Λευτέρης Παπακώστας στον Prisma 91,6: “Η Τουρκία ποτέ δεν συγχώρησε στην Ελλάδα την επανάσταση της Παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”

Τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο  Αρτινός συγγραφέας Λευτέρης Παπακώστας.

Αναφερόμενος στο συγγραφικό του έργο, είπε ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια είναι εξαιρετικά δημιουργικά, καθώς  έπειτα από την έκδοση του  βιβλίου πολιτικής και διπλωματίας με τον τίτλο:” Αναρχικώς Πολιτευόμενοι” υπάρχουν άλλα δύο βιβλία, το πρώτο είναι οι  “ημέρες αντίστασης” και αναφέρεται στην οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης στην Ήπειρο και στα δραματικά γεγονότα τόσο στην Άρτα όσο και στην Πρέβεζα και το οποίο στηρίζεται σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο, σε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων του  οπλαρχηγού Αποστόλου Παπακώστα που ήταν συγγενής του.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Παπακώστας, χωρίς καμία διάθεση να οικειοποιηθεί την συγγένεια αυτή, έδωσε στην ομάδα της ιστορικής έρευνας τα στοιχεία αυτά, καθώς πριν από το Πάσχα έγιναν επαφές με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ώστε να απασχοληθεί πλέον το ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής, εφόσον θεωρείται πλέον ένα μοναδικό ντοκουμέντο και για αυτό νιώθω διπλή χαρά, συμπλήρωσε.

Μετά από πολύ χρονικό διάστημα κατόρθωσα αυτές τις 736 σελίδες χειρογράφων να τις μετατρέψω σε ένα βιβλίο 520 σελίδων, που  όπως το χαρακτήρισαν,  είναι ένα ιστορικό αριστούργημα.

Το δεύτερο βιβλίο το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, είναι το: ” Ένας κυβερνήτης για την Ελλάδα”, που σε αυτό τον τίμησαν ο πρέσβης της Ρωσίας και της Ελβετίας, οι οποίοι όχι μόνο έδωσαν το παρών, αλλά θέλησαν να μιλήσουν στο κοινό, τόσο για το βιβλίο όσο και για τον Καποδίστρια, λέγοντας πως αυτό ήταν μία ύψιστη τιμή για τον ίδιον.

Σχολιάζοντας τα εθνικά μας ζητήματα, ο Παπακώστας υπογράμμισε ότι αυτά βασίζονται σε δύο ζητήματα, το πρώτο έχει να κάνει με τις οικονομικές κρίσεις που έχει περάσει αυτός ο τόπος, λέγοντας πως όταν ασχολήθηκε και εξέδωσε το βιβλίο για την  κρίση του 1843 που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο σε ελεύθερο κράτος, κάνοντας έναν παραλληλισμό του τότε με το τώρα,  τρόμαξε γιατί οι ομοιότητες είναι τραγικές.

Όσον αφορά την Τουρκία,  είπε ότι βρισκόμαστε στην επιθετική τους ορμή, η οποία μπροστά στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν είναι ακόμα ορατά, προσπαθούν να δημιουργούν  προβλήματα γιατί αυτό εξυπηρετεί την εσωτερική τους πολιτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε εμάς και την Κύπρο, ωστόσο όπως εκτίμησε ακόμα κι αν το ήθελε και το είχε βάλει στόχο της πολιτικής του Ερντογάν, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τα οδηγήσει σε μία εμπόλεμη κρίση.

Αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε ότι η Τουρκία την υπέγραψε, μετά από ένα νικηφόρο αγώνα απέναντι στην Ελλάδα και η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται μόνο στην εξοχή διπλωματική δεινότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και στο γεγονός ότι για να μπορέσει να επικρατήσει ένα συγκεκριμένο ειρηνικό καθεστώς, έπρεπε η Τουρκία να παραμείνει σε αυτό που τις  εξασφαλίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης, δηλαδή την κατάληψη των παραλιών και Σμύρνης και μέχρι εκεί.

“Οι Τούρκοι όπως φαίνεται ουδέποτε μας συγχώρησαν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επαναστάτησε από την παλιά οθωμανική αυτοκρατορία και μάλιστα επιτυχώς. Από εκεί και πέρα ξηλώθηκε το πουλόβερ, δημιουργώντας κράτη μέχρι το τέλος των βαλκανικών πολέμων.

Δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα από το 1930 που δημιουργήθηκε το σύμφωνο φιλίας Ελλάδας Τουρκίας, μέχρι το 1955 που είχαμε τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης.”

Η Τουρκία σήμερα προσπαθεί να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο και να κάνει πιο εμφανή την παρουσία της, εξαιτίας του γεγονότος ότι το καθεστώς Άσαντ έχει εκλείψει, δεν υπάρχει ισχυρός πόλος στα ανατολικά της και με την διάλυση της Σερβίας, εγκυμονεί ο κίνδυνος της δημιουργίας κουρδικού κράτους στα νοτιανατολικά της, το οποίο εφόσον επιλυθεί θα της δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, γιατί οι Κούρδοι είναι μία οντότητα 22 εκατομμυρίων, άσχετα με την πρόσφατη εκλογική τους επιρροή στις τουρκικές εκλογές.

Ακούστε την εξαιρετική ανάλυση του κυρίου Παπακώστα.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23895 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.