Ο Δημήτρης Παππάς απαντά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από συναδέλφους του υποψήφιους για την Νομαρχιακή Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. Νομού Πρεβέζης

Ο θεσμικός ρόλος του Τ.Ε.Ε. είναι: ο επίσημος τεχνικός επιστημονικός σύμβουλος του κράτους. Δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Τα μέλη του Τ.Ε.Ε. έχουν τρόπους να εκφραστούν συνδικαλιστικά είτε μέσω των συλλόγων τους π.χ. αρχιτεκτόνων μηχανικών κ.λ.π. καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί με τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι συνάδελφοι υποψήφιοι στην συνέντευξη τύπου δεν ενημερώνουν, ότι οι Νομαρχιακές επιτροπές του Τ.Ε.Ε. είναι άτυπα τριμελή όργανα και στις περισσότερες Ν.Ε. ορίζονται από τα περιφερειακά τμήματα· Εφημερίδα Κυβερνήσεως Άρθρο 14 Νομαρχιακές Επιτροπές Τ.Ε.Ε. Οι συνάδελφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας μπορούν καλλιστα να προσφέρουν στον τόπο από την υπηρεσία που εργάζονται (ως δημόσιοι υπάλληλοι στη περιφέρεια) για προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.λ.π. μέσω της περιφέρειας. Αφού έχουν τόσο ζήλο για προσφορά, στις ερχόμενες εκλογές των ΟΤΑ α και β βαθμού ας κατέλθουν υποψήφιοι. Εκλέγομαι σχεδόν τρεις δεκαετίες στην Νομαρχιακή Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. και πάντα με πρωτιά. Τις τελευταίες δύο θητείες μου ως αυτόνομος υποψήφιος και έπαιρνα υπερδιπλάσιους ψήφους από ψηφοδέλτια με 6 και 7 υποψήφιους, δεν έδινα συνεντεύξεις για να ψηφιστώ (αλλωστε είναι κάτι που δεν αφορά τους συμπολίτες μας). Το επίπεδο των μελών του Τ.Ε.Ε. είναι πολύ υψηλό για να επηρεάζονται από τέτοιου είδους κινήσεις. Στην πρo-τελευταία θητεία μου, και πριν από αυτήν, συμπορευτήκαμε ως μέλη της επιτροπής με συνάδελφο που συμμετείχε στην συνέντευξη. Θα θυμάται ποιος έκανε επί σειρά ετών Πρόεδρο αυτόν που διαδεχθηκα εγώ. Ξέρεις συνάδελφε ποιο ήταν το παράπονο των συναδέλφων και τι μου λέγανε; ”Αγαπητέ Τάκη ψηφίζουμε Παππά και προκύπτει Κ……. ”. Έτσι αποφάσισα να προεδρεύω σαν ίσος μεταξύ των 5 μελών της επιτροπής. Ας μην ξεχνούν ότι ζητούσα πάντα να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά κάποιοι αντιδρούσανε γιατί θέλανε κομματικό Τ.Ε.Ε. Ποιανού πρωτοβουλία ήτο η τριμελής επιτροπή να γίνει πενταμελής ώστε να εκλέγονται περισσότεροι; Δεν προβλέπετο θέση προέδρου αλλά ποιος πριν από μένα επέμενε να καθιερώσουμε θέση προέδρου, γραμματέα κλπ για να νοιώθει πρόεδρος; Ας αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και εδώ είμαστε. Ο ρόλος του Τ.Ε.Ε. είναι αυτός που αναφέρει το άρθρο 4 του Π.Δ. της 27.11/14.12.1926.

‘‘1. Το Τ.Ε.Ε. έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίηση τους για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Xώρας.

 • Το Τ.Ε.Ε. στα πλαίσια του σκοπού του είναι: τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα:
 • α. μελετά με δική του πρωτοβουλία η’ έπειτα από ανάθεση η’ αίτηση, αυτοτελώς η’ σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς η’ επιστημονικούς φορείς η’ επιμελητήρια, οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό τεχνικό, τεχνικοοικονομικό η’ αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του η’ έπειτα από πρόσκληση για την σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία.

  β. γνωμοδοτεί έπειτα από πρόσκληση των αρμόδιων αρχών η’ άλλων φορέων του δημόσιου τομέα συνδικαλιστικών φορέων, και μέσα οριζόμενο εύλογο χρονικό διάστημα, για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας του.

  γ. συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το τεχνικό δυναμικό, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και τεχνολογία, καταρτίζει στατιστικές και παρέχει σχετικές πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές η’ άλλους φορείς.

  δ. παρέχει την συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη βελτίωση ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο η’ σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών.

  ε. συμβάλλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

  στ. ενημερώνει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις η’ με άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας του εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.

  ζ. μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, σε ενώσεις επιμελητηρίων, σε διεθνείς ενώσεις τεχνικών, αναπτύσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση των σκοπών του’’.

  Και το ρόλο της Νομαρχιακής Eπιτροπής τον καθορίζει το Aρθρο 14. Νομαρχιακές Επιτροπές Τ.Ε.Ε.

  ”1. Σε κάθε νομό, εκτός από τους νομούς που εδρεύει το Τ.Ε.Ε. η’ Περιφερειακό του Τμήμα, λειτουργεί Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε.

 • Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη. Στους νομούς που υπάγονται σε Περιφερειακό Τμήμα η εκλογή γίνεται από την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος και από μέλη Τμήματος που έχουν είτε κατοικία είτε επαγγελματική εγκατάσταση στο νομό. Στους άλλους νομούς η εκλογή γίνεται από την Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. από μέλη του Τ.Ε.Ε. που έχουν είτε κατοικία είτε επαγγελματική εγκατάσταση στο νομό”.
 • Καλή επιτυχία στο έργο τους σε αυτούς που θα εκλεγούν.

  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23891 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.