Μεραρχία Εντελβάις: το λουλούδι του θανάτου – Του Βαγγέλη Καινούργιου

Τον Ιούλιο του 1943 εισέρχεται στην κατεχόμενη Ήπειρο, μέσω Κόνιτσας, η 1η ορεινή μεραρχία της Βέρμαχτ, μετά από ένα αιματηρό οδοιπορικό στα δυτικά Βαλκάνια. Αποστολή της μεραρχίας – που είχε διακριτικό σήμα το αλπικό λουλούδι Εντελβάις – ήταν η εκκαθάριση της ελληνικής αντίστασης στην βορειοδυτική Ελλάδα και η οργάνωση της άμυνας των κατοχικών δυνάμεων ενόψει της πιθανολογούμενης τότε απόβασης των συμμάχων στις ακτές του Ιονίου. Από το σημείο αυτό αρχίζει η πορεία της προς το νότο που αφήνει πίσω της τόπους μαρτυρίου. Μουσιωτίτσα, Κομμένο, Παραμυθιά, Λυγκιάδες είναι οι σημαντικότεροι απ’ αυτούς με κατάληξη την Κεφαλονιά και την εξόντωση της ιταλικής μεραρχίας «Άκουι» μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αμείλικτη στρατιωτική μηχανή της φονικής μεραρχίας, που δεν σέβεται κανένα κανόνα του διεθνούς δικαίου του πολέμου, περνάει σαν λαίλαπα και από τα μέρη μας. Η αρχή γίνεται με εκτελέσεις πατριωτών στη Βούλιστα Παναγία και στα Πέντε Πηγάδια της Κλεισούρας στις 25 & 26-7-1943 και συνεχίζεται από τις αρχές Αυγούστου με πολύνεκρες επιδρομές στα χωριά του Φαναρίου, σε συνεργασία με τους Ιταλούς και τους Τσάμηδες συνεργάτες τους. (1)

Την εγκληματική δράση των Γερμανών στην Ήπειρο την περίοδο 1943 -1944 σε όλες της τις φρικιαστικές λεπτομέρειες περιέγραψε αναλυτικά ο Γερμανός ιστορικός Χέρμαν Φρανκ Μάγερ στο δίτομο έργο του «Αιματοβαμμένο Εντελβάις: Η 1η Ορεινή Μεραρχία, το 22ο Ορεινό Σώμα Στρατού και η εγκληματική δράση τους στην Ελλάδα, 1943-1944» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2009).

Σύμφωνα με τον Μάγερ (2) η μεραρχία «Εντελβάις» επανασυγκροτήθηκε στα πλαίσια του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού έντεκα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου με το ίδιο όνομα από πρώην ηγετικά στελέχη της Βέρμαχτ και εξακολουθεί να προβάλλεται από τον σύλλογο των παλαιών πολεμιστών της ως σύμβολο άριστου γερμανικού στρατιωτικού ήθους. Ακόμα και στις μέρες μας βετεράνοι της διαβόητης μεραρχίας συμμετέχουν σε ετήσια συνάντηση στο Μίττενβαλντ της Βαυαρίας,  σύμφωνα με όσα αποκάλυψε  ο Γερμανός ιστορικός Στέφαν Στράκε (3) σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σχετικά πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πορεία της μεραρχίας «Εντελβάις» στην Ήπειρο οι ευθύνες της Γερμανίας για όσα συνέβησαν τότε παραμένουν απαράγραπτες. Όσο το γερμανικό κράτος δεν αναγνωρίζει έμπρακτα το χρέος του έναντι της Ελλάδας, που αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, καμιά συγγνώμη εκ μέρους του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δικό μας χρέος είναι να κρατήσουμε τη φλόγα της μνήμης αναμμένη διότι, όπως μας θυμίζει ο Βάλτερ Μπένγιαμιν θύμα κι αυτός των Ναζί, κάθε εικόνα του παρελθόντος που δεν αναγνωρίζεται από το παρόν αναφορικά με αυτό, απειλεί να εξαφανιστεί αμετάκλητα

 

1.Για τα υπόλοιπα εγκλήματα των Ναζί στην περιοχή της Πρέβεζας φαίνεται ότι ευθύνεται η 104η μεραρχία ορεινών κυνηγών της Βέρμαχτ με έδρα το Αγρίνιο και σύνταγμα στη νότια Ήπειρο (Μ. Γλέζος, 2006). Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί η μεταφορά της εβραϊκής κοινότητας Πρέβεζας στις 25-3-1944 στην Αθήνα για να απελαθεί από εκεί μαζί με τους Εβραίους της Άρτας, του Αγρινίου και της Πάτρας. Αντίθετα, οι Εβραίοι των Ιωαννίνων – έδρα της «Εντελβάις» – την ίδια μέρα μεταφέρονται οδικώς στη Λάρισα, όπου θα συναντήσουν αργότερα τους προηγούμενους στα τρένα του θανάτου για το Άουσβιτς (K.E. Fleming, 2009). Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύει και η μεταφορά των συλληφθέντων από τους Γερμανούς Κρυοπηγητών στο Αγρίνιο, όπου και εκτελέστηκαν στις 14-4-1944. Ας σημειωθεί ότι η 104η μεραρχία ορεινών κυνηγών και η 1η ορεινή μεραρχία «Εντελβάις» συναποτελούσαν το 22ο σώμα στρατού της Βέρμαχτ.

2. http://www.hfmeyer.com/greek/publications/edelweiss/index.html

3.  http://www.mixanitouxronou.gr/germani-aktivistes-entopisan-100-veteranous-tis-ematovammenis-merarchias-entelvais-pou-ematokilise-tin-ipiro-ke-zitoun-dikeosini-sinantonte-kathe-chrono-sto-mittenvalnt-ke-giortazoun/

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23968 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.