Θεραπεία τραυλισμού – Της Ροδάνθης Σωτηροπούλου

Τι είναι όμως ο τραυλισμός 

Τραυλισμός είναι η διαταραχή του προφορικού λόγου που αφορά  στο ρυθμό, στη μελωδία και στην ταχύτητα της ομιλίας. Ασυνήθιστες και ασυντόνιστες κινήσεις του προσώπου και του σώματος μπορεί να παρουσιάζονται κατά την διάρκεια της ομιλίας. 

Στην ομιλία των ατόμων που τραυλίζουν παρατηρούνται συνήθως: 

– επαναλήψεις ήχων και συλλαβών 

– επαναλήψεις μονοσύλλαβων λέξεων 

– επιμηκύνσεις ήχων 

– επιφωνήματα όπως «εεε…», «μμμ…» 

– παύσεις ανάμεσα σε μια λέξη 

– παύσεις της ομιλίας 

– αντικατάσταση λέξεων με περιφράσεις για την αποφυγή δύσκολων λέξεων 

– παραγωγή λέξεων με μεγαλύτερη ένταση της φωνής 

Palin P.C.I. μέθοδος πρώιμης παρέμβασης στον τραυλισμό. 

Το Palin P.C.I. αντιστοιχεί στις λέξεις Parent –Child Interaction και ως μέθοδος παρέμβασης δημιουργήθηκε στο Michael Palin centre for Stammering Children που εδρεύει στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα χορηγείται από εκπαιδευμένους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λογοθεραπευτές. 

Πρόκειται για μία πρωτότυπη μέθοδο αξιολόγησης και θεραπευτικής οργάνωσης που αφορά σε οικογένειες παιδιών προσχολικής κυρίως ηλικίας που παρουσιάζουν τραυλισμό.

Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καταπιάνεται με την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των γονέων έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ροή ομιλίας του παιδιού τους ποιοτικότερα, κατανοώντας παράλληλα την πολυπαραγοντική φύση της διαταραχής του τραυλισμού. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένο πρωτόκολλο αξιολόγησης και στη συνέχεια 2 βασικά θεραπευτικά στάδια. Το πρώτο απαιτεί 1 συνεδρία ανά εβδομάδα για 6 εβδομάδες.

Το δεύτερο στάδιο απαιτεί 6 εβδομάδες εξάσκησης των νέων δεξιοτήτων στο σπίτι από τους γονείς με την διακριτική εποπτεία του υπεύθυνου λογοθεραπευτή. Μετά το πέρας των 2 θεραπευτικών σταδίων ακολουθεί πλήρης επαναξιολόγηση ροής ομιλίας και ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Σωτηροπούλου Ροδάνθη –λογοθεραπεύτρια, εκπαιδευμένη στην μέθοδο Palin PCI 

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23926 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.