Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας στον Prisma 91,6: Όταν θα ξεκινήσει ο εργολάβος, θα πέσει πάνω σε αρχαιότητες!

Σήμερα 03/04 στην εκπομπή «Στο ίδιο έργο θεατές» με τον Χρήστο Τσούτση και στον  Prisma  91.6 καλεσμένος  τηλεφωνικά στην εκπομπή ήταν ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Νίκο Μπελαβίλα

Ο Νίκος Μπελαβίλας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1985 και έκανε το διδακτορικό του στο ίδιο τμήμα το 1991. Δίδαξε Πολεοδομία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000-2003). Σήμερα διδάσκει Πολεοδομία και Ιστορία της Πόλης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ. Το 2014 εξελέγη Aναπληρωτής Kαθηγητής. Επιπρόσθετα έχει διδασκαλία στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Πολεοδομία-Χωροταξία» και «Προστασία Μνημείων» του ΕΜΠ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και συγγραφέας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει δώσει διαλέξεις ως προσκεκλημένος διδάσκων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Ινστιτούτο “Polis” των Τιράνων και στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων στον διεθνή διαγωνισμό ΟΛΠ για την Πολιτιστική Ακτή (3ο βραβείο στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό, με Γ. Κίζη, Κ. Κίζη και Β. Τροβά-2013 και Έπαινος στο Θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με Η.Κίζη, Κ.Κίζη, Ε.Δούγκα, Κ.Πολίτη).

Ακόμη έχει γράψει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και μελέτες ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων με θέμα τον αστικό ιστό της πόλης και το περιβάλλον.

Συζητήσαμε μαζί του , για την μελέτη του σχετικά με την αξιοποίηση, ανάδειξη των στρατοπέδων-κάστρων βάση και της ανάθεσης που του είχε δοθεί επί της δημαρχίας Κλάπα, για το συνολικό σχεδιασμό της πόλης της Πρέβεζας.

Το έργο του είχε εκπονηθεί με τίτλο ”Για την Χρήση των ιστορικών ιχνών στο σχεδιασμό”. Το ζήτημα της αξιοποίησης των στρατοπέδων είχε αναδειχθεί στα τελευταία δημοτικά συμβούλια της πόλης , με αποκορύφωμα την έγκριση του master plan από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 26/3 για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σολωμού.

Ο κ Μπελαβίλας αναφέρθηκε στους λόγους που εκπονήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς το Ε.Μ.Π. έχει και την τεχνογνωσία, αλλά δεν έχει και το οικονομικό κίνητρο για να διαμορφώσει μια μελέτη εις βάρος του δημόσιου κέρδους,   σημειώνοντας ότι ένας δήμος πολλές φορές όταν θέλει να στήσει ένα σενάριο για μια πόλη επιλέγει έναν ουδέτερο επιστημονικό φορέα για να δει πιο είναι το καλύτερο σενάριο που μπορεί να στήσει. «Στην Πρέβεζα συνέβησαν τα πρώτα βήματα ακριβώς που σας περιέγραψα. Μια πολύ αξιόλογη επιστημονική ομάδα κατέβηκε, ένα εργαστήριο από τα πιο γνωστά και καθ’ύλην αρμόδιο και συντάξαμε μαζί με την αυτοδιοίκηση μια μελέτη η οποία κάλυψε και τα ζητήματα του ιστορικού τοπίου, και τα ζητήματα των πολεοδομικών επεκτάσεων, και τα ζητήματα των χρήσεων γης, και τα ζητήματα του θαλάσσιου μετώπου και των τριών κάστρων με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη ευαισθησία. Θα θυμίσω ότι αυτό έγινε με τουλάχιστον 2 ή 3 δημόσιες μεγάλες συσκέψεις με φορείς της πόλης και αυτό ωρίμασε και κατέληξε σε μια μελέτη 91 σελίδων!». Απαντώντας δε στον δήμαρχο Πρέβεζας και τον χαρακτηρισμό «έκθεση ιδεών» ανέφερε: «όποιος χαρακτηρίζει έκθεση ιδεών τη μελέτη πρέπει να τη δει,-γιατί δεν την έχει δει προφανώς-  και αφού τη δει, θα καταλάβει ότι οι σωστοί βηματισμοί είναι να έχεις πρώτα μια τέτοια μελέτη στα χέρια σου, και στη συνέχεια να ιεραρχήσεις τα βήματα που θα κάνεις. Εδώ έχουμε μάλλον την ανάστροφη πορεία. Δηλαδή καλείται μια  κατασκευαστική εταιρία να κάνει προτάσεις. Αυτό δεν το κάνει καν ένας ιδιώτης στο οικόπεδο του. Και στο οικόπεδό σου πρώτα ορίζεις τι θες να κάνεις και στη συνέχεια καλείς έναν κατασκευαστή. Δεν καλείς τον κατασκευαστή να σου κάνει προτάσεις. Όσο μπόρεσα να τη δω είναι μια αξιόλογη μελέτη, όμως επιδιώκει το μέγιστο όφελος για την κατασκευαστική εταιρία που θα την εκτελέσει, δηλαδή να φτιάξει ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Μπούκα, και το κάνει με έναν τρόπο αδόκιμο καθώς ανατρέπει την ιδέα της σύνδεσης της Μπούκας –ως μεγάλο χώρο πρασίνου-με τον ιστορικό άξονα της πόλης. Δηλαδή τον μεγάλο περίπατο που θα μπορούσε να οδηγεί από το κέντρο της πόλης με τον μεγάλο χώρο πρασίνου και αναψυχής που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Μπούκα».

«Αποκλείεται η πόλη από την πρόσβαση μέσω αυτού του κτιρίου, δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» σημείωσε και τόνισε: «όταν έρθει η ώρα για να γίνει το συγκρότημα θα πέσει ο δήμος πάνω στη αρχαιολογία- πράγμα που ήταν ήδη γνωστό και βάση της προγενέστερης μελέτης, κάτω από το υπέδαφος της Μπούκας βρίσκεται το σαράι του Αλή Πασά. Όταν θα ξεκινήσει ο εργολάβος θα πέσει πάνω σε αρχαιότητες , πράγμα που είχε ήδη αναδεχθεί». Ο κ Μπελαβίλας μάλιστα τόνισε ότι «οφείλει να ξέρει και ο δήμος και ο εργολάβος ότι θα σκάψει πάνω σε αρχαιότητες. Όταν θα πέσει η πρώτη τσαπιά και αναδειχθούν οι αρχαιότητες μην αρχίσει η γκρίνια γιατί μας σταματούν οι αρχαιολόγοι. Έχει εξηγηθεί από την δική μας ομάδα ότι εδώ θα βρούμε τα τείχη, τους πύργους και τα τμήματα τιου Σεραγιου του Αλή Πασά, δηλαδή κάτι σαν αυτό που υπάρχει στην ακρόπολη των Ιωαννίνων».

Ο κ. Μπελαβίλας επισήμανε επίσης τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στην περιοχή ανάπλασης στην αρχική δική του μελέτη.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Κατεβάστε την έκθεση εδώΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

1 Comment

  1. ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ.ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ.ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ,ΕΧΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΩ ΤΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΟΤΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΝΑΑΦΈΡΕΙ Ο κ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΣΑΠΙΑ ΤΟΥ ΕΚΣΚΑΦΕΑ,ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ.θΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΒΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ η ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ/ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.