Κώστας Μπάρκας: «Είναι ευκαιρία να βρούμε λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και είκοσι πέντε χρόνια».

Στην εκπομπή « Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ1 με οικοδεσπότη τον Σ. Κοτρώτσο μίλησε ο βουλευτής Ν. Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας. Μαζί στο τραπέζι οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας  από τη Ν.Δ. και Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι. Επίσης, μίλησαν ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουρής και Νικόλ Λειβαδάρη.

Στον Κώστα Μπάρκα τέθηκαν οι ακόλουθες ερωτήσεις.

Η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία, με τα Σκόπια και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τρέξει και το  θέμα της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Μήπως υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι μείζον θέμα να υπάρχει ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα;

Είναι ζητούμενο και η κυβέρνηση το έχει διεκδικήσει να υπάρξει μια συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας μας, ώστε στα μεγάλα θέματα εξωτερική πολιτικής να μην υπάρχουν προοπτικές να διεκδικήσει κάποιος πολιτική πορεία πάνω σε τέτοια ζητήματα, δηλαδή να μην χτίσει πολιτική καριέρα πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά να έχουμε μια κοινή συνισταμένη πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία δεν πηγαίνουν καλά. Είναι απολύτως σαφές αυτό το πράγμα. Άρα και οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία δεν πηγαίνουν καλά.

Είμαστε το νοτιανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα..

Άρα η συνάντηση που έγινε στη Βάρνα δείχνει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν πηγαίνουν καλά. Όμως, είναι σημαντικό γιατί ο Τ. Ερντογάν θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό. Από την άλλη, είναι σημαντικό γιατί η Ευρώπη διεκδίκησε το δίκαιο ευρωπαίων πολιτών, όπως είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι κρατούνται στην Τουρκία.

Η Ευρώπη έχει κοινή γραμμή πάνω σε κορυφαία ζητήματα που διεκδικούσαμε να πάρει θέση από την πρώτη στιγμή. Είναι καιρός να ανοίξει η συζήτηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σχετικά με το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι το τόξο από τη Συρία έως την Τουρκία είναι ένα τόξο που δημιουργεί πολέμους, εντάσεις, αναζωπυρώνεται συνεχώς και θα πρέπει με κοινή γραμμή, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στην Ευρώπη, να αμβλύνουμε τις συγκρούσεις και να λύσουμε προβλήματα.

 

Εάν κοιτάξει κανείς στο εσωτερικό της χώρας βλέπει ένταση, βλέπει πόλωση, βλέπει μια ρητορική σε πολύ υψηλούς τόνους και το ερώτημα είναι: πώς μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη υπό αυτές τις συνθήκες;

Η κυβέρνηση δεν έκανε εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσα-ίσα, που διεκδίκησε  από την πρώτη στιγμή στα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να βρούμε μία κοινή συνισταμένη για να μπορέσουμε να τα προχωρήσουμε. Να τα προχωρήσουμε με βάση τις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, η Τουρκία για δικούς της εσωτερικούς λόγους επιδιώκει να διογκώσει την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν εμπρηστικές δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα φταίει για την τουρκική ένταση στο Αιγαίο». Κάποια στελέχη της Ν.Δ. δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί να διεκδικούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες ή να εκλεγούν βουλευτές, βάσει μιας υπόθεσης, την οποία η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε – την έκανε ευρωπαϊκό ζήτημα- και επιχείρησε να λύσει.

Η όξυνση της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας μας είναι κακό πράγμα και δεν οδηγεί πουθενά.

 

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει καμιά λύση με τον όρο «Μακεδονία». Πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε αυτό το πράγμα;

 

Υπάρχει  μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας από κάποια Μ.Μ.Ε. για το Σκοπιανό. Και θα ήθελα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Τι είχαμε μέχρι τώρα;

Είχαμε μια διαμορφωμένη θέση της ελληνικής πλευράς, όπως αυτή ξεκίνησε το 1992 και κατέληξε το 2008, όπου η ελληνική πλευρά έλεγε τα εξής πράγματα: θέλουμε πρώτον  λύση με σύνθετη ονομασία, δεύτερον erga omnes ( έναντι όλων ) για όλες τις χρήσεις, που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων και να φύγουν τα αλυτρωτικά στοιχεία του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Τι έκανε αυτή η  κυβέρνηση;

Αυτή η κυβέρνηση είπε θα σηκώσουμε ένα ζήτημα πάνω στις θέσεις που διαμορφώθηκαν από το 1992 – όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα- έως το 2008.

Γιατί σηκώσαμε το ζήτημα αυτό; Γιατί έχουμε αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, η οποία προσπαθεί, καθώς υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί λύση με αυτές τις προϋποθέσεις. Αν δεν υπάρξει ενιαία συμφωνία- πάνω στους τρεις πυλώνες- προφανώς και δεν θα καταλήξουμε σε λύση.

Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την πατριδοκαπηλία και την ακραία όξυνση από την ακροδεξιά της Ν.Δ.

Είναι ευκαιρία να βρούμε λύση σε ένα θέμα που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και είκοσι  πέντε χρόνια.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22515 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.