Ο συγγραφέας και νομικός Δημήτρης Μπελαντής στον Prisma 91,6

Την Παρασκευή 4/5 στο prisma radio 91.6 και ”στο ίδιο έργο θεατές” φιλοξενήσαμε στην εκπομπή μας τηλεφωνικά τον συγγραφέα και νομικό Δημήτρη Μπελαντή.

Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981 και σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα “Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου”, σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις “Δίκαιο και οικονομία” το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς (“Εποχή”, “Πριν” κ.ά.).
Μεταξύ αυτών:
-“Η μαχόμενη δημοκρατία” σε περ. “Θέσεις” τ.53-54
“Συνέπειες από την θέση του “ένοπλου ανθρωπισμού”, σε περ. “Δικαιώματα του ανθρώπου” τ. 6/2000
-“Η τρομοκρατία ως πολιτικό έγκλημα” σε “Νομικό Βήμα” 2003, σελ. 965 επ.,
Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος. Ο Δημήτρης Μπελαντής έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με αρκετές δικές του συγγραφικές δουλείες αλλά και με συμμέτοχη σε συλλογικά συγγραφικά εγχειρήματα.Ορισμένα εκ των οποίων είναι:
(2017) Ο Στάλιν στην Κολιμά, Τόπος
(2014) Αριστερά και εξουσία, Τόπος
(2007) Η Ουλρίκε μετά το Θάνατο της Μάινχοφ, Βιβλιοπέλαγος
(2006) Η Ουλρίκε μετά το θάνατο της Μάινχοφ, Βιβλιοπέλαγος
(2015) Θεωρία της μετάβασης και σοσιαλιστική εναλλακτική, Τόπος
(2013) Κυβέρνηση της Αριστεράς, Τόπος
(2013) Κυριαρχία, ετερότητα, δικαιώματα, Ευρασία

Συζητήσαμε μαζί του σχετικά με το τελευταίο βιβλίο του Ο Στάλιν στην Κολιμά. Το ιστορικό μυθιστόρημα επιμελήθηκαν οι εκδόσεις Τόπος και το βιβλίο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2017
Επιπλέον ακούσαμε το σχόλιο του κ. Μπελαντή σχετικά με τη πολιτική συγκυρία , το κίνημα αλλά και την Αριστερά.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23897 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.