και ακύρωσε επί τρία χρόνια συνεχώς τη χρήση του ως Πεδίο Βολής. 1985-86-87 έγινε δεντροφύτευση από το λαό της Πρέβεζας και το δημοτικό συμβούλιο. Καταδικάστηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και μετά από τρία χρόνια ένας εκλεκτός εισαγγελέας εφετών, ο κ. Ζορμπάς δικαίωσε απολύτως το Δήμο. Τι είναι αυτός ο χώρος; Αυτός ο χώρος είναι χερσολίβαδο του ΣΑΑΚ Παντοκράτορος. Είναι Συνεταιρισμός Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών. Είναι χαρακτηρισμένο χερσολίβαδο», όπως ανέφερε η δικτατορία του Μεταξά το μεταβιβάζει κατά χρήση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πόρισμα λέει ότι αυτοδίκαια μετά από τρία χρόνια επανέρχεται στο δικαιούχο του. Επομένως έπαψε η χρήση για την οποία δόθηκε. “Όταν καταργήθηκαν οι ΣΑΑΚ, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι περιήλθαν στους Δήμους. Είναι απαράδεκτο λοιπόν να απεμπολεί ο Δήμος κάτι που του ανήκει, είναι δικό μας κύριοι. Από πού και ως πού λοιπόν έρχεται το Υπουργείο Αμύνης και βάζει όρους. Δεν υπήρξε στρατόπεδο με την έννοια του στρατοπέδου” σημείωσε.
Επομένως όπως ανέφερε ο πρώην δήμαρχος ανήκει στο δήμο ο χώρος και συνέχισε «Γίνεται λαθροχειρία. Όλο το ακίνητο εκεί έχει χαρακτηριστεί πράσινο από τη δασική υπηρεσία» και κατέληξε «Να μας φέρει το ΤΕΘΑ τα συμβόλαιά του. Είναι δασική έκταση. Το ΓΠΣ δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση.  Είδα έναν υπερβάλλων ζήλο από τους μελετητές. Το Δήμο εκπροσωπούν ή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας;»

Στη συνέχεια ο κ Γιαννούλης σε σχέση με το Σολωμού ανέφερε ότι «η μελέτη του Πολυτεχνείου λέει ότι εδώ υπάρχει αρχαιολογικός χώρος. Δε μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε» θέτοντας ύπο αμφισβήτηση κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν όσα οι μελετητές παρουσίασαν.

Στη συνέχεια οι μελετητές –ενδεχομένως κατά μια ερμηνεία προσπαθώντας να υπεκφύγουν στην ουσία όσων ανέφερε ο πρώην δήμαρχος- ένιωσαν προσβεβλημένοι και σε μια «έκρηξη» που είχαν, δημιουργησαν ένταση και  αποχώρησαν.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23992 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.