Μαρίνα Κυρίτση στον Prisma 91,6: Στόχος μας η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου.

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου “εορτάζεται” η Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ από οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΙΦΝΕ, Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, με την άδεια αρμόδιων τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών παγκοσμίως θα φωταγωγηθούν διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια με μωβ χρώμα (το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ).

Για πρώτη φορά, ανάμεσα στα 17 σημεία της Ελλάδος που θα φωταγωγηθούν, με την συμβολή του Δήμου Λευκάδος, θα είναι και το ξύλινο γεφυράκι. Είναι μια σημαντική κίνηση για τους ασθενείς , αλλά και για την Λευκάδα, μιας και υπάρχει παγκόσμια προβολή της συγκεκριμένης κίνησης.

Η Μαρίνα Κυρίτση μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 εξηγώντας την πρωτοβουλία αυτή, καθώς στην Ελλάδα θα φωταγωγηθούν δεκαεννέα πόλεις έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά.

ΝΟΣΟΣ CROHN

Οι ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn ,  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νοσήματα αυτά θα τους συνοδεύουν για όλη τη ζωή τους. Η σοβαρότητα και η εξέλιξη της νόσου όμως, διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή. Μερικοί μπορεί να εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα με αραιές εξάρσεις, ενώ άλλοι υποφέρουν από πολύ σοβαρά και συχνά επεισόδια μερικά από τα οποία χρειάζονται νοσοκομειακή αντιμετώπιση ή και χειρουργική αντιμετώπιση.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

Αν και η αιτιολογία των εντερικών αυτών νόσων παραμένει ακόμα άγνωστη υπάρχει η εμπειρία μακροχρόνιας έρευνας που επιτρέπει κάποια θεώρηση της παθογένεσης αυτών. Η υπόθεση που επικρατεί σήμερα είναι ότι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn είναι ετερογενείς παθήσεις πολυπαραγοντικής αιτιολογίας στις οποίες γενετικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με αποτέλεσμα την πρόκληση της νόσου. Παρότι δεν χαρακτηρίζονται ως κληρονομικά νοσήματα, πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο έχουν τριπλάσια έως εικοσαπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτοί τη νόσο συγκριτικά με συγγενείς ατόμων χωρίς ιστορικό. Η μεγάλη αύξηση όμως της συχνότητας των νόσων αυτών σε σχετικά μικρό διάστημα συνηγορεί υπέρ της σημαντικής επίδρασης παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως ιοί ή βακτήρια, το κάπνισμα, η λήψη αντιρευματικών φαρμάκων, η προσθήκη συντηρητικών στις τροφές, διάφοροι άλλοι διαιτητικοί παράγοντες, οι συνθήκες υγιεινής και ενδεχομένως το stress. Οι παράγοντες αυτοί σε άτομα με προδιάθεση προκαλούν τη μειονεκτική ή και λανθασμένη, για άγνωστους λόγους, αντίδραση του αμυντικού (ανοσολογικού) συστήματος του οργανισμού. Ο ρόλος των ψυχολογικών παραγόντων είναι αμφίβολος, αλλά πιθανότατα είναι ένας παράγων που συμβάλει για υποτροπή ήδη εγκατεστημένης νόσου.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η νόσος Crohn μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό. Οι τρεις κύριες ανατομικές θέσεις εντοπίσεως της νόσου αφορούν το λεπτό έντερο (30%), το λεπτό και το παχύ έντερο συγχρόνως (30-40%) και τέλος, το παχύ έντερο μόνο (20-30%).

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου Crohn είναι οι διαρροϊκές κενώσεις, ο κοιλιακός πόνος και η απώλεια βάρους. Μερικές φορές υπάρχει επίσης πυρετός, ναυτία ή έμετοι.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Νόσου Crohn

Οι θεραπευτικοί στόχοι στη νόσο Crohn περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής και επαγωγή ταχείας ύφεσης
  • Κλινική ύφεση χωρίς στεροειδή
  • Αποφυγή του χειρουργείου και μείωση των νοσηλειών
  • Πρόληψη της θνητότητας που οφείλεται στην ασθένεια
  • Επίτευξη και διατήρηση της επούλωσης του βλεννογόνου

Η επούλωση του βλεννογόνου συνδέεται άμεσα με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή μακροχρόνια καθώς επίσης και με την μείωση των νοσηλειών και των χειρουργείων.

Η φαρμακευτική αγωγή έχει τρεις άξονες: να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις της νόσου, να διατηρείται η ύφεση για μεγάλα διαστήματα και, τέλος, να αντικαθίστανται θρεπτικές απώλειες λόγω της νόσουΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23991 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.