Ο καθηγητής Παντελής Κυπριανού, στον Prisma 91,6 για τον Αριστερό Εκσυγχρονισμό

Με αφορμή το άρθρο του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”  με τίτλο αριστερός εκσυγχρονισμός, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Παντελής Κυπριανού, μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη στον Prisma 91,6 .

Όπως ανέφερε όλες οι κοινωνίες θέλουν να ονομάζονται σύγχρονες και ουσιαστικά θέλουν να έχουν κάποιους θεσμούς οι οποίες να σέβονται κάποιες αρχές και κάποια πράγματα, όπως το κράτος να λειτουργεί καλά, να υπάρχει ισονομία, καθώς στο κεφάλι τους έχουν το γεγονός ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικοί.

Αυτές που δεν είναι σύγχρονες κοινωνίες και δεν είναι ανεπτυγμένες ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά θέλουν να εκσυγχρονιστούν για να φτάσουν κάποια στιγμή να γίνω σύγχρονες.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε, αυτός ο όρος ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές φορές καθώς δυστυχώς στα τέλη του 1990 και τις αρχές του 2000 είχαμε μία κυβέρνηση που δούλεψε διαρκώς στο όνομα του εκσυγχρονισμού χωρίς να πετύχει τα αποτελέσματα που ήθελε τότε έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όταν ακούμε τη λέξη εκσυγχρονισμός εκλαμβάνουμε αρνητικά.

Το αίτημα του εκσυγχρονισμού με την αρχική έννοια, το να φτιάξουμε κάποιους θεσμούς που να λειτουργούν είναι πάντα ένα αίτημα με τον ίδιον να προσπαθεί μέσα από το άρθρο του να επαναφέρει τον όρο που έχουμε ξεχάσει.

Μπορεί ο εκσυγχρονισμός να μην περνά στον πολιτικό λόγο, είναι όμως όπως ανέφερε ιδιαίτερα μετά την κρίση πανταχού παρών: Στην οικονομία, τους θεσμούς, το κράτος, την διοίκηση, την εκπαίδευση, ιδιαίτερα του τριτοβάθμια.

Στο σπιτικό Πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων η κυβέρνηση με τη σειρά της εκλογικεύει θεσμούς, ώστε να είναι πιο λειτουργική, πιο δίκαιη, πιο αποτελεσματική .

Δεν είναι διόλου παράξενο ότι παρά τις αστοχίες τα καταφέρνει καλύτερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό γιατί δεν έχει Τα πελατειακά δίκτυα των προηγούμενων στις δεσμεύσεις τους, είναι πιο δοσμένη στην άσκηση της διακυβέρνησης.

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22647 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.