ΚΚΕ: Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: Για την Κατολίσθηση – Καθίζηση – Μετατόπιση εδάφους στη Κρυοπηγή Πρέβεζας

Αν και έχει περάσει περίπου ένας μήνας που οι κάτοικοι Κρυοπηγής Πρέβεζας έκαναν γνωστή στις τοπικές αρχές, Δήμο Πρέβεζας και Περιφέρεια Ηπείρου, την μεγάλη Κατολίσθηση – Καθίζηση – Μετατόπιση εδάφους που κατάστρεψε τις περιουσίες τους, ακόμα δεν έχει κινητοποιηθεί κανένας μηχανισμός ώστε να τους βοηθήσει έμπρακτα στη αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού φαινόμενου.

Οι κάτοικοι του χωριού εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία για την έκταση, την ένταση και τη διάρκεια του πρωτοφανούς γεωλογικού φαινομένου που έπληξε το χωριό τους. Το πρωτοφανές για την περιοχή φαινόμενο της κατολίσθησης – μετατόπισης εδάφους, η οποία έγινε αντιληπτή την 27η Μαρτίου 2018, έχει καταστρέψει ήδη μέχρι σήμερα πέραν από υποδομές (δρόμους και γεφύρια) και τεράστιες ελαιοφυτευμένες εκτάσεις γης (μέχρι στιγμής περίπου 500 στρέμματα με μεγάλο αριθμό ελαιόδεντρων). Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί απειλώντας να καταστρέψει μεγαλύτερες εκτάσεις γης, αγροικίες και πιθανόν κατοικίες. Υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού όσον αφορά ακόμα και την ύπαρξη του χωριού, τη σταθερότητα του εδάφους και τη σύνδεση του χωριού με τα οδικά δίκτυα.

Τη βαθειά τους ανησυχία επιτείνει, πέρα από το ιστορικό της περιοχής, η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στο χωριό το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ανεξήγητες ρωγμές σε διάφορα σημεία, οι σποραδικές μικρές κατολισθήσεις σε άλλα σημεία, η ξαφνική απώλεια νερού σε πηγές και η επανεμφάνιση παλιών πηγών.

Το μέγεθος της καταστροφής αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η καταστροφή έγινε γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας (διευθέτηση υδάτων, καθαρισμός χειμάρρων, διάνοιξη χαντακιών και συντήρηση πηγών και δικτύων).

Οι κάτοικοι απαιτούν την άμεση κήρυξη του χωριού Κρυοπηγή Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την λήψη άμεσων και κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα: 1. Έγκριση απαιτούμενου κονδυλίου για την χρηματοδότηση της γεωλογικής μελέτης από το ΙΓΜΕ 2. Κινητοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών για την επιτόπου επισκόπηση των υποδομών και κατοικιών του χωριού όσον αφορά την ασφάλεια τους (στατική επάρκεια κλπ) 3. Λήψη επειγόντων μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας της περιοχής. 4. Συντήρηση όλων των αγροτικών δικτύων. 5. Την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, χάραξη και κατασκευή ασφαλούς και σύντομης οδικής σύνδεσης του χωριού με το εθνικό οδικό δίκτυο.

Ζητούν επίσης την άμεση προσέλευση εμπειρογνωμόνων και επιστημονικών κλιμακίων όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για πλήρη έλεγχο και τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με επίσημη γραπτή ενημέρωση τους. Την άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και υπόλοιπων υποδομών που επλήγησαν στην ευρύτερη περιοχή. Την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταβολή αποζημιώσεων και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει για την λύση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κατολίσθηση στην Κρυοπηγή Πρέβεζας και τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων φαινομένων.

 Ο Βουλευτής

Νίκος ΜωραΐτηςΟμάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23990 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.