Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει στον Prisma 91,6 τον καιρό των επόμενων ωρών…

Μετωπική ύφεση η οποία δημιουργείται στην βόρεια Λιβύη, προβλέπεται να συζευχθεί με θερμική ύφεση αναπτυσσόμενη επίσης στην περιοχή της Λιβύης και να ακολουθήσει τροχιά προς στο Ιόνιο Πέλαγος όπου και θα βαθυνθεί σημαντικά. Η έξαρση του υποτροπικού αεροχειμμάρου προς την ανατολική Μεσόγειο, προβλέπεται να δημιουργήσει “φράγμα” στην πορεία του χαμηλού με αποτέλεσμα τον παροδικό εγκλωβισμό του στο Ιόνιο Πέλαγος και, σε συνδυασμό με την πολύ έντονη θετική μεταφορά στροβιλισμού, την ταχύτατη βάθυνσή του με ρυθμό ο οποίος θα προσεγγίσει το όριο της “μετεωρολογικής βόμβας” (πτώση κεντρικής πίεσης κατά 18hpa/24h). Εν συνεχεία το σύστημα αυτό, προβλέπεται να ακολουθήσει τροχιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, επηρεάζοντας τον Ελλαδικό χώρο στο σύνολό του με ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας, καταιγίδες, έντονες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Προβλεπόμενη κατανομή φαινομένων

Ισχυρές βροχές – καταιγίδες: Ισχυρές βροχές προβλέπεται να εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στο σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα πιο έντονα φαινόμενα και οι καταιγίδες, προβλέπεται να εστιάζονται, μέχρι το απόγευμα, στην δυτική και νότια Ελλάδα ενώ από το απόγευμα, προβλέπεται σταδιακή μετατόπιση των έντονων φαινομένων στην Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη, το βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο (με ιδιαίτερη έμφαση στην Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο). Στο νότιο Αιγαίο τα φαινόμενα, κατά βάση, θα έχουν ασθενέστερο χαρακτήρα.

Την Κυριακή, ισχυρές βροχές/καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο το Ιόνιο, την Δυτική Στερεά Ελλάδα, την Δυτική Πελοπόννησο και, παρόδικά, σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από τις μεσημεριανές ώρες, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εστιάζονται στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται υποχώρηση των φαινομένων.

Χιονοπτώσεις: Σφοδρές χιονοπτώσεις, προβλέπεται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της χώρας.

Επίσης, έντονες χιονοπτώσεις προβλέπεται να σημειωθούν σε ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (600/800μ και, σταδιακά, την Κυριακή τα ξημερώματα μέχρι 300m), της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (σταδιακά μέχρι 400μ) και της Θράκης (το Σάββατο μέχρι 700μ, την Κυριακή, τοπικά και σε πεδινές περιοχές.

Θυελλώδεις άνεμοι, με ένταση 7-8Bf, τοπικά 9-10Bf, προβλέπεται να επικρατήσουν στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας αλλά και σε χερσαίες περιοχές.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22766 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.