Ο πυριφλεγέθων Αύγουστος – του Ευάγγελου Αυδίκου

Ο καινούριος χρόνος φορτώθηκε με πολλές προσδοκίες από πολύ νωρίς. Ο Αύγουστος, πιο συγκεκριμένα, του 2018 έγινε ο μήνας που θερμαίνει τις ελπίδες του φιλοκυβερνητικού συνασπισμού πως η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και συνεπώς θα αποτελέσει αφετηρία  για μια διαφορετική πορεία.

Στην απέναντι πλευρά η αντιπολίτευση, με  διαφοροποιήσεις, ετοιμάζεται για εκλογές. Ίσως είναι η τελευταία της ελπίδα να δικαιωθεί η επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη, όλα αυτά τα χρόνια, πως οσονούπω  επίκεινται εκλογές. Είναι βέβαιη πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προκηρύξει εκλογές. Συναρτούν το μέγεθος της ήττας με την απόσταση που θα υπάρχει από τον Αύγουστο.

Ασκήσεις τακτικής και προσδοκίες του πολιτικού κόσμου. Θεμιτές καθ’ όλα οι επιδιώξεις. Έτσι κι αλλιώς ο Αύγουστος είναι πυριφλεγέθων. Είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά ο μήνας αυτός θα ανεβάσει στα ύψη την πολιτική και κοινωνική θερμοκρασία. Τα κόμματα θα ανεβάζουν τους τόνους κι όλοι θα επεξεργάζονται σχέδια για τη στροφή. Θα είναι όμως μια έξοδος που θα αυξήσει τη θερμοκρασία αλλά θα εκπέμψει το φως μιας καλύτερης προοπτικής για τον χειμαζόμενο λαό;

Η κυβέρνηση είναι απόλυτη στις προβλέψεις-αλλά και τις προσδοκίες της-πως η στροφή του Αυγούστου θα είναι κεντρομόλα. Δύσκολη στροφή. Επώδυνο εγχείρημα που θα κρατήσει όμως τη χώρα σε πορεία επερχόμενης ευθείας. Είναι πεπεισμένη πως θα απαλλαγεί ο τόπος από τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο, γεγονός που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για σχεδιασμό, που θα αλλάξει το κλίμα.

Οι αντιπολιτευόμενοι συμφωνούν ότι υπάρχει αυτή η επικίνδυνη στροφή του Αυγούστου. Η διαφοροποίησή τους βρίσκεται στην εκτίμηση πως η στροφή είναι κεντρόφυγη. Ήγουν, η στροφή έχει κλίση εξωστρεφή που δεν θα επιτρέψει στη χώρα να μπει στην ευθεία μιας ουσιαστικής μεταμνημονιακής εποχής. Αντίθετα, θα βγει έξω από τη στροφή συνεχίζοντας τον δρόμο των οικονομικών εξαρτήσεων και των αδιεξόδων. .

Όπως και να ’χει, ο Αύγουστος είναι μια κρίσιμη στροφή για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Πέρα από τις επιμέρους θεμιτές τακτικές, τις διαφορετικές  εκτιμήσεις, ένα είναι βέβαιο. Οι πολίτες δεν πρέπει να εισέλθουν στη μετα-Αυγουστιάτικη περίοδο καθημαγμένοι. Εξαντλημένοι και απογοητευμένοι. Να επιλέξουν, όποτε γίνουν οι εκλογές, με κριτήριο το αίσθημα της εκδίκησης. Να μην οδηγηθούμε στις κάλπες με οργή αλλά με περίσκεψη για το μέλλον. Τότε, είναι βέβαιο πως η απόφασή τους θα είναι πρωτίστως πολιτική. Θα έχουν στο μυαλό τους το καλό της χώρας. Αλλά η δημιουργία αυτού του κλίματος είναι υπόθεση και της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Ίδωμεν.

 

Ευάγγελος Αυδίκος

Καθηγητής Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.